Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanvekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, Sinop Üniversitesi Rektörlüğü'nün davetlisi olarak geldiği Sinop'ta öğrencilerle ve idari personelle buluştu.

Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın'ın ev sahipliğinde Ahmet Muhip Dranas Uygulama Otelinde gerçekleştirilen programa, Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tabak, Üniversite Genel Sekreteri Mehmet Atlı, fakülte dekanları, yüksek okul müdürleri, STK temsilcileri, akademik ve edari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Söyleşide konuşan Kapıcıoğlu, YÖK'ün çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi ve öğrencilerin sorularını yanıtladı. Bir öğrencinin tıp fakültelerine öğrenci alımına ilişkin sorusu üzerine Kapıcıoğlu, üniversitelerdeki tüm programların meslek edinme programları olmadığınıkaydetti. Tıp doktoru olduğunu anımsatan Kapıcıoğlu, planlama yapılırken kişi başına düşen doktor, hemşire ve tekniker sayılarının hesaplandığını dile getirdi.

BAZI ALANLARDA MESLEK SINAVLARI GETİRİLMELİ
Prof. Dr. Kapıcıoğlu, mezun kişinin yeterlilik durumunun planlama aşamasında önemli olduğuna işaret etti. Kapıcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "Bunlar yapılırken kontenjanlar da buna göre belirleniyor. Örneğin tıp fakültelerinin kontenjanları 2008 yılında 4 bin 500 civarında iken, bugün 12 binlere ulaşmış durumda ancak bundan sonra artırmayı düşünmüyoruz. Yapılan planlamalar çerçevesinde ve ülkemizin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda bu sayının dondurulması, yıllar içerisinde belki azaltılması söz konusu olacak. YÖK Başkanımız da bahsetti, özellikle tıp fakültelerinin kontenjanları dondurulacak bu sene. Azaltılmayacak ama artırılmayacak da. Bunun gibi planlamalar mutlaka yapılıyor."

Türkiye'de özellikle sağlık alanından mezun olanların hemen mesleklerinin icrasına başlayabildiklerini dile getiren Kapıcıoğlu, ABD ve birçok Avrupa ülkesinde bunun tam tersi uygulama bulunduğunu söyledi. Sadece diploma almanın o mesleği icra etmek için yeterli olmadığını söyleyen Kapıcıoğlu, "Bu bakımdan belki de bazı alanlarda meslek yapabilmek için özellikle ülkemizde meslek sınavlarının getirilmesi, kalitenin artırılması yönünden gerekli olabilir diye düşünüyorum" dedi.

SİNOP'A 70 MİLYON TL'LİK YATIRIM
Programda konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, yürütülen akademik çalışmalar ve üniversitemizin mevcut yapısı hakkında bilgi verdi. 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı içinde Yükseköğretim Kurumu’nun desteği ve şehrimizdeki değişik sektör temsilcileriyle görüşme neticesinde bölgemize katma değeri olacak on yeni programın açılabilmesi için gayret gösterdiklerini belirten Rektör Dalgın, “Şu an Üniversitemizin farklı birimlerinde 65-70 milyon TL'lik yatırım devam etmektedir. İnşallah iki üç yıl içerisinde fiziksel büyümemiz, onunla doğru orantılı olarak sayısal büyümemiz belli bir noktaya ulaşacaktır. Sonrasında büyüme hızımızı düşürerek, bir yandan bölgenin ekonomik ve sosyo kültürel yapısına katkı sağlamaya yoğunlaşırken, diğer taraftan üniversitemizdeki eğitim öğretim kalitesini arttırmak için bütün mesai arkadaşlarımla çalışma seferberliği yapmaya hazırız” diye konuştu.  

Program bitiminde Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu’na içerisinde Cemil Meriç’in “İrfan, kemale açılan kapı, amelle taçlanan ilim” sözünün yazılı olduğu tablo hediye etti.  

 
Editör: Vitrin Haber