Sinop Yazarlar, Şairler ve Sanatçılar Derneği Başkanı Tufan Bilgili, beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri Burhanettin Tunç ve Şükrü Demirel ile birlikte, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’ı makamında ziyaret etti.

Görüşmede, iki kurum arasında gerçekleştirilecek iş birliği faaliyetleri hakkında fikir alışverişinde bulunulurken, Başkan Tufan Bilgili dernek olarak yaptıkları çalışmalar ve ürettikleri projelere dair Rektör Dalgın’a bilgiler verdi.

SİNOPLU YAZARLARIN KALEMİNDEN ÇIKAN KİTAPLAR, REKTÖR DALGIN’A HEDİYE EDİLDİ
Sinop Yazarlar, Şairler ve Sanatçılar Derneği Başkanı Tufan Bilgili, ziyaretleri anısına Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın’a “Seher, İzden Sızan Sinop” isimli kitabını hediye etti.
Sinop Yazarlar, Şairler ve Sanatçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Emekli Müzik Öğretmeni Burhanettin Tunç ise kendi kaleme aldığı “Geçmişten Günümüze Sinop Türküleri” ile annesi Merhume Zahide Tunç’un şiirlerden oluşan “Sinop’ta Bir Ömür” kitaplarını, Rektör Nihat Dalgın’a hediye etti.

“SEHER, İZDEN SIZAN SİNOP” KİTABI NEYİ ANLATIYOR?
Tufan Bilgili tarafından kaleme alınan kitap, Sinop’ta eğitimini sürdüren Seher karakterinin dramatik yaşam öyküsünü konu alıyor.

Roman türünde yazılan eser, aynı zamanda yirminci yüzyılda Sinop’taki kültür ve yaşam hayatına da ışık tutuyor.

Kitap, bu yönüyle sadece Seher’in hikâyesinden ibaret değil, aynı zamanda bir Sinop rehberi.

Kitabın sayfaları arasında, Sinop’u başkent yapan Pontus kralı VI Mithridates, Sinoplu filozof Diyojen, Dr. Rıza Nur, yazar Sabahattin Ali, Atatürk’ün Bandırma vapuru ile Samsun’dan önce Sinop’a çıkışı, milli mücadele döneminde Sinop, bir sürgün şehri olarak Sinop gibi pek çok başlık altında toplanmış konularla buluşuyorsunuz.

SİNOP’UN KAYBOLMAKTA OLAN MÜZİK KÜLTÜRÜNE CAN SUYU: “GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SİNOP TÜRKÜLERİ” KİTABI
Sinoplu Emekli Müzik Öğretmeni Burhanettin Tunç’un 1979 yılından bugüne kadar titizlikle yürüttüğü araştırmalarının sonucunda ortaya çıkan eser, Sinop’un arşivlerinde unutulan, ilgisizliğe terk edilen türkülerini yeniden gün yüzüne çıkarıyor.
Kitapta, Cumhuriyet öncesinden günümüze kadar Sinop’ta süregelen müzik kültürü, tarihi fotoğraflar eşliğinde okuyucuya sunulurken, yazar yitirilmekte olan bir geleneği, gelecek kuşaklara aktarma görevini ustalıkla yerine getiriyor.

BİR ANNENİN MİRASI “SİNOP’TA BİR ÖMÜR” KİTABI
Yazar Burhanettin Tunç’un annesi, Merhum Zahide Tunç’un gönül dünyasından okuyucuya armağan edilen “Sinop’ta Bir Ömür” isimli şiir kitabı ise, eşinin mesleği sebebiyle gençlik yıllarının büyük çoğunluğunu Sinop’un köylerinde geçiren Zahide Tunç’un şiirlerinden oluşuyor.

Şiir yazmaya ilkokul 4. sınıfta başlayan Merhum Zahide Tunç, öyle güçlü bir hafıza ve öyle berrak bir zihne sahip ki, şiir yazarken kağıt kullanmıyor ve 1944’ten 2005’e kadar yazdığı tüm şiirleri hafızasında tutuyor.
Daha sonra oğlunun girişimleriyle şiirleri önce deftere sonra elektronik ortama aktarılıyor. Zahide Tunç’un vefatının ardındansa kitaplaştırılarak okuyucuya armağan ediliyor.
Kitap, güçlü bir Anadolu kadınının sevgiye, hüzne, mutluluğa ve yaşama sevincine dair düşüncelerini samimiyetle aktardığı önemli bir miras.
 

Editör: Vitrin Haber