Sinop Bilim ve Sanat Merkezi, Bilim Kahramanları Derneği tarafından “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor” adıyla her yıl düzenlenen Junior FIRST LEGO League’de 1. Samsun Fuarında Sinop’u temsil etti. 6-10 Yaş arası çocukların katıldığı fuar sayesinde, çocuklara takım çalışması ve iletişim becerileri kazandırmak, çocukların bilim ve teknoloji alanlarına ilgi duymaları gibi özellikler kazandırılıyor. Düzenlenen fuarda eşsiz bir takım ruhu örneği sergileyen Sinop Bilim Sanat Merkezi ekibi, hazırladıkları çalışmada uyguladıkları kodlama/programlama yöntemi ile de dikkatleri üzerine çekti. 

SİNOP TAKIMI “OLAĞANÜSTÜ TAKIM ÇALIŞMASI” ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ
Sinop Bilim ve Sanat Merkezi adına fuara katılan, koçluğunu Hakan Süzgün, danışmanlığını ise Musa Yılmaz’ın yaptığı İrem Firdevs Sayar (Sinop Bilsem/Gazi M.K. İlkokulu), Semih Yener (Sinop Bilsem/Fatih İlkokulu), Gülru Demirci, İnci Güleryüz, Efe Karan Süzgün ve Ada Kayra Yüksel’den (Sinop Bilsem/Atatürk İlkokulu) oluşan “6 Kafadar” takımı Samsun’da yapılan “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor/Hayvanların Çılgın Dünyası” temalı FIRST® LEGO® League Junior (FLL Jr.) 1. Samsun Fuarında yardımlaşmayı ilke edinmiş, verimli, aktif, takımın hedefleri doğrultusunda sorunu tespit edip karar verebilen takıma verilen Olağanüstü Takım Çalışması ödülüne layık görüldü.

ÇOCUKLAR, ARAŞTIRMA VE TASARIM YAPMAYA TEŞVİK EDİLİYOR
Program hakkında bilgi veren Sinop Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hakan Süzgün, fuarın çocukları araştırma ve tasarım yapmaya teşvik ettiğini ifade etti. Süzgün; “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor/FLL Jr. amacı 6-10 yaş arası çocukları araştırma ve tasarım yapmaya teşvik ederken, çocuklara takım çalışması ve iletişim becerileri kazandırmak, çocukların bilim ve teknoloji alanlarına ilgi duymalarını, katılımcılara ve akranlarına ilham kaynağı olabilmelerini sağlamaktır.  Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor/FLL Jr. çocukları erken yaşta FETEMM (Fen, teknoloji, mühendislik, matematik) kavramı ile tanıştırmak amacıyla tasarlanmış bir programdır” dedi. 

NEDEN “6 KAFADAR”?
Toplamda 6 üyesi bulunan takımın ismini oluştururken biraz zorlandıklarını belirten Sinop Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hakan Süzgün, ismin oluşturulması sırasında ortaya atılan fikirler üzerinden yapılan oylamada en çok oy alan ismin takım adı olarak seçildiğini söyledi. Süzgün; “Bilim Kahramanları Buluşuyor fuarlarında takımlar, 4-8 hafta içinde takım koçu rehberliğinde çalışarak, motorlu hareket eden bir LEGO modeli inşa ederek programladı. 
Çocuklar bir araya gelerek önce takımın ismini verdiler. Kendi anlatımlarıyla; Adımızı bulurken tabii ki de yardımlaştık ve bulmamız zor olsa da “6 KAFADAR” ismimizi bulduk. Nasıl bulduğumuzu merak ediyorsanız anlatmaya başlayalım. Sinop Bilim ve Sanat Merkezi’nde isim düşünürken her kafadan bir ses çıktı. Birimiz “Kuzey Yıldızı” birimiz “Harika Altılı” dedi. Birden bir arkadaşımız “6 KAFADAR” dedi. Hemen oylama yaptık ve çoğunluk “6 KAFADAR”ı seçti. Logomuzu ise “A” ve “K” harflerinden yapmayı düşündük. Bu fikirden yola çıkan Semih’in önerdiği “6” sayısı ve “K” harfinden oluşan logoyu oybirliğiyle kabul ettik” diye konuştu.

KODLAMA/PROGRAMLAMA METODUNU KULLANDIK
Yaptıkları çalışmada, doğanın vazgeçilmez elemanları olan bal arılarını konu aldıklarını ve yaptıkları araştırmaları hazırladıkları maket üzerinde sunarak toplumsal bir sorunu tespit edip çözüm geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Sinop Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hakan Süzgün, yaptıkları bu modelin bir parçasını kodlama/programlama ile hareket ettirdiklerini ifade etti. Süzgün; “Takımımız, “Hayvanların Çılgın Dünyası” teması altında bal arıları, bal arılarının önemi, bal arılarının doğal yaşam alanı ve aynı habitatta yaşayan uğur böceklerinin önemi hakkında araştırma yaptılar. Uzmanlarla da görüşerek edindikleri bilgiler ışığında legolarla 38x38 bir alan üzerine bal arısı, kovan, uğur böceği ve yaşam alanlarını anlatan bir model yaptılar. Yaptıkları bu modelin bir parçasını kodlama/programlama ile hareket ettirdiler ve tüm bunları anlatan “Anlat Bana” posterini hazırladılar. Araştırırken fark ettikleri “hayvanların doğal yaşam alanlarının azalması”,  modelin doğal yaşam alanlarına uygun olmasına olanak sağladı. Toplumsal bir sorunu tespit edip çözüm geliştirmeye çalıştılar. Eğlenerek elde ettikleri bilgileri takım arkadaşlarıyla paylaşmış, topluluk önünde konuşma, kendine güven, saygı, iletişim gibi becerileri kazanırken toplumsal sorunlara çözüm aradılar” dedi.

ÇOCUKLARIMIZIN TAKIM RUHU DIŞINDA KODLAMA BİLGİSİ DE ÖNEMLİ
“Daha önce FLL(First Lego League) ve FRC(First Robotics Competition) turnuvalarına katıldıklarını belirten Sinop Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hakan Süzgün, burada çocukların takım ruhu dışında kodlama bilgisinin de önemli olduğunu söyledi. Süzgün; “Bu nedenle Junior First Lego League daha da önem kazanıyor. Erken yaşta kodlamanın önemini kavraması, içindeki merakın, ilginin dışarı yansıması açısından Junior FLL harika bir zemin oluşturmaktadır. Sistematik düşünme, problem çözebilme, alternatif düşünebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, yaratıcı düşünebilme gibi becerileri eğlenirken ve oynarken kazandıran kodlama/programlamayı artık okuma yazma bilmeden öğrenmek mümkün. Sinop Bilim ve Sanat Merkezi olarak yıllardır robotik, akıl ve zekâ oyunları, kodlama/programlama ve düşünme becerisi eğitimlerini uyguluyoruz. Bu bilgilerimizi Yaz Okulu kapsamında tüm öğrencilere sunuyoruz. Kontenjan dâhilinde herkese açığız. Dijital oyunlar gibi hazır programları tüketen çocuklar değil kendi kodlamasını yazan, üreten çocuklara ulaşmak hedefimiz” diye konuştu. 
Samsun’da düzenlenen fuar sonrasında Sinop’a gelen Sinop Bilim Sanat Merkezi ekibi hazırladıkları çalışmayı Merkez Atatürk İlkokulu 4. sınıfta da paylaştılar.
 
Editör: Vitrin Haber