Kurtuluş Savaşı’mızın Doğu Cephesi Komutanı Orgeneral Kâzım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir, Sinop Üniversitesinde  “Dünü Unutma Yarına Hakkın Olsun, Çanakkale Savaşından Milli Mücadele Yıllarına Kazım Karabekir” konulu konferansta katılımcıları yakın tarihimizde bir yolculuğa çıkardı. 

Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Kafkas Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhan Aydın’ın açış konuşması ile başlayan konferansa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Sezgin ve Prof. Dr. Ahmet Tabak, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Demirci, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Muhammet Kuzubaş, Sinop Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasemin Barlak, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Barlak, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekiye Tunç, Bilgi İşlem Daire Başkanı Yüksel Sandalcı, Üniversite Akademik ve İdari personeli ile öğrenciler katıldı.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Timsal Karabekir, 1. Dünya Savaşı’nda Doğu ve Çanakkale Cephesi’nde yaşanan olayları ve sonrasında yaşanan Kurtuluş Savaşı yıllarını, babası Kazım Karabekir’in arşivindeki belgeler ve fotoğraflarla anlattı.

Yaptığı konuşma ve sunduğu belgelerle katılımcıları geçmişe götüren Timsal Karabekir, Osmanlı’nın bütün ordularının feshedildiği dönemde yalnızca 15. Kolordu’nun kaldığını ve Kazım Karabekir Paşa’nın da bu orduyla Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer alması sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş adımlarının atıldığını vurguladı.

“ERMENİ YETİMLERİNİN BABASI KAZIM KARABEKİR”
Konuşmasında “Ermeni Sorunu”na da değinen Timsal Karabekir, Kazım Karabekir’e Trabzon'daki Ermeni Yetimleri Okulu tarafından verilen “Ermeni Yetimlerinin Babası” belgesinin fotoğrafı göstererek, “Fotoğrafın altında “Yetimler babası, kahraman Kâzım Karabekir Paşa Hazretleri / Trabzon Ermeni Yetimleri tarafından 9 Eylül 1919.” yazıyor. Siz bir milleti soykırım iddialarıyla suçlayacaksınız, sonra da ona “Ermeni Yetimlerinin Babası” diye belge vereceksiniz. Olur mu hiç böyle bir şey? Ermeni soykırımı diye bir şey yoktur. Asıl soykırım Türklere yapılmıştır. Camilerde yakılan çocuk, kadın ve erkekler, en canlı örneğidir” dedi.

Timsal Karabekir konuşmasının sonunda, sözü ve bestesi babası Kazım Karabekir’e ait olan, Türk Yılmaz Marşı’nı katılımcılara dinletti.

Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tabak, Timsal Karabekir’e, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Demirci de Kafkas Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhan Aydın’a hediye takdim etti.


Editör: Vitrin Haber