Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Kariyer Geliştirme ve Mezunlar Koordinatörlüğü organizasyonunda SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet Berber Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye; Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Baştürk, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kibar Aktın, Kariyer Geliştirme ve Mezunlar Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sema Tan, Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nurhan Öztürk, Akademik ve İdari Personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Caner Sarıoğlu, kısıtlı köy imkânlarıyla bir öğretmen olarak neler yapılabileceğini, gelecek yıllarda öğretmen olacak meslektaşlarıyla paylaştı.

Söyleşisinin başında öğretmen olarak atanıp köye gittiği zaman yaşadığı sıkıntıları anlatan Caner Sarıoğlu, “Hem sınıf ortamında hem de sınıf dışında çok farklı engellerle karşılaştım. Elektriği olmayan, interneti çekmeyen bir yerde öğrencilere eğitim vermek zorundaydım. Beni en çok zorlayan ise sınıf içinde yaşadığım sıkıntılardı. Örneğin 1. sınıf öğrencilerine okuma-yazma öğretmem gerekiyor ama hiç ilerleyemiyorum, çünkü içlerinde hiç Türkçe bilmeyenler var”  dedi.

Öğrencilerin dersten çok çabuk sıkılıp dikkatlerinin dağıldığına ve derslerden kaçmak istediklerine işaret eden Caner Sarıoğlu, ders saatlerini etkinliklerle zenginleştirerek öğrencilerin dersten zevk almalarını sağlamak istediğini belirtti.

Öğrencilerin gönüllerine girmeden akıllarına hitap etmenin mümkün olmadığını belirten Caner Sarıoğlu, ”Hepimiz çocuk olduk ve yapmaktan en çok zevk aldığımız iş oyun oynamaktı. Bunun farkında olarak, oyun ile çocuğun gönlüne girdiniz mi ona bir şeyler öğretebilmek daha kolay hâle geliyor” şeklinde konuştu.

İyi öğretmenin, öğrencinin bağımsız olmasını ve kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlayan öğretmen olduğuna dikkat çeken Sarıoğlu “Birinci sınıfta öğrenciniz size bağımlı hâldedir. Eğer siz onu mezun ettiğiniz zaman size gereksinimi bittiyse siz iyi bir öğretmen olmuşsunuz demektir. Yani iyi bir öğretmen öğrencisine öğrenmeyi öğretebilmelidir” sözlerine yer verdi.

Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören öğretmen adaylarına, yaşadıkları sıkıntılarda hemen pes etmemeleri gerektiği yönünde tavsiyelerde bulunan Caner Sarıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer ben karşılaştığım ilk engelde her şeyi bırakıp memleketime dönseydim şimdi bu kadar güzel öğrencilere ışık olamayacaktım, çocuklar kitap gibidir, tüm sayfalara bakmadan geçmemek lazım” dedi.

Söyleşinin ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Baştürk tarafından Caner Sarıoğlu’na hediye takdim edildi.

Editör: Vitrin Haber