Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde düzenlenen programa; Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Prof. Dr. Ahmet Tabak ve Prof. Dr. Kamil Demirci, Sinop Defterdarı Naci Günaydın, İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Fakülte Dekanları, Akademik-İdari Personel ve öğrenciler katıldı.
 
Programın başında Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmalarıyla alakalı bir sinevizyon filmi gösterildi.
 
Ardından programın açış ve selamlama konuşmalarını yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Prof. Dr. Fuat Sezgin’i rahmet ve hayırla yâd ederek; ”İslam Kültür ve Medeniyetinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve onu yeni nesillere en doğru şekilde aktarmak amacıyla, Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2019 yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı olarak ilan edilmiştir. Sinop Üniversitesi olarak bu yıl içinde Merhum Fuat Sezgin Hocamızı anmak amacıyla çeşitli programlar gerçekleştirdik. Bugünde Fuat Sezgin Hocamızın çalışmalarını yaygınlaştırmak ve yaşamını gençlerimiz açısından bir örnek olarak ortaya koymak için bu programı düzenledik. Davetimizi kırmayarak programımıza konuşmacı olarak katılan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hüseyin Karaman Hocamıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
 

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ömrünün büyük bölümünü yoğun çalışma ile geçirdiğini dile getiren Rektör Dalgın, "Merhum Fuat Sezgin Hocamız, günde 17 saatini fikir, bilim, bilgi üreterek geçirdi. Hocamız geride bıraktığı eserleriyle, Müslümanların tarihte sahip olduğu Kültür ve Medeniyetin somut delillerini ve belgelerini ortaya çıkardı. Diğer taraftan Batının ortaya attığı; İslam bilime, sanata teknolojiye karşıdır hatta engeldir fikrini çürüttü. Tüm bu yönleriyle Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin Hocamız arkasında büyük bir ilmî miras bırakmıştır” dedi
  

Ardından “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” konusunda katılımcılara bilgiler veren Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatı, çalışmaları ve İslam Dünyasına yaptığı ilmi katkıları anlatarak hayatından kesitler sundu.
 

Prof. Dr. Fuat Sezgin'in Alman Şarkiyatçısı, Oryantalist Hellmut Ritter’in seminerine katılmasından sonra hayatının değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Karaman, ''Ritter bu seminerinde, İslam coğrafyasından, İslam kültür ve medeniyetinin yetiştirdiği bilim adamlarından, onların eserlerinden bahsetmiş ve Müslüman bilim adamlarının Avrupa’nın en büyük bilim adamları seviyesinde olduğunu anlatmış. Bu konuşmanın ardından Fuat Sezgin  mühendis olmaktan vazgeçmiş ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne girerek devamında akademisyen olmuştur.” ifadelerini kullandı. 

27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle birlikte Fuat Sezgin’in üniversiteden atıldığını, 36 yaşında genç bir akademisyenken işsiz kaldığını kaydeden Karaman, “1961 yılında Sezgin Almanya’ya gitmek durumunda kalmıştır. Aynı yıl, Frankfurt Üniversitesinde misafir Doçent olarak dersler vermiştir. Üniversiteden atılmasına ve ülkesinden ayrılmak zorunda kalmasına rağmen o, ülkesine hiçbir zaman darılmamış, aleyhinde konuşmamış ve çalışma azmini kaybetmemiştir. İlimler Tarihi ve İslam Bilimler Tarihi konularında çok önemli çalışmalar yapmıştır. İslam Bilimler Tarihi eserini hazırlarken 60 ülkenin kütüphanesine giden Sezgin, 400 bin cilt yazma eser incelemiş, makaleleri, eserin yazılı olduğu dille okumuştur ve 27 dil öğrenmiştir. Tamamı 17 cilt olan Arap-İslam Bilimler Tarihi kitabı ile dünya bilim tarihinin paradigmasını değiştirmiş, bilim tarihi konusunda dünyada bir otorite haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.
 

İslam uygarlığının, bilim ve teknoloji alanlarında büyük atılımlar gerçekleştiren ve bugün insanlığın ortak hafızasında yer etmiş önemli bilim adamları yetiştirdiğine vurgu yapan Karaman, "Müslüman bilim adamları teknik ilimler, tıp, astronomi, matematik ve kimya gibi birçok alanda önemli neticeler elde etmişlerdir.  Batı Orta Çağ’da karanlık çağını yaşarken, Müslümanlar buluşlarıyla pek çok alanda bilimin gelişmesine katkıda bulunmuştur'' değerlendirmesinde bulundu.
Konferans boyunca Prof. Dr. Fuat Sezgin’in araştırmalarını ve İslam bilginlerinin bilimsel alanda yaptıkları birbirinden değerli çalışmaları aktaran Karaman, öğrencilere daha fazla okumaları ve kendilerini daha çok geliştirmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.
 
Konuşmalarının ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman’a Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın tarafından hediye takdimi sunuldu.

Editör: Vitrin Haber