Sonuçların açıklanmasının ardından üniversite hayali kuran öğrenciler için tercih dönemi başladı ve 14 Ağustos’ta son bulacak. 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen YKS sınavının sonuçları 31 Temmuz 2018 tarihinde açıklanmıştı. Açıklandığı günden bugüne kadar adaylara düşünme süresi veren ÖSYM, 7 Ağustos Salı gününden başlatarak, 14 Ağustos da sona erecek bir tercih dönemi gerçekleştirecek. Üniversite adayı öğrenciler, YKS sonuçlarına göre yerleşmek istedikleri yükseköğretim programları için tercihlerini yapacak.
Özel Sinop Sınav Lisesi Müdürü Hande Gülenç, tercih yapacak öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.  

İLK KEZ YORUM YAPAMADIK
2017-2018 tercih döneminin öğrenciyi, velileri ve rehber öğretmenleri oldukça zorladığını belirten Hande Gülenç, sonuçlar açıklandıktan sonra ilk defa öğrenciye kesin bir yorum yapamadan günler geçirdiklerini söyledi. 

Hande Gülenç şunları söyledi: "Prova kılavuzda bölümlerin karşısında puan göremedik. Daha sonra yayınlanan da ise sadece 2 yılın normal puanlarıyla karşılaştık. Oysaki puan türlerinin çoklu halden tek hale düşürülmesi dönüştürme işlemlerini zorunlu kılmıştı ve bu beklendi.
Örneklendirmek gerekirse sayısal alanda toplamda 4 puan türü mevcutken (mf1,mf2,mf3,mf4) ve her bir puan türüyle faklı mesleklere başvuruluyorken (mf4 mühendislik,mf3 tıp,mf1 istaistik,mf2 fen bilgisi öğretmenliği) bu yıl tüm sayısal bölümlere tekbir puan türüyle tercih yapılacak. Yani her yıl tercih dönemlerinde yaptığımız, geçmiş yıllardaki başarı sıralarına bakarak tercih yapmak bu yıl çok da mümkün olmuyor.

BİLGİ KİRLİLİĞİ HAT SAFAYA ULAŞTI
ÖSYM'den bu dönüştürme çalışması gelmeyince haliyle her uzmandan farklı söylemler tercih dönemini içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Bilgi kirliliği hat safhaya ulaştı. Dönüşüm katsayıları belirleyenler, farklı yılların kılavuzlarını kullanmayı önerenler, sıralamanızın yarısı aslında sizin sıralamanız diyenler... 
Derken önceki gün tercihleri göndermeye başladık. Bu durum ya da durumları bir kenara bırakıp naçizane tavsiyem tüm yıllara kıyasla bir nebze daha geniş tercih aralıkları belirlemek ve tabi kesinlikle bir rehber öğretmenle tercih yapmak hayati önem taşıyor"

ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ TÜYOLAR
Öğrencilere tercihler konusunda önemli tüyolar veren Özel Sinop Sınav Lisesi Müdürü Hande Gülenç, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Atlanmaması geren birkaç ayrıntıya gelince: ÖSYM kontenjanları totalde azaltmış olsa da üst segment dediğimiz bölümlerde kontenjan artışları gözlemek mümkün. Örneğin tıpta 1000, diş hekimliğinde 1500, eczacılıkta 850 kontenjan gerçekleşmiştir. Bu da altlarda yer alan sıralamaların yukarı hareketliliği anlamına gelir.

Bu yıl getirilen bir yenilik olan TYT puanının iki yıl geçerli olması durumu, AYT'si kötü olan öğrenciler için iyi bir fırsattır. Bu yıl mezuna kalıp sadece AYT çalışıp puanını yukarlara taşıyabilmek iyi bir strateji olabilir.
Tercihleri en yüksek puandan başlayıp inci gibi dizmek, sağlıklı bir liste hazırlamamızın önündeki en büyük engeldir. Bunun yerine ÖSYM'nin de her yıl vurguladığı gibi 'istek sıranıza' göre liste oluşturmanız çok önemlidir. Unutmayın bu puanlar sizden öncekilerin isteklerine göre şekillendi.

ŞİMDİ SIRA SİZDE
Yeri gelmişken 'ölü tercih' diye bir şey yoktur. Daha küçük puanlıyı daha büyük puanlının önüne yazmak istek tercihidir ve doğrudur. O gelmezse diğeri hiç gelmez demek yanlış bir yorumdur.
Tercihler borsa gibidir kimlerin nereye talep fazlalığı oluşturacağını çok da öngöremeyiz.  24 tercih hakkı bulunmaktadır. Adaylar isterlerse 1 tane yapıp da bırakabilirler. 
Burada amaç, istemediğimiz hiç bir bölümü listemize eklememektir. Aksi taktirde yerleşirseniz ve gitmez iseniz bir sonraki yıl 1 yıla mahsus okuldan gelen (30-60 arası diploma notuna istinaden eklenen) puanın yarısı kesilir. Ama tercih yapar, hiçbir yere de yerleşemezseniz puanınız olduğu gibi kalır. Amaç başka öğrencilerin hakkını gasp etmenizi engellemektir. 

Baraj puanları da bu senenin karmaşasından etkilendi elbette. Örneğin tıp barajı 40.000'den 50.000'e, hukuk barajı 150.000'den 190.000'e, mühendislikler 240.000'den 300.000'e düşüldü. Yine mimarlık 200.000'den 250.000'e, öğretmenliklerde PDR dahil 240.000'den 300.000'e geriledi. Bu da bu yıl sıralamalarda ki hareketlilik beklentisini işaret ediyor hiç şüphesiz.
Tüm öğrenci ve velilerimize bu süreci sükunetle geçirmelerini öneriyor, çocuklarımızın geleceğinin ülkemizin geleceği olacağını hatırlatmak istiyorum. 
Yetenekleri hangi yöndeyse o mesleğe yönlendirelim. Doğru mesleği bulmanın yolu 'mesleğiniz olmadaydı hobiniz olur muydu bu meslek' soruna verilen yanıtta sakalıdır unutmayalım.İşini severek yapmayan insanlar prangalıdır bir ömür. Çocuklarımızı tanıyıp isteklerine saygı duyalım. Gelecek onların"

Bu bir 'Advertorial'dir.
Editör: Vitrin Haber