Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019 yılının “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” olarak ilan edilmesi dolayısıyla Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin’in uzun yıllar üzerinde çalıştığı “Türk İslam Tarihinde Matematik ve Fen Bilimleri” konusu Sinop Üniversitesinde ele alındı.

SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet BERBER Konferans Salonunda düzenlenen “Türk İslam Tarihinde Matematik ve Fen Bilimleri” Konferansına; Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Demirci, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Çelik, Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürleri, Akademik ve İdari Personel ile öğrenciler katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Unat, 9. yüzyıldan itibaren Türk İslam Tarihinde Matematik ve Fen Bilimleriyle alakalı yürütülen çalışmaları anlattı.

“RÖNESANSA İSLÂM VE MÜSLÜMANLARIN KATKISI” 
İslam uygarlığında bilimsel çalışmaların ilk kez gözlem evleri kurularak başladığını belirten Prof. Dr. Yavuz Unat, “9. Yüzyıldan itibaren Müslümanlar bilime katkı sağlamaya başlamıştır. Bu katkılar 12. yüzyıldan sonra duraklasa da 16. Yüzyıla kadar sürdüğünü söylemek yanlış olmaz. 12. yüzyıldan sonra Müslümanların çalışmaları batıya aktarıldı. Bu aktarım batıda 12. yüzyıl Rönesansının başlamasında etkili oldu. Rönesans sonrası batı bilimde yükselişe geçti” diye konuştu.

“MODERN BİLİMDEKİ EN ÖNEMLİ ATILIM CUMHURİYET DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİ” 
17. yüzyıldan itibaren Osmanlı’nın batıdan bilim getirme çabası içerisine girdiğini belirten Prof. Dr. Yavuz Unat, “Osmanlı Devleti maalesef bilim konusunda ciddi çalışmalar ortaya koyamadı. Bu dönemde önemli bilim insanları da ancak Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yetişebildi. Bu tarihten itibaren modern bilimdeki en önemli atılım cumhuriyet döneminde gerçekleşti” dedi.

Programın kapanışında konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, ömrünü İslam ve Bilim tarihine adayan Merhum Prof. Dr. Fuat SEZGİN'i rahmetle anarak, sunduğu değerli bilgilerden dolayı  Prof. Dr. Yavuz Unat'a teşekkür etti. 
Rektör Dalgın, program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Yavuz Unat'a hediye takdiminde bulundu.

Editör: Vitrin Haber