Moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Huriye Demet Cabar’ın üstlendiği panele; Sağlık Hizmetleri İletişim Uzmanı Pelin Ercan, Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Destek ve Kalite Hizmetleri Müdür Yardımcısı Hemşire Kadriye Bıçakçı ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Burcu Türk konuşmacı olarak katıldı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin katıldığı panelde konuşan Sağlık Hizmetleri İletişim Uzmanı Pelin Ercan; Covid-19 salgınının dünyadaki sağlık sistemlerine yapılan yetersiz yatırımların neden olduğu zayıflıkları ortaya çıkardığına değindi ve “Hemşirelerin bu süreçte Covid-19 tanısı alan ya da almayan bütün bireylere sunduğu bakım hizmetleri hayranlık uyandırdı. Pandemi, hemşirelik mesleğinin öneminin altını bir kez daha çizdi. Artık bu yıl pandeminin altını çizdiği zayıflıkların nasıl ortadan kaldırılacağının ve hemşireliğe yatırım yapmanın önemini konuşacağız. Amacımız ICN temasında da belirtildiği üzere; şimdi ve gelecekte bireylere ve toplumlara, gereksinimlerini karşılayabileceğimiz sağlık hizmetini en kaliteli ve en donanımlı şekilde sunmak olacak” dedi. 

Sağlıkta şiddet ve sağlık çalışanlarının hakları konusundan da bahseden Sağlık Hizmetleri İletişim Uzmanı Pelin Ercan; “12 Mayıs 2022 tarihinde yani çok özel bir günde, sağlık çalışanlarına yönelik kanun teklifi TBMM’de kabul edildi. Sağlıkta şiddet olaylarını bitirmek ne yazık ki mümkün değil ama en aza indirmek elimizde. Etkili iletişim becerileri ve empati eğitimleri ile profesyonel hayatınızda çok daha sağlıklı ilişkiler kurarak performansınız ve motivasyonunuz her zaman yüksek olacaktır” dedi ve sözlerini “Sağlıklı toplumlar için sonsuz özveri, sonsuz şefkat ve fedakarlıklarla çalışan bütün hemşire arkadaşlarımın ve siz hemşire adaylarının gününü kutluyorum ve üstün başarılar diliyorum.” diyerek tamamladı.

Bir diğer panel konuşmacısı olan Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Destek ve Kalite Hizmetleri Müdür Yardımcısı Hemşire Kadriye Bıçakçı ise “Hemşirelik ve Güç” konusundan bahsederek; “Hemşirelik sağlıkta öncü bir sestir. Kendinizi geliştirerek, alanlarınızda ve başka alanlarda kendinizi göstererek yeniliklere açık, yeni programlara adapte olarak, sertifika programlarına katılarak ve kendinizi eğiterek mesleki güç kazanacaksınız, uzmanlaşacaksınız. Sağlıkta aktif hemşirelik rolü gücümüzü bilgimizden, çalışma hayatımızdan ve aktif halde yer aldığımız rollerden alacağız. Gelecekte bizleri temsil edecek olan siz değerli öğrencilerin önünde saygıyla eğiliyorum, biz yerimizi sizlere bırakacağız. Sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” dedi.     

En son konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Burcu Türk ise; “2022 Uluslararası Hemşireler Günü’nün temasının oluşturulmasında tüm ülkeleri geniş ölçekte etkisi altına alan Covid-19 etkili olmuştur. Tarihsel olarak bildiğimiz ve bugün de olduğu gibi hemşireler sağlığı tehdit eden bütün durumlarda mücadelenin ön saflarında yer aldılar. Ülkemizin her köşesinde insan hayatının kutsallığından ödün vermeksizin önce insan diyerek halka hizmeti şiar edinmiş; insanların sağlıkları için çok önemli ve kutsal görevi ifa eden, sevgi ve özverinin adı olan fedakâr hemşirelerin, güçlü hemşirelerin yetişmesine katkı sunan değerli hocalarımın ve geleceğin sağlık bakımında öncü bir sesi olan bütün hemşirelerin Dünya Hemşireler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Huriye Demet Cabar; “Hemşire her yerde temasını düşünerek, hemşirenin sadece tedavi edici hizmetlerde ve tedavi edici kurumlarda değil; insan sağlığını koruyucu olan koruyucu sağlık hizmetinde, tedavi edici ve rehabilitasyon hizmetlerinde de yeri var. Bir bebek doğmadan başlayan hemşirenin görevi, bir insan vefat ettiği anda da bitmiyor. Sadece bu işi bilmekle yapılabilecek kadar sınırlı bir meslek değil. Bir hemşirenin bilgi, beceri ve tutum yaklaşımlarını çok iyi barındırması ile birlikte kendisini sürekli geliştirmeye açık olması ve entelektüel yanını sürekli geliştirmesi, insanları çok iyi anlaması ve empati becerisini de güçlendirerek, doğru iletişim tekniğiyle karşısındaki bireye en doğru hizmeti götürmesi son derece önemlidir” dedi ve ekledi “ Siz değerli hemşire adayları, mesleğimiz için çok güzel şeyler yapacağınıza inandığımı tekrar belirtmek istiyorum. Hepinizin hemşirelik haftasını kutluyorum ve saygılarımı iletiyorum.”

Program hediye takdimlerinin ardından son buldu. 

Editör: Vitrin Haber