Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı tarafından açıklanan dış ticaret istatistiklerine göre 2022 yılı Ağustos ayında Sinop’tan yapılan ihracat 2 milyon 558 bin dolar olarak açıklandı. Ağustos ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,6 azaldığı görüldü.
Sinop’un 2022 yılı Ağustos ayındaki ithalatı ise 1 milyon 399 bin dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 139,1 oranında arttı.

DIŞ TİCARET HACMİ 3 MİLYON 957 BİN DOLAR OLDU
Mevcut aydaki ithalat ve ihracat verileri toplanarak hesaplanan dış ticaret hacmi, Ağustos ayında 3 milyon 957 
bin dolar oldu.

EN FAZLA İHRACAT “BALIK, KABUKLU DENİZ HAYVANLARI VE YUMUŞAKÇALARIN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI” ÜRÜN GRUBUNDA GERÇEKLEŞTİ
Ağustos ayında Sinop’tan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk üç sırada; aylık toplam ihracatın yüzde 29,0’una denk gelen 741 bin dolar ile “Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması” ürün grubu, 533 bin dolar ile “Çatal-bıçak takımı, el aletleri ve genel hırdavat malzemeleri imalatı” ürün grubu ve 248 bin dolar ile “Tarım ve ormancılık makineleri imalatı” ürün grubu yer almaktadır. Ağustos ayında Sinop’tan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 35 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşmiştir.
İthalat ise 39 farklı ürün grubunda gerçekleştirilmiştir. İthalatta ilk üç sırada; 603 bin dolar ile “Motorlu kara taşıtlarının imalatı” ürün grubu, 304 bin dolar ile “Bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağların imalatı” grubu ve 120 bin dolar ile “Metal işleme makineleri ve takım tezgahları imalatı” ürün grubu yer almaktadır.

İHRACATTA İLK SIRADA GÜNEY KORE YER ALIRKEN, İTHALATTA İLK SIRADA ALMANYA YER ALDI
Ağustos ayında Sinop’tan 57 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 741 bin dolar ile Güney Kore yer almaktadır. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 270 bin dolar ile Gürcistan olurken üçüncü sırada 262 bin dolar ile Ukrayna bulunmaktadır.
Ağustos ayında Sinop’a yapılan ithalatta ise ilk sırada 381 bin dolar ile Almanya yer almaktadır. Almanya’yı 325 bin dolar ile Gürcistan ve 279 bin dolar ile İspanya takip etmektedir. Ağustos ayında Sinop’a 22 farklı ülkeden ithalat gerçekleşmiştir.
 

Editör: Vitrin Haber