İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; SNÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı ve Prof. Dr. Hülya Turan ile İl Göç İdaresi Müdürü Muhammed Emin Altun, Akademisyenler, Göç İdaresi Çalışanları ve Sinop Üniversitesinin farklı birimlerinde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, Sinop Üniversitesinde eğitim alan uluslararası öğrencileri ülkelerinin gönüllü elçileri olarak gördüklerini belirterek “Birbirimizi tanımamız, birbirimizin farklılıklarını keşfetmemiz, bizlerde yeni ufukların açılmasına sebep olacaktır. Zira farklılıklarımız, zenginliğimizdir. Sizler, modern dünyayı tanıyan yapınızla, farklılıklara gösterdiğiniz müsamaha ile gönüllü medeniyet elçiliği yapacaksınız. Biz sizlere güveniyoruz. Biliyoruz ki insanlığın özlemini duyduğu adil, sevgi dolu, barışçıl bir dünya, yeniden bu topraklardan, Anadolu’dan yeşerecektir. Din, dil, ırk ve renk ayrımı gözetmeden yaptıkları faaliyetlerle ülkeler arasındaki sınırların ortadan kaldırılmasını, kardeşlik ve dostluk köprülerinin inşa edilmesini fevkalade anlamlı buluyorum. Siz misafir öğrencilerimizin milli ve manevi değerlerimizi tanımaları ve gönüllerinizin bir köşesinde Türkiye sıcaklığının kalması, bizim için türlü gayretin üzerinde olduğunu bilmenizi isterim” ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan Sinop İl Göç İdaresi Müdürü Muhammed Emin Altun ise uluslararası öğrencilere yönelik Göç İdaresince yürütülen ikamet izinleri, uluslararası koruma ve geçici koruma işlemlerine ilişkin bilgiler verdi.

İl Göç Uzmanı Tuğçe Sefercik ise Uluslararası İş Gücü kanunu kapsamında, Yabancı Uyruklulara ülkemizde sağlanan çalışma izinleri ve şartlarına ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Programda son olarak konuşan SNÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Sarı ise Türkiye’nin sosyal yapısı ile örf ve adetlere yönelik günlük hayatta dikkat edilmesi gereken kurallara hakkında bilgiler paylaştı.
Sarı, ayrıca Türkiye’nin yükseköğretim yapısına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, uluslararası öğrencilere Sinop Üniversitesinin Türkiye ve dünyadaki mevcut durumunu anlattı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hülya Turan, uluslararası öğrencilerin ülkemize ve Sinop Üniversitesine uyum sağlaması bakımından düzenlenen eğitimin oldukça verimli geçtiğini belirterek, sunumlarıyla programa katkı sağlayanlara teşekkür etti.
Program, Teşekkür Belgesi takdimi ve katılımcılara verilen ikramla sona erdi.
 

Editör: Vitrin Haber