Sinop’ta Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP) kapsamında, mesleki eğitimdeki yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin işletmeler açısından faydalarının oda ve birlik temsilcilerine yüz yüze aktarılması için Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Toplantı Salonu'nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. 

Programa Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız, sektör temsilcileri ile paydaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayan toplantıda açılış konuşmasını Sinop İl Milli Eğitim Müdür Ercan Yıldız yaptı. 

MESLEK LİSELERİMİZİ MEMLEKET MESELESİ OLARAK GÖRÜYORUZ
Ülke eğitimine, ekonomisine ve gençlerin istihdamına katkı sunacak olan ‘Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi’nin tanıtılmasını sağlamak amacıyla bir araya geldiklerini söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız; “Hepimizin bildiği gibi Meslek Liselerimiz ve Mesleki Eğitim veren kurumlarımız ülkemiz için çok önemli bir yere sahiptir. Meslek Liselerimizi memleket meselesi olarak gördüğümüzü her fırsatta dile getirmeye çalışıyoruz. Çünkü buralarda ülkemizin üretim ekonomisine katkı yapan ve yapacak olan gençlerimiz yetişmektedir. İnsan kaynağımız millet olarak bizim en büyük sermayemizdir" dedi. 

AMACIMIZ NİTELİKLİ KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİRMEK
Hedeflerinin Meslek Lisesi öğrencilerinin niteliğini artırmak ve gelişimini sağlayarak kalifiye meslek elemanları yetiştirmek olduğunu kaydeden Yıldız, ülkenin yerel ve ulusal sanayi sistemlerine katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi. İl Müdürü Ercan Yıldız Sözlerini şöyle sürdürdü; “Güçlü mesleki eğitim, güçlü Türkiye şiarıyla inşallah hep birlikte tüm çocuklarımızın önce yüreklerine dokunacağız sonra ellerinden tutup hak ettikleri yerlere ulaşmalarını sağlayacağız. Bu okullardaki ve Mesleki Eğitim Merkezlerimizdeki öğrencilerimizi ara eleman olarak değil, aranan nitelikli eleman olarak gördüğümüzü ve bu şekilde yetiştirilmeleri için çaba sarf ettiğimizi bilmenizi istiyorum.  Bakanlığımızın uhdesinde başlayan bu anlamlı proje ile 300’e yakın öğrencimiz mevcutken bu proje ile şuanda güncel hali ile bu sayı bine ulaşmış durumda. Yani üç kattan fazla öğrenci bu süre içerisinde sayın bakanımızın da çok önemsediği bu proje ile beraber üç kattan fazla öğrenciye ulaşmışız. Daha önce gerçekleştirdiğimiz toplantılarla şartların ne olduğunu organize sanayi bölgesinde yaptığımız toplantılarda ve farklı yer ve zamanda yaptığımız toplantılarda kurum müdürlerimizle bir araya geldiğimizde nasıl bir çalışma içinde olduğumuzu anlatmıştık. Yani ortaokul mezunu olması yeterli olan, yaş sınırı olmayan herkesin hem meslek lisesi mezunu olarak diploma almasını hem de yapacağı işle ilgili ustalık belgesini alıp iş hayatına atılabileceği muhteşem bir çalışmadan bahsediyoruz. Bu anlamlı proje aslında buradaki bütün paydaşlarımızın desteğine muhtaç bir proje. Ülkemiz ve gençlerimiz adına büyük bir kazanımlara vesile olacağına gönülden inanıyorum. Bu önemli projenin ilimiz ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İlimiz ve ülkemizin gelişmesine önemli katkılar sağlamasını diliyorum”.  

TOBB VE SİNOP TSO OLARAK HER ZAMAN DESTEK OLACAĞIZ
Programda konuşan Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, böyle anlamlı bir projede paydaş ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Salim Akbaş, "Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi sektör ve eğitim camiasını bir araya getirmeyi amaçlayan önemli bir proje. Az önce İl Milli Eğitim Müdürümüzün de dediği gibi ‘ara eleman olmak’ deyiminden ‘aranan eleman olmak’ deyimine evrildiğimiz bugünlerde bu projenin çok önemli olacağına inandığımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Toplantının ilimize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Özellikle iş dünyasının ihtiyacı olan ara eleman yetiştirme noktasında her türlü projeye önce TOBB olarak sonrada Sinop TSO olarak destek vereceğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum” diye konuştu.   

AHİLİK, ÇIRAKLIK UYGULAMALARININ TEMELİNİ OLUŞTURUYOR
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül ise, meslek eğitimin tarihsel sürecine bakıldığında bilinen en köklü sistemin, Anadolu topraklarında Ahi Evran Veli'nin 12. yüzyılda kurduğu ahilik sistemindeki çıraklık eğitim uygulamaları olduğunu söyledi.

Süleyman Akgül sözlerini şöyle sürdürdü; "Türkiye genelinde 350 bağımsız olmak üzere ve son süreçte kapasitenin artırtılması yönünde yaptığımız çalışmalarla birlikte Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okullarımızın bünyesinde de Mesleki Eğitim Merkezi programı açarak 3 binin üzerinde okul ve kurumumuzla Mesleki Eğitim programımızı uyguluyoruz. Tarihsel sürece baktığımız zaman aslında Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde ahilik sitemi benzeri uygulamaların olduğunu görüyoruz. Herhangi bir kanunu düzenleme olmamış ancak özellikle ağır sanayide, maden ocakları, tersaneler, demir yolları gibi. Meslek dallarında genç işsizlerin istihdamı için bazı düzenlemeler gerçekleştirilmiş. İlk kanuni düzenlemenin 1978 yılında 2098 sayılı çırak-kalfa kanunuyla birlikte başlamıştır.  19 Haziran 1986 yılında yayınlanan 3308 sayılı bugün uyguladığımız mesleki eğitim kanunudur. Bu kanunda devrim niteliğinde kararlar aldık. 9 Aralık 2016 tarihinde 6764 sayılı kanunla birlikte 3308 sayılı kanunumuzla 1986 yılındaki uygulamaları belki de sil baştan  tekrardan düzenlenmiş oldu. Ülkemizi karış karış, il il dolaşarak paydaşlarımıza anlatıyoruz. Bu yenilikler neler, işletmelerimize faydaları neler, öğrencilerimize faydaları neler bunları eğitim camiamızla, sektör temsilcilerimizle camiamızı bir araya getirerek bu şekilde projelendirdik. Bugün itibari ile 52’inci ilimizdeyiz. 81 ilimizin tamamında bu faaliyetleri gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. 

Sinop’un şöyle bir özelliği var belki de hayvancılık ve tarım alanında bir ilki gerçekleştirdik. Hocamızla yapmış olduğumuz protokol ile özellikle arıcılık üzerinde. Bu arıcılıkla başladı ama Tarım Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde tüm uygulamış olduğumuz dosyalarımızda da mevcut, alan dallarımız içerisinde bulunan hayvancılık ve tarım alanı altında bulunan dallarımızda 193 sayılı kanun kapsamında bu alanda uğraşan vatandaşlarımızın yapmış oldukları işlerle ilgili herhangi bir vergiye tabi değiller. O anlamda da bir düzenleme gerçekleştirdik. Vatandaşımızın zamanında evini köyünü bırakarak gittiğini. Aslında tekrar köye dönüşün başlaması için bunun bir yol olduğunu düşünerek orada da bir düzenleme gerçekleştirdik. Bu anlamda da il protokolümüzü sayın hocamızla gerçekleştirdik. İnşallah o da hayırlara vesile olur”.    

Konuşmaların ardından Okan Doğan tarafından Mesleki Eğitim Merkezi Programı ile ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. Program soru-cevap bölümü ardından sona erdi.

Editör: Vitrin Haber