Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici, Sinop’ta ve Mersin’de kurulması planlanan nükleer santrallerden vazgeçilmesi yönündeki kararlılıklarının devam ettiğini söyledi.

Olası bir tehlike durumunda, Türkiye’nin çok ciddi zararlar yaşayabileceğini belirten Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici, tüm bunların yanında nükleer santraller için ortaya konan yapım maliyetlerinin de düşündürücü olduğunu söyledi. Derici;  “Japonya 9 milyar dolara mal olan Fukui kentindeki Monju nükleer santralini yalnızca 250 gün çalıştıktan sonra arızalandığı için kapatma kararı aldı. Monju santralinin yaklaşık 3,2 milyar dolara mal olacak sökme çalışmalarının 2047 yılında tamamlanacağı tahmin ediliyor. Ayrıca Japonya’da 9 milyar dolara yapılan nükleer santral nasıl oluyor da Türkiye’de 20 Milyar doların üzerinde bir rakama mal olduğunun dikkatle incelenmesi gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.

TEHLİKEYİ BURNUMUZUN DİBİNE YERLEŞTİRİYORUZ
Temiz ve güvenilir enerji kaynağı olduğu savunulan nükleer santrallerin olası bir sabotaja açık olduğunu ve böyle bir sabotajın çok ciddi sonuçlar doğurabileceğine vurgu yapan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici,  Türkiye’nin nükleer santrallerle birlikte aslında bir tehlikeyi de inşa edeceğini ifade etti. Derici; ‘’Nükleer santrali savunanlar çok güvenli, temiz enerji ürettiğini söylüyorlar. Biz 2 sene evvel Belçika’ya yapmış olduğumuz ziyarette gezmiş olduğumuz nükleer santralin sabotaja uğradığını öğrenmiştik. Daha sonra döndükten 2 ay sonra aynı nükleerde yangın çıkmıştı. Şimdi bizde yapılması düşünülen nükleer santrali yapacak Japonya’nın henüz yeni yapılmış bir santralde arıza bulunduğu için kapatacağını duyduk. 

Çernobil ve Fukişima’ da yaşanan felaketlerden çıkan sonuçlar, Bu nükleer santrallerin ne kadar tehlikeli olduğunu, meydana gelen arızalarda vahim sonuçlar doğurduğunu göstermiştir. Bunun için ne kadar güvenli ve yeni nesil olursa olsun, Bu santrallerin tehlikeli olduğu, en ufak bir arıza insanlarımızın ve doğanın kitlesel ölümlere neden olabileceği açıktır” diye konuştu.
 
Editör: Vitrin Haber