İlahiyat Fakültesi’nde 15 günde bir devam etmesi planlanan seminerin ilk konuğu Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın oldu.

İlahiyat Fakültesi öğrencileriyle, İslam Medeniyeti ve İslam Medeniyetinin karşı karşıya kaldığı iç tehditler konusunda sunum yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, İslam dininin temelini oluşturan kaynakların hiç birinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Konuşmasında İslam medeniyetinin evrene ve insana bakışı hakkında da açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, İslam Medeniyetine göre doğuştan tüm insanların eşit ve hür olduğunu ifade etti. 
İslam Medeniyetinin sosyal hayatı kapsadığını, sanat ve mimariye kadar farklı özgün örnekler ürettiğini belirten Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, kadın ve erkeklerin sosyal hayattaki statüleri hususundaki düzenlemelerde İslam’ın doğru anlaşılmadığını ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, İslam Medeniyetinin karşı karşıya kaldığı iç tehditleri şöyle sıraladı:

YÜCE ALLAH’IN BAZI SIFATLARINDA İNSANLARI ORTAK KOŞMA GİRİŞİMİ
Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, sunumunda Yüce Allah’ın sıfatlarını insanlara ortak koşma girişimine dikkat çekerek, ”Allah’ın kullarını koruma-kollama, dualarını ve tövbelerini kabul etme, günahlarını-hatalarını bağışlama- affetme, rızık verme ve şifa verme şeklindeki sıfatlarına bir başka insanın ortak görülmesi. Bazı önder/lider ve rehberlerin bu özelliklere sahip olduğu anlayışı İslam Medeniyetine yönelik iç tehdittir” dedi.

İSLAM MEDENİYETİNİN İKİNCİ KAYNAĞI OLAN SÜNNET/HADİSİ GÖZ ARDI ETME
Son yıllarda ortaya çıkan “Kur’an tek başına yeterli” söylemlerinin büyük bir tehlike doğurduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, “İslam’ın tek kaynağının Kur’an olduğunu savunmak son derece yanlıştır. Hz. Peygamber’in sadece bir elçi olduğu, Kur’an’ı açıklama, yorumlama gibi bir görevi olmadığı, Kur’an da yer almayan bir konuda hüküm koyma yetkisinin bulunmadığı anlayışı, bu düşünce akımının ürünleridir. Kur’an ve Sünnet İslam dini için her ikisine de ihtiyaç duyulan temel kaynaklardır. Kur’an’ı açıklamak, anlamak ve uygulamaya koymak için sünnet şarttır. Sizler ilahiyatçı olarak böyle uç fikir ve söylemlerle sık sık karşılaşacaksınız. O yüzden iyi okuyup, iyi araştırıp bu fikir sahibi insanlara pirim vermemelisiniz” dedi.

İSLAM MEDENİYETİNİN KURUCU METİNLERİNE VE ÂLİMLERİNE OLAN GÜVENİ SARSMA
İlahiyatçının hem İslam Medeniyetini hem de Batı medeniyetini iyi tanıması gerektiğini belirten Rektör Dalgın, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizler hem İslam Medeniyetini hem de Batı medeniyetini iyi tanırsak, İslam medeniyetinde oluşan arızaları giderebiliriz. Ayrıca Medeniyetimizi tanıdığımız kadar, medeniyetimizin karşı karşıya kaldığı tehditleri de bilmemiz gerekmektedir. Biz olarak tarih sahnesinde kalabilmek için Medeniyetimize sahip çıkalım”


 
Editör: Vitrin Haber