Eğitim Sen Sinop Şubesi tarafından Sinop’ta artan koronavirüs vakalarının eğitim ve öğretim açısından endişe verici bir boyuta doğru gittiği belirtilerek Sinop’ta yüz yüze eğitime ara verilmesi çağrısında bulunuldu.

Konu ile ilgili sendika binası önünde basın açıklaması gerçekleştiren Eğitim Sen Sinop Şubesi üyeleri, yetkilileri göreve çağırdı. Gerçekleştirilen basın açıklamasında sendika adına konuşan Eğitim Sen Sinop Şube Başkanı Merve Çöloğlu Canel, salgınla mücadele için ve kamusal yaşamın salgın koşullarında sürdürülebilmesi için alınan önlemlerin değişen koşullara göre yeniden değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Canel; “Başlamasının üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen salgın halen etkisini sürdürüyor. Yeniden yükselen günlük yeni vaka sayıları ve virüsün değişim göstererek tahrip edici etkisini artırması kaygılarımızı artırıyor. Salgının halen etkili bir şekilde devam ediyor olması, salgınla mücadele için ve kamusal yaşamın salgın koşullarında sürdürülebilmesi için alınan önlemleri değişen koşullara göre yeniden değerlendirme zorunluluğu doğurmaktadır” dedi.

3. DALGANIN SİNOP’TAN BAŞLAMASINDAN ENDİŞE EDİYORUZ
Sinop’ta her geçen gün artan vaka sayılarının korkutucu boyutlara ulaştığına dikkat çeken Eğitim Sen Sinop Şube Başkanı Merve Çöloğlu Canel, bu şekilde devam ederse 3. Dalganın Sinop’tan başlamasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Canel; “1 Mart 2021 tarihi itibarı ile salgınla mücadelede “yerinde karar dönemi” adı verilen yeni bir evreye girildiği ifade edilmiştir. Bu yeni dönemde ülke genelinde karar almak yerine, yeni vaka sayısı, aşılama oranı gibi kimi verilere bakarak illerin normalleşme adımlarına veya yeni önlemlerin alınmasına karar verilmesi benimsenmiştir. İller, günlük yeni vaka sayıları başta olmak üzere, belirlenen verilere göre, “düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli” olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır.

Sinop ilimizde 8-14 Şubat tarihleri arasında yüz binde 76,52 olarak kaydedilen vaka sayısı 15-21 Şubat verilerinde yüz binde 83,62'ye çıkmıştır. Rakamlar 20-26 Şubat haftasında artmaya devam etmiş ve 160,03'e çıkmıştır. Geçtiğimiz hafta yeterli ve gerekli önlemler alınmadan, aşılama süreci sonlanmadan okulların açılmaması gerektiği yönündeki açıklamamızın ne kadar yerinde olduğu bu haftaki tabloda açığa çıkmıştır. Veriler açıklanmaya başlandığı andan itibaren sürekli çok yüksek riskli bölgede yer alan ilimizde bu hafta açıklanan rakamlar bize göre korkulması gereken bir boyuta ulaşmıştır. İlimizdeki vaka sayısı 27 Şubat-5 Mart haftasında 314,15'e yükselmiştir. Bu önlemsizliklerle önümüzdeki haftalarda 3. Dalganın Sinop'tan başlaması kaçınılmaz gözükmektedir” diye konuştu.

SİNOP’TA YENİDEN UZAKTAN EĞİTİME GEÇİLMELİ
Açıklamasında salgının önüne geçmede en önemli adımlardan bir tanesinin okullarda devam eden yüz yüze eğitime ara verilmesi olacağını ifade eden Eğitim Sen Sinop Şube Başkanı Merve Çöloğlu Canel, bu anlamda karar alıcıların Sinop’ta her kademede yüz yüze eğitime ara verme kararı alması gerektiğini söyledi. Canel; “Bizler tekrar yerel yetkilileri uyarıyoruz. Madem yerinde karar dönemine geçildi; önlemleri artırın. Her insanımızın hayatı kıymetlidir. Sinop ilimizdeki hareketliliği en aza indirmek sizin sorumluluğunuzdadır. Bunun için çok yüksek riskli bölgede olmasına rağmen yüz yüze eğitime başlayan tüm okulların yeniden uzaktan eğitime geçirilmesi yönünde karar alın.
Sendikamız Eğitim Sen, topluma ve tarihe karşı sorumluluğu gereği, salgının başından bu yana süreci yakından takip etmekte ve konu ile ilgili görüş ve önerilerini kamu yöneticilerine iletmekte; kimi zaman da düşüncelerini kamuoyu ile paylaşmaktadır. Mart 2020'den bu yana salgınla mücadele için kamu yöneticilerini alanın özneleri ile birlikte çalışmaya, kamuoyunun uyarılarını dikkate almaya davet etmekteyiz. Bu konuda, uyarıda bulunma, öneri geliştirme ve sendikal haklarımızı kullanmanın sendikamızın eğitim emekçilerine, öğrencilerimize ve topluma karşı öncelikli sorumluluğumuz ve görevimiz olduğunu düşünmekteyiz.

Kamusal görevlerimiz ve sorumluluğumuz gereği Eğitim Sen Sinop Şubesi olarak Sinop Valiliği hızla; Sinop'ta bulunan tüm eğitim emekçilerinin 22-26 Mart tarihi arasında aşılanması için İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte bir planlama yapmalı ve yeterli sayıda aşı temin etmelidir. Sinop'ta yüz yüze eğitime gerekli koşullar sağlanana dek tüm kademelerde ara verilmelidir. Ortaöğretim kurumlarında 8 Mart 2021 tarihinde başlayan ve hala devam etmekte olan yüz yüze sınavlar iptal edilmelidir. Özel öğretim kurumları da dahil olmak üzere, özel eğitim kurumları ve okul öncesi eğitim kurumlarında yüz yüze eğitime ara verilmelidir. Eğitim Sen Sinop Şubesi olarak önceliğimizin eğitim ve bilim emekçileri ile öğrencilerimizin hakları ve sağlıkları olduğunu kamuoyuna saygı ile sunarız” dedi. 


 

Editör: Vitrin Haber