Afganistan’da barışın ve istikrarın tesisi için yaklaşık on yıldır sürmekte olan NATO (ISAF) harekatı çerçevesinde, yeniden inşa süreci için kurulmuş olan il imar ekibi tarafından (Cevizcan İl İmar Ekibi-Provincial Reconsturction Team -PRT-) değişik konularda kapasite geliştirme programları ve Afganistan’a yerel düzeyde kapasite kazandırma ve kalkınmaya yönelik çok farklı projeler sürdürülüyor. İlgili kurumların (Dış İşleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TİKA) ilgili birimlerince yürütülen bu projelerden birisi olan, “Anaokulu Öğretmenlerine Eğitimi Formasyonu Kazandırılması” Projesi, Türkiye’den de üç ayrı üniversiteden öğretim üyesi desteği alınarak tamamlandı.

27 Ocak-12 Şubat 2013 tarihleri arasında gerçekleşen projede; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Şafak Öztürk Aynal’ın yanı sıra; Gazi Osman Paşa Üniversitesi ve Sinop Üniversitesi’nden de öğretim elemanları katıldı.

Afgan öğretmenlere verilen çocuk gelişimi ve okul öncesi eğitime yönelik temel teorik ve uygulamalı eğitimin, geçmişi Cumhuriyetin kuruluş yıllarına dayanan ve bizzat Atatürk’ün de yer aldığı Afgan-Türk ilişkilerine olumlu katkı sağladığı da düşünülüyor.

Editör: Vitrin Haber