Çalışma kapsamında ilk olarak Sinop Üniversitesi bünyesinde kurulan Lisans-Önlisans, Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Güncelleme Komisyonu, birimlerinde eğitim gören yaklaşık 2 bin öğrenciyle bir araya gelerek ders içeriği ve sınav yönetmeliği konularında kendilerine iletilen talep ve görüşler dinlendi.
 
Ardından öğrencilerle iki farklı buluşma gerçekleştiren Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın da bu buluşmalarda öğrencilerin yönetmeliğe ilişkin talep ve beklentilerini dinledi.
 
Buluşmasında öğrencilere “Üniversiteyi siz yönetseydiniz neler yapardınız, neleri değiştirirsiniz, daha donanımlı olarak yetişmeniz için acil ihtiyaç kalemleriniz nelerdir?” soruları yöneltilerek, gelen cevaplarla birlikte 20 maddeden oluşan Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Güncelleme teklifi hazırlandı. 
Rektör Dalgın öğrencilerle yaptığı görüşmeler sonucunda hazırlanan 20 maddelik yeni yönetmenlik teklifini “Lisans ve Ön Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğini Güncelleme Çalıştayı”nda öğretim elemanlarıyla değerlendirdi.
 

Rektör Dalgın’ın başkanlığında düzenlenen çalıştayda öğrencilerin istek ve önerileri dikkate alınarak hazırlanan maddeler tek tek ele alınarak müzakere edildi. 
Yapılan çalıştay sonunda, öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımıyla son halini alan yeni yönetmelik maddeleri, Sinop Üniversitesi Senatosunda da tartışılarak 30/05/2019 tarihli Senato toplantısında oy birliği ile kabul edildi.
 
Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde, öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşleri alınarak yapılan bazı değişiklikler şunlar;
 

SEÇMELİ DERSLER ÖĞRENCİLERİN VE DIŞ PAYDAŞLARIN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA AÇILACAK
Öğrencilerin ya da diğer dış paydaşların öğretim programlarına ilave edilmesini istedikleri seçmeli dersler ilgili birim tarafından değerlendirilecek. İlgili dekanlık/müdürlük tarafından uygun görülen dersler Senatoya önerilecek ve Senatonun kararı ile kesinleşecek.

SINAVLAR DAHA ŞEFFAF OLACAK
Sınavlar ve sınav yerine geçen uygulamaların değerlendirme şekli ve cevap anahtarı sınavlar yapıldıktan en geç 2 hafta süre içerisinde ilan edilecek.
 

TEK DERS SINAVI YERİNE ÜÇ DERSTEN MEZUNİYET SINAVI GETİRİLDİ
Yönetmeliğin ilgili maddesinde yapılan değişiklikle birlikte, mezun olabilecek durumda olan ancak tek dersi kalan öğrenciler için yapılan tek ders sınavları, yeni yönetmelikle birlikte mezuniyet sınavı olarak adlandırılmış olup, bir olan başarısız ders sayısı, üç derse yükseltildi.

AYNI DERSİ VEREN FARKLI HOCALAR SINAVDA AYNI SORULARI SORACAK
Yönetim kurulu veya üniversite yönetim kurulu kararı uyarınca şubelere bölünerek okutulan derslerin sınavları aynı sorular ve cevap anahtarları kullanılmak suretiyle eşzamanlı olarak yapılacak.
 

ŞARTLI DERS GEÇME KALDIRILDI
Öğrencileri sevindirecek bir değişiklikte not dağılımında yapıldı. Bir önceki yönetmelikte AA notu 92-100 puan arası olarak değerlendirilirken, yeni yönetmelikte AA notu 88-100 puan arası olarak belirlendi.  Ayrıca 50 ile 60 puan araları şartlı başarılı sayılırken, yeni yapılan değişiklikle bu puan aralığı başarılı sayıldı.

Editör: Vitrin Haber