Bundan böyle 9 kişi ve daha az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin sahibi yada vekilleri iş güvenliği hizmeti verebilecek.

Mali Müşavir Ahmet Buruk, 9 kişi ve daha az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde işveren ya da vekili tarafından bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütülebileceğini söyledi. 

Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi'nin, 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için iş sağlığı ve güvenliği eğitimi protokolü imzalayarak bu doğrultuda bir adım attığını hatırlatan Ahmet Buruk sözlerini şöyle sürdürdü; “2012 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile yasal zemine kavuşan iş güvenliği uzman ve işyeri hekimi istihdamı, işverenlere mali yük olmakta ve uygulanmasını güç kılmaktaydı. Bu sebeple bazı işyerlerinde, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin bulundurulması zorunlu olurken bazı durumlarda da 10 ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise diğer sağlık personeli görevlendirilir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. 

10.09.2014’te 6552 sayılı yasa ile belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan, ancak 9 kişi ve daha az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütülebileceği hüküm altına alınmıştı. Söz konusu hükmün açıklaması ise 29.06.2015 tarihli İşyerlerinde, İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik ile belirlenmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi, 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği eğitimi protokolü imzalayarak bu doğrultuda bir adım attı. Eğitimler, 9 kişi ve daha az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin, işveren veya işveren vekillerine verilecektir. Bu uygulamadan toplam 1 milyon 600 bin işyerinin, yaklaşık 800 bini yararlanabilecektir. Bu eğitimi alan işveren veya vekilleri, iş sağlığı güvenliği hizmetini kendisi yerine getirebilecek ve iş güvenliğinin önündeki maliyet engeli kalkmış olacaktır. Bu kapsamda 9 kişi ve daha az çalışanı olan muhasebe ve mali müşavirlik büroları da iş güvenliğinde sağlanan bu kolaylıktan yararlanabilecektir.”
 

Editör: Vitrin Haber