Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Sinop’a geldi. Gerze ve Ayancık ilçelerinde ziyaretler gerçekleştiren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan, Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız’ı da ziyaret etti. Daha sonra Eğitim Sen Sinop Şubesinde basın mensupları ile bir araya gelen Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan, pandemi süreci ve bu süreçte yaşanan eğitim sorunları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

EĞİTİMDE SORUNLAR İLK GÜNKÜ GİBİ DEVAM EDİYOR
Pandemi nedeniyle okulların kapandığı 16 Mart tarihinden bu güne eğitimde yaşanılan sorunların devam ettiğini belirten Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan, salgın krizinin adeta bir eğitim krizine dönüştüğünü söyledi. Doğan; “Eğitim-Sen olarak salgının ilk gününden bu yana eğitim emekçisi arkadaşlarımızın ve öğrencilerimizin hem sağlık hakkına hem de eğitim haklarına sahip çıkmak için ülkemizin her yerinde mücadele yürütmeye devam ediyoruz. Dünyada ve ülkemizde etkisini sürdüren bu sağlık krizi aynı zamanda bir eğitim krizine dönüşmüş durumda. Salgın nedeniyle 16 Mart tarihinde okullarımızın kapandığı günden bu yana yaşadığımız sorunlar değişmeden devam ediyor. Eğitim-Sen olarak yüz yüze eğitimin çok önemli olduğunu, uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini hiçbir zaman alamayacağını ve dünyada olağan dışı dönemlerde, okulların uzun süre kapalı kaldığı ülkelerde, okullara geri dönüş gerçekleştiğinde okul terkinin arttığını, çocuk işçiliğinin, çocuk evliliklerinin ve çocuk istismarının ciddi boyutlara ulaştığını ve özellikle yoksul ailelerin çocuklarının eğitimden kopuşunu bilimsel bir gerçeklik olduğunu biliyoruz. Ülkemizde de maalesef gerekli önlemler alınmadığı için bu sorun yine ilk günden bu yana aynı şekilde devam ediyor” dedi.

VAKA SAYILARI AZALMADAN YÜZYÜZE EĞİTİME BAŞLANILMASI YAYILIM TEHLİKESİNİ ARTIRIYOR
Dünya sağlık örgütü verilerine göre yüz yüze eğitime başlanılabilmesi için ülke nüfusunun yüz bin kişide kişi başı vaka sayısı oranının 1’in altına düşmesi gerektiğini bunun da ülkemize oranlandığında vaka sayısının 800’ün altına düşmesi anlamına geldiğini ifade eden Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan, bu veriler ışığında vaka sayılarının düşmediği durumda yüz yüze eğitimin başlamasının salgın yayılımını artıracağını söyledi. Doğan; “Yüz yüze eğitimin başlamasının mutlaka, dünya sağlık örgütü başta olmak üzere bilim insanlarının ve sağlık örgütlerinin uyarı dikkate alınarak hayata geçirilmesi gerektiği uyarısını yaptık. Dünya sağlık örgütü çok net olarak, yüz yüze eğitimin çok sağlıklı bir şekilde başlaması ve devam edebilmesi için mutlaka her ülke nüfusunun yüz bin kişide kişi başı vaka sayısı oranının 1’in altına düşmesi gerektiğini söylüyor. Bu bizim ülkemiz açısından vakaların sayısının 800’ün altına düşmesi anlamına geliyor. Vaka sayılarının düşmediği durumda yüz yüze eğitimin başlaması noktasında mutlaka salgın yayılımı artıyor. Aynı şu anda yaşadığımız gibi okullar sınıflar karantina altına alınmaya ve kapatılmaya başlanıyor. Şuanda Türkiye’de de Sinop özelinde de salgın yayılımının arttığını görüyoruz. Eğitim-Sen olarak 24 Ağustos’ta öğretmen arkadaşlarımızın mesleki çalışmalarla birlikte vaka tespit edilen eğitim kurumlarının sayısını kayıt altına alıyoruz. Bizim ulaştığımız bilgiler vaka sayılarının binin üzerini geçtiğini gösteriyor. Buna karşılık hayata geçirilen tek önlem, hızlı bir şekilde sınıfların ve okulların kapatılması. Ancak gerekli tüm önlemlerin sağlanmadığı koşullarda halkımızın tamamının sağlık riski söz konusudur” diye konuştu.

UZAKTAN EĞİTİMDE EBEVEYNLERDEN BİRİNE ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ
Uzaktan eğitim alan çocukların bu eğitim hizmetine ulaşmada ebeveyn desteğine ihtiyaç duyduklarının altını çizen Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan, uzaktan eğitim alan çocukların ebeveynlerinden birine ücretli izin hakkın tanınması gerektiğini belirtti. Doğan; “Yüz yüze eğitim bildiğiniz gibi çok geniş bir şekilde seyreltilmiş ve aşamalı bir biçimde sürdürülüyor. Ancak yüz yüze eğitim gruplar halinde devam ettiği için tüm öğrencilerimiz açısından ulaşabildikleri ders saati sayısı azaldı. Yine uzaktan eğitimde de çocuklarımız bu eğitime ulaşımda ebeveyn desteğine ihtiyaç duymakta. Bu yüzden ebeveynlerden en az birisine ücretli izin hakkı verilmek zorunda. Açlık sınırı altında çalışan tüm aileler tespit edilerek bu ailelerin çocuklarına düzenli olarak eğitim desteği verilmek zorunda. EBA destek erişim noktaları mutlaka artırılmak zorunda. Ancak bu konularda herhangi bir adım atılmadığını görüyoruz. Okullarda koruyucu malzeme yetersizliği yaşanıyor. Şuanda okullar salgından önceki koşullardan daha farklı bir durumda değil. Şuanda Sinop’ta da Türkiye’nin her yerinde de eğitim emekçisi öğretmenler, salgınla baş başa bırakılmış durumda. Öğretmenlerimiz kendi koşullarını tamamen zorlayarak ve kendi imkanlarıyla hem kendilerini hem de öğrencilerini korumak zorunda kalıyorlar. Sadece 1 hafta içerisinde korona nedeniyle 3 öğretmen arkadaşımızı kaybettik. Şuanda Türkiye’nin her yerinde sınıfların hatta okulların kapatıldığı bilgisi geliyor bize. Gerekli önlemlerin alınmaması hem eğitim hakkı açısından yeni eşitsizliklere neden oluyor hem de sağlık hakkı ihlali gerçekleşiyor” dedi. 

SİNOP’TA BİN 800’Ü AŞKIN ÖĞRENCİMİZ UZAKTAN EĞİTİME ERİŞEMİYOR
Ülke genelinde uzaktan eğitime erişim cihazı ve internet sorunu nedeniyle uzaktan eğitim alamayan çok sayıda öğrenci olduğunu belirten Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan, Sinop özelinde uzaktan eğitime erişemeyen öğrenci sayısının bin 800’ün üzerinde olduğunu söyledi. Doğan; “Milli eğitim bakanlığının paylaştığı verilere göre 18 milyonu aşkın öğrencinin bulunduğu ülkemizde uzaktan eğitime ulaşabilen öğrenci sayısının en fazla 11 milyon 242 bin. Yani 8 ay gibi bir süre geçmesine rağmen hala uzaktan eğitime erişim cihazı ve internet sorunu çözülememiş durumda. Sinop ziyaretimiz kapsamında il milli eğitim müdürümüz ile de görüşme fırsatı yakaladık. İl milli eğitim müdürümüz, Sinop özelinde de bin 800’ü aşkın öğrencimizin hala uzaktan eğitime erişim sorununu yaşadığı ifade edildi. Bu kadar önemli bir sorun yaşarken ve öğrencilerimizin eğitim hakkını konuşurken aynı zamanda ortak geleceğimizi de konuşuyoruz. Tüm bunları konuşurken nasıl hala uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim ile ilgili gerekli önlemler alınmaz? Önümüzdeki günlerde okullarda çok sayıda sınav türü başlayacak. Bildiğiniz gibi milli eğitim bakanı da açıkladı, tüm öğrenciler hem yüz yüze eğitim hem de uzaktan eğitimdeki tüm konulardan sorumlu tutulacak. 16 Mart’ta salgın dolayısıyla okulların kapandığı günden bu yana özel okullarda eğitime kesintisiz ulaşan bir öğrenci ile eğitime hiç ulaşamayan ya da sadece EBA tv’den ulaşan bir öğrenci seçmeye, elemeye ve rekabete dayalı bu sınavlara girdiğinde yeni eşitsizliklere neden olacaktır. Salgının devam ettiği koşullarda bu sınavların yüz yüze ortamlarda yapılması yeni salgın yayılım riskini artıracaktır” diye konuştu.

NİTELİKLİ BİR KAMUSAL EĞİTİM HİZMETİ MUTLAKA EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN HAKLARINI GÜÇLENDİRMEK İLE MÜMKÜNDÜR
Bu süreçte büyük fedakarlıklarla çalışan eğitim emekçileri açısından da sorunların devam ettiğine vurgu yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan, nitelikli bir kamusal eğitim hizmetinin mutlaka eğitim emekçilerinin haklarını güçlendirmek ile mümkün olacağını söyledi. Doğan; “Eğitim emekçileri açısından da sorunlar devam ediyor. Arkadaşlarımız sağlık haklarına ilişkin çok ciddi kaygılar yaşıyor. Sinop özelinde ve Türkiye genelinde tanı konan çok sayıda arkadaşımız var. Bu sağlık kaygısına rağmen okullarda gerekli önlemlerin alınmaması hem kaygılarımızı hem de yaşadığımız sorunları çok daha fazla artırıyor. 24 Kasım yaklaşıyor biliyorsunuz. Nitelikli bir kamusal eğitim hizmeti mutlaka eğitim emekçilerinin haklarını güçlendirmek ile mümkündür. Salgın sürecinde çok hızlı bir şekilde okulların ihtiyacı olan tüm koruyucu malzeme ekipmanlar ve yeterli temizlik personel istihdamı bir an önce gerçekleştirilmelidir. Uzaktan eğitimde arkadaşlarımız sabah saatlerinde akşam saatlerine kadar hatta hafta sonları da çalışmak zorunda kalıyorlar. Çok yoğun bir emek sarf ediyorlar. Eğitim emekçilerimiz ekonomik açıdan güçlendirilmek zorundalar. Milli eğitim bakanlığı 3 bin 600 ek göstergenin hayata geçirilmesi için harekete geçmelidir” dedi. 


 

Editör: Vitrin Haber