Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen programa, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Sezgin, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Barlak, Türk Dili Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sevim Şermet, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasemin Barlak, Üniversite Akademik ve İdari Personeli ile öğrenciler katıldı. 

Saltık Gazi ve destanlar konusunda yaklaşık 20 yıldır araştırma yaptığını belirtenGazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, Sarı Saltuk Gazi’nin Sinop’ta doğduğunu ve dünyanın 42 değişik yerinde türbesi bulunduğunu ifade etti.

Saltık Gazi’nin yaşamı boyunca birçok önemli olaylara imza attığını dile getiren Prof. Dr. Necati Demir, Kahraman ve evliya kişiliği ile bilinen Sarı Saltık’ın, Balkanlarda ve Kırım bölgesinde birçok gayrimüslimin Müslüman olmasına vesile olduğunu söyledi. 
 
Prof. Dr. Necati Demir konuşmasının devamında Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin gençlik döneminde Sinop’a gelerek Sarı Saltık ile görüştüğünü ve Sarı Saltık’tannasihatleraldığını belirtti. 
Saltık Gazi’nin Sinop için çok önemli bir değer olduğunu ifade eden Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, “Avrupa’nın pek çok yerinde makamı ve heykeli bulunan Saltık Gazi’nin Sinop’ta bir heykelinin olmaması üzücü bir olaydır.” dedi.

Program sonunda Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Sezgin, Prof. Dr. Necati Demir’e hediye takdiminde bulundu.
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, Fen- Edebiyat Fakültesi’nde verdiği konferans sorası Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’ı makamında ziyaret etti. 

 
Editör: Vitrin Haber