YEŞİLAY tarafından hayata geçirilen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında, Sinop Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü personeline yönelik madde bağımlılığı ile mücadele konulu seminer verildi.
SGK İl Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen seminere; İl Müdürü Zafer Ali Ürkmez, Müdür Yardımcıları Mehmet Baltacı, Mehmet Hakan Yıldırımhan, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Sinop Şube Başkanı Erkal Boz ve SGK il müdürlüğü çalışanları katıldı. İki grup halinde düzenlenen seminerde Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM)  formatörlerinden Ahmet Karaca ve Emine Baltacı, bağımlılık yapan maddeler, bağımlılık belirtileri, bağımlılığının aşamaları, madde bağımlılığının insan üzerindeki etkileri, bağımlılığın nelerden kaynaklandığı,  bağımlılık süreci ve bağımlılıktan nasıl kurtulabileceği, alkol kullanımının insan vücudu üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri, alkol kullanımına başlama sebepleri, alkol bağımlılığının belirtileri ve alkol yasasındaki son düzenlemeler, çocuklarımızı bağımlılıktan korumak için yapılması gerekenler ve ebeveynlere öneriler gibi konularda katılımcılara bilgiler verdi. 

BAĞIMLILIKLA TOPYEKÜN MÜCADELE

Seminerin açılışında bir konuşma Türkiye Yeşilay Cemiyeti Sinop Şube Başkanı Erkal Boz, madde bağımlılığı ile topyekün mücadelenin önemine değindi. Boz; “1920’den bu yana bağımlılıkla mücadele eden Yeşilay, Türkiye’de yürütülen bağımlılığı önleme çalışmalarındaki güncel bilimsel uygulamalardan yola çıkarak toplumun tüm katmanlarını bağımlılıkla mücadele konusunda değişik kesimleri bir araya getirerek toplum tabanlı bir mücadele başlatmak adına Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programını (TBM) geliştirmiştir. 


TBM eğitim programı ile sigara, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji gibi çeşitli bağımlılıklarla ilgili olarak başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkındalığın arttırılması ve bu maddelerin kullanımının bilgi ve bilinçle önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. TBM, ülkemizin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları ve mevcut eğitim sistemi göz önüne alınarak bağımlılıklarla mücadelede etkin bir eylem planı olarak hayata geçirilmiştir. TBM eğitim programında kullanılan tüm içerikler Yeşilay Bilim Kurulu’nun da içinde bulunduğu profesyonel bir uzman kadro tarafından bilimsel temelli yaklaşım ile her yaş seviyesi için ayrı ayrı, bilimsel, kanıta dayalı ve modüler olarak hazırlanmıştır. TBM bağımlılık konusunda yeni nesil eğitim araçlarını kullanarak özelliklere çocuklara ve gençlere ulaşılabilmesi hedeflenmektedir. Özellikle anne-babalar bu seminer ile öncelikle kendilerini, iş arkadaşlarını, sosyal çevrelerini ve en önemlisi de geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi bağımlılıklardan koruma konusunda yeterli bilgi ve bilinç düzeyine ulaştırarak her türlü bağımlılıkla mücadelede etkin rol alması amaçlanmaktadır” dedi. 


Yapılan konuşmanın ardından seminer programına geçildi. Katılımcıların ilgi ile takip ettikleri seminer sonunda sınav düzenlendi. Sınavda başarılı olanlara sertifikalarının ilerleyen günlerde düzenlenecek bir törenle verileceği bildirildi. 

Editör: Vitrin Haber