Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Tasavvuf Musikisi Korosu’nun ilahi dinletisiyle başlayan, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanı Emekli Prof. Dr. Sadık Kemal Sandıkçı’nın, ayetler ve hadisler ışığında Varlık Aleminde İnsan’ı anlattığı konferans büyük beğeni topladı.

Sinop Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Temel Çetinkaya, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Sezgin, Prof. Dr. Ahmet Tabak, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, Dernek ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Üniversite İdari Akademik personeli, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Sinop’un muhteşem fotoğraflarının ve Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) bize yol gösteren hadisi şeriflerinin yer aldığı tablolarla süslenen giriş bölümünde, geceye katılan konukları öğrenciler gül suyu ve lokumla karşılandı.
Yoğun katılımla gerçekleştirilen program, Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Tekin’in şefliğini yaptığı İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden oluşan Türk Tasavvuf Musikisi Korosu’nun ilahi dinletisiyle başladı. Semazen gösterisi eşliğinde, birbirinden güzel eserlerin seslendirildiği dinleti konukların büyük beğenisini kazandı.

Dinletisi sonrası kürsüye gelen Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanı Emekli Prof. Dr. Sadık Kemal Sandıkçı, ayetler ve hadisler ışığında “Varlık Aleminde İnsan” konusunda konferans verdi. İnsanın en üstün varlık olarak yaratıldığını ifade eden Prof. Dr. Sadık Kemal Sandıkçı, “İnsan, varlık âleminde bütün varlıkların en üstünüdür. Biz bunu insanın yaratılışı hakkında ki ayet ve hadislerden anlıyoruz. İnsanın üstün olmasının nedeni onun sahip olduğu şu özelliklerdir; İlahi bir ruha sahip olması, Meleklerin secde ettiği varlık olması, yaratılışın ve varlığın özü olan Hz. Muhammed (s.a.v)’in insan olmasıdır. Bu sebepten insanı sevmeyen tam anlamıyla iman etmiş olamaz” dedi.

En üstün varlık olan insanın ikiyüzlü davranışlarla kendisini alçaltmaması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Sadık Kemal Sandıkçı, “Aldatma, kandırma, ikiyüzlülük gibi davranışlar, zaten İslam ahlâkıyla asla bağdaşmayan niteliklerdir. Bu bakımdan samimiyet ve ihlas Müslümanlığın özünü oluşturmaktadır. Peygamber Efendimiz 'Ameller niyetlere göredir' buyurmuştur. Dinin özünün samimiyet ve ihlas olduğunu gösteren pek çok ayet ve hadis bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
Konuşmalarının ardından, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Prof. Dr. Sadık Kemal Sandıkçı’ya el yazması tablo hediye etti. Ardından, Üniversite yıllarında öğrencisi olduğu, Akademisyen olarak birlikte görev yaptığı, kıymetli Hocası Prof. Dr. Sadık Kemal Sandıkçı’ya şükranlarını sunan Rektör Dalgın, “Kendisinden çok şey öğrendiğim kıymetli Hocama, verdiği değerli bilgiler için minnetlerimi sunuyorum. Hocamızın açtığı yolda ilerleyen ve bu geceyi bize hazırlayan tüm çalışma arkadaşlarıma ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Sinoplularla birlikte böyle güzel bir akşamda bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum” dedi.

Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Tasavvuf Musikisi Korosu’nu temsilen Koro Şefi, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Tekin’e, Vali Dr. Yasemin Özata Çetinkaya tarafından çiçek takdim edildi.
Program sonunda davetlilere, Üniversite tarafından hazırlanan aşure ikramı yapıldı.
 
 
Editör: Vitrin Haber