Anadolu Sigorta'nın sosyal sorumluluk projesi “Bir Usta Bin Usta” kapsamında 2017 yılının ilk kursu olan  “Sinop - Model Gemi Yapımı” Şubat ayında Sinop’ta başlıyor.

Bir Usta Bin Usta Projesi kapsamında Ülgen Tekne Modelleri Atölyesinde gerçekleştirilen basın toplantısına İl Kültür ve Turizm Müdürü Kenan Göz, Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, İş Bankası Sinop Şubesi Müdürü Kazım Atılgan, Anadolu Sigorta adına Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden Elif Banu Kocaoğlu, Ülgen Tekne Modelleri sahibi Doğan Ülgen katıldı.

Proje hakkında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Göz, proje ile kursiyerlere model gemi yapımı ustalığının inceliklerinin öğretileceğini söyledi. Göz; “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında yola çıkan ve yaklaşık 20 kursiyerin eğitim göreceği kursta, model gemi yapımcılığı sanatının Sinop’ta ortaya çıkışı ve tüm teknik detaylar kursiyerlere aktarılıyor olacak. Dört buçuk ay kadar sürmesi planlanan kursu başarıyla tamamlayacak olan kursiyerler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sertifika alırken, isteyen kursiyerler Türkiye İş Bankası’nın projeye özel olarak hazırladığı mikro krediye başvurma hakkına da sahip olacak” dedi. 

BİR USTA BİN USTA PROJESİ NEDİR?
Bir Usta Bin Usta projesinin kamuoyunun ilgisini, kaybolmaya yüz tutan meslek ve yerel değerlere çekmeyi, bu mesleklerin yeniden canlanmasını ve meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasını sağlamayı amaçladığını belirten Anadolu Sigorta adına Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden Elif Banu Kocaoğlu; Projenin 2010 yılında 85. yılını kutlayan Anadolu Sigorta’nın, “Kaybetmek yok” sloganıyla özetlediği hizmet anlayışının, sadece iş ortaklarını ya da sigortalılarını değil, Anadolu Sigorta’yı bugünlere taşıyan tüm Türkiye’yi kapsaması gerektiği bilinciyle ortaya çıktığını söyledi. 

AMACIMIZ 10 YILDA, BİN USTA YETİŞTİRMEK

Kocaoğlu; “Proje kapsamında her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerdiği iller arasından 5 il ve meslek seçilmekte ve her meslek için 15 ile 20 arasında kursiyer eğitilmekte. Proje ile 10 yıl boyunca 50 meslek ve toplam bin usta adayının desteklenmesi hedeflenmekte. Bu sayede, bir ustanın elinde can bulan meslekler projenin gerçekleşmesiyle yeni ustaların ellerine aktarılmış olacak.T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığında sürdürülen projede 2017 senesi içerisinde Sinop’un haricinde,Balıkesir’de “El Yapımı Sabun Üretimi”, Denizli’de, “Buldan Bezi Dokumacılığı”, İstanbul’da, “Şile Bezinden Giyim ve Aksesuar Yapımı”, Karaman Taşkale’de, “Halı Dokumacılığı” kursları yapılıyor olacak” diye konuştu.

SİNOP- MODEL GEMİ YAPIMI
Daha sonra konuşan Ülgen Tekne Modelleri sahibi Doğan Ülgen ise bu el sanatının Sinop’ta ortaya çıkışı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Ülgen; “Bazı anlatımlara göre Sinop’ta ilk gemi modellerini yapanların 1940’lı yıllarda Sinop Cezaevi’nde yatan iki mahkûm olduğu bilinmektedir. Bu mahkûmlar cezaevinden tahliye olduktan sonra da Sinop’ta kalarak bu sanatlarını devam ettirmişlerdir. Farklı bir anlatıma göre ise tekne modelciliği aslında bir tersane geleneğidir. Tersanede gemi yapımında çalışan ustaların boş zamanlarını değerlendirmek için yaptıkları yelkenliler zaman içerisinde Sinop Cezaevi’nde özgürlük simgesi olarak benimsenmiş ve yelkenli gemi yapmak mahkûmların en önemli uğraşlarından birisi olmuştur. Cezaevinden çıkarak model gemi yapmaya devam eden mahkûmların zaman içerisinde çıraklar yetiştirmeye başlamasıyla da sanat hızla yayılmaya başlamıştır” dedi.

Üretilen ilk ürünlerin Sinop Limanı’na gelen yolcu vapurlarındaki ziyaretçilere hediyelik eşya olarak sunulduğunu belirten Ülgen;“Bu vapurlarda seyahat eden yolcuların bu ürünleri alması ve farklı illere götürmesi neticesinde Sinop kotraları (ilk dönemde verilen genel ad budur) giderek tanınmaya başlamış ve zamanla Sinop’un bir simgesi haline gelmiştir. Günümüzde Sinop'a gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerler, çeşitli gemi modellerinin sergilendiği atölye ve dükkânlardır.

Başlangıçta daha çok tek tip yelkenli üretiminin yapıldığı ve genel olarak “Kotracılık” olarak adlandırılan bu el sanatının, zaman içerisinde ustaların bilgi ve becerilerinin artması ile birlikte projeli olarak çalışılan tekne modellerinin yapımına doğru evrildiğini söyleyebiliriz. Bu modellerin yapımı sırasında ölçeklendirme, elde kesme, elde delik delme, şekillendirme, dekupe oyma, zımparalama, kaplama, boyama, vernikleme, örme, yakma gibi birçok işlem uygulanmaktadır. Gemi yapımında en çok kullanılan ağaçlar ceviz, gürgen, kayın, kavak, dişbudak, akçaağaç’dır. Donanımlarda ise daha çok misina ve naylon ip kullanılmaktadır” diye konuştu.

Kursa katılmak isteyen adayların başvurularını Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü üzerinden yapmalarının mümkün olduğu bildirildi. 

 
Editör: Vitrin Haber