Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi, gelenekselleşen Çarşamba Konferansları’nda bu hafta Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’ı misafir etti. İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “İslam Medeniyetine Karşı İç Tehditler” konulu sohbete; İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, farklı fakültelerin dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

MEDENİYET NEDİR?
Konuşmasına ilk olarak “Medeniyet nedir?” sorusuyla başlayan Prof. Dr. Dalgın, “İki medeniyet vardır. Biri vahiyi odağına alan medeniyet, diğeri de aklı odağına alan medeniyettir. Medeniyet bir başka deyişle bir toplumun hayat tarzı, bilgi seviyesi ve sanat gücü demektir. Buna göre İslam medeniyeti İslam toplumlarındaki maddi ve manevi varlıkların tamamı demektir” dedi.

“MEDENİYETLER ÇATIŞMASI AÇIKÇA MEDENİYETLER SAVAŞINA DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Bu çağda ulaşım ve haberleşme imkânlarının artması sebebiyle dünyanın küçük bir köye dönüştüğünü vurgulayan Rektör Dalgın, “Diğer medeniyet mensuplarıyla bugün dünden daha fazla yüz yüze gelmekteyiz. Medeniyetler çatışmasının açıkça medeniyetler savaşına dönüştüğü günümüzde medeniyetimizin dinamikleri dünden daha fazla saldırıya maruz kalmakta, yerine bizden olmayan kültürel imgeler konulmaya çalışılmaktadır. Biz ilahiyatçılar özellikle bu noktada bilerek ya da bilmeyerek gereksiz yere medeniyetimizin her bir unsurunu tartışmaya açarak diğer medeniyet mensuplarının emperyal düşüncelerine alet olmamalıyız” diye konuştu.
Rektör Dalgın, konferansın sonunda öğrencilerden gelen soruları da ayrıntılı bir şekilde cevapladı. 

 
Editör: Vitrin Haber