Samsun'un Bafra ilçesinde üretimi yapılan somon balığı havyarı Almanya'ya ihraç edilecek. Fiyatlar makul olursa 50 ton havyar yapacaklarını söyleyen Samsun-Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, Bafra’da üretilen somonu Norveç’ten Türkiye'ye gelen somona alternatif yapacaklarını belirtti. 

Derbent Barajı’nda üretimi yapılan somon balıkları havyarlarını Almanya'ya ihraç edeceklerini söyleyen Samsun-Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, "5 yıllık bir proje bu. Bafra 3 yıldır bekliyordu. Şu anda bir balıktan 250 gram civarında havyar elde ediyoruz. Bu yıl 25 ton üretim planlıyoruz. Şubat ayında yeni bir anlaşma yapacağız. Fiyatlar da makul olursa o zaman 50 ton havyar yapacağız. 50 ton havyar demek yaklaşık 900 bin euro demek. Bu balığı o zaman 3.5-5 kilo haline getirip Norveç’ten Türkiye'ye gelen somona alternatif yapacağız. Çok uzun yıllar öncesinden projemizdi. Bu sene biraz daha hedefe yaklaşmış olduk. Şu anda Almanya'da bir firmaya satıyoruz. Bunun dışında hiçbir firmaya vermemek üzere anlaşma yapıldı. Onun dışında hiçbir yere vermiyoruz" dedi.
Derbent Barajı’ndaki tesislerde somon balıklarından çıkarılan havyarlar, tuzla karıştırıldıktan sonra tesislerde inceleme yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Bafra İlçe Müdürü Ahmet Dursun ve konuklara ikram edildi.
İHA

Editör: Vitrin Haber