Sinop Orman Bölge Müdürlüğünün açılışına katılmak üzere Sinop'a gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sinop Kültür Merkezinde 'Sektör Temsilcileri Toplantısı'na katıldı. Burada konuşan Bakan Pakdemirli, Covid-19 salgını sürecinin tüm dünyada gıda ve üretim sektöründe olumsuz tablolar oluşturduğunu söyledi. 

ÜRETİMİ ARTTIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞIYORUZ
Çiftçinin üretimini arttırmaya yönelik üzerinde çalıştıkları projeden bahseden Bakan Pakdemirli, “Gelir koruma sigortası ve sözleşmesi diye çiftçimizi kuşatacak iki ayrı proje üzerinde çalışıyoruz. Yani çiftçimiz bugün toprağa tohum attığı zaman veya ürünü toplayacağı zaman yarın bunun üzerinden ne kadar rakam toplayacağına dair bir fikri genelde olmuyor, hasadı beklemek zorunda oluyor. Hasadı beklemeden sözleşmeli üretimle veya gelir koruma sigortasıyla bunu garanti altına alırsak biz üretimi arttırmayla ilgili artı sağlayacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

SİNOP TÜRK SOMUNUN ÜRETİM MERKEZİ OLACAK
Sinop'ta yapılacak yatırımlara değinen Pakdemirli, "Sinop, Türk somonunun üretim merkezi olacak. Bu alanda özel sektör tarafından Sinop'a 2022 yılında 150 milyon dolar yatırım yapılacak. Bu yatırımlardan her yıl ortalama 200 milyon dolar ciro sağlanacak. 2023'e kadar en az 1100 istihdam Sinop ile buluşacak. Ayrıca kıyı balıkçı desteğimizi de Nisan ayında ödemiş olacağız. Bal ve kestane ormanları, sulama projelerimiz yine artarak devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

SİNOP'A 12 MİLYONLUK 11 PROJE MÜJDESİ
Pakdemirli şöyle devam etti: “Sinop’a ait müjdelerde de hemen 12 milyon TL’lik maliyetle 11 proje başlatıyoruz. 50 ton sertifikalı buğday arpa ve tohum dağıtımımız var. 1600 kg salep tohumu dağıtacağız. 8 bin 500 dekar alana çeltik üretimi destekleyeceğiz. 90 ton çeltik tohumu dağıtacağız. 1000 dekar damla sulama hibemiz ve 1400 dekar alana mera çalışmamızı yapıyoruz. Durağan ilçemizde 500 dekar alana GES sulama sistemi kuruyoruz. Çeltik üreticilerimizin sulama maliyetini düşürüyoruz. Yine merkez Kozcuğaz köyünde kapalı sistem su iletimi hattı yaparak 1834 dekar alana 6 tarım arazisini kazandırıyor olacağız. 40 tane 250 metrelik sera kuracağız. 30 tane 100 metrekarelik dinear kurulacak. 19 ceviz bahçesini kuracağız 1 ile 5 dekar arası. 80 tane makine ekipman dağıtımı yapıyor olacağız.”

Toplantıya Vali Erol Karaömeroğlu, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, Vali Yardımcıları, bakanlık yetkilileri, kaymakamlar, belediye başkanları ve tarım ve orman sektörü temsilcileri katıldı.

Editör: Vitrin Haber