Sinop Zübeyde Hanım Anaokulu, Sinop’ta okul öncesi eğitime büyük katkı sağlayacak bir projeyi hayata geçirdi. Okul yönetimi tarafından hazırlanarak ulusal ajansa sunulan “Orff Shulwerk ile mutfaktan sesler” isimli proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı IPA 4. İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı Fonundan desteklenmeye hak kazandı.

30 bin Avroluk proje kapsamında Finlandiya ve Almanya’da eğitimler alan Sinop Zübeyde Hanım Anaokulu öğretmenleri, aldıkları eğitimleri Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Esra Yücesan’ın da desteğiyle okullarında uygulamaya başladı.

Projeyi il genelinde okul öncesi eğitim veren kurumlara yaymayı da amaçlayan Sinop Zübeyde Hanım Anaokulu il genelinde bulunan okul öncesi eğitim öğretmenlerine yönelik bilgilendirme toplantısı yaptı. Okul salonunda gerçekleştirilen toplantıya, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Derya Özdemir, Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Şerife Gül Çakır, Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Esra Yücesan, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi Tolga Ünaldı, ZAFADO Müzik Okulu Sorumlusu Zafer Baykal ile il genelinde bulunan okul öncesi eğitim öğretmenleri katıldı.

ÇOCUKLARIN BİREYSEL YARATICILIKLARININ KEŞFEDİLMESİ AMAÇLANIYOR
Toplantıda bir konuşma yapan Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Şerife Gül Çakır, hayata geçirilen projede ünlü pedagog ve besteci Carll Orff’un Orff Shulwerk eğitim sistemiyle anaokulunda müzik ve drama çalışmaları geliştirilerek 4-6 yaş arası çocukların bu dönemde bireysel yaratıcılıklarını keşfederek ifade güçlerin geliştirmelerini, özgüvenli vizyonları açık kişiler olmalarına müziğin bütünsel etkileyici gücü ile yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti. Çakır; “Orff Metodu, çocuklara temel müzik eğitimi vermek için çocuğun alışık olduğu elemanları kullanarak tamamen doğal yolla öğrenmeyi teşvik eden, Carl ORFF tarafından geliştirilen bir metottur. Bu metodun en temel öğesi, dans, müzik, konuşma, dil, vücut, ve hareket birlikteliğidir. Bu temel öğeleri kullanarak, orff metodu uygulandığında, çocukta müzikal yönden gelişme sağlanır. Aynı zamanda bu gelişmeyle birlikte, çocukta öğrenme disiplini, grup sorumluluğu alma, başkaları ile çalışmayı öğrenme ve dikkat becerilerinin geliştirilmesi sağlanmaktadır. Taklit ve keşfetmenin, doğaçlama ve müzik yazarlığına yol açması ile aktif bir şekilde öğrenmeyi sağlar” dedi.

ÖĞRETMENLER FİNLANDİYA VE ALMANYA’DA EĞİTİMLER ALDI
Proje kapsamında Finlandiya ve Almanya’da 10’ar günlük eğitimler aldıklarını söyleyen Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Şerife Gül Çakır, alınan eğitimlerin kendilerine ve öğrencilerine çok şey katacağına inandıklarını söyledi. Çakır; “Orff Shulwerk yöntemi birçok ülkede başarıyla uygulanmakta ve harika sonuçlar elde edilmekte. Bizlerde proje kapsamında Finlandiya ve Almanya’da 10’ar günlük eğitimler aldık. Eğitimlerimizde başarılı ve örnek çalışmaları yakından görme ve uygulama fırsatı yakaladık. Okulumuzdan 3 öğretmen 1 idareci ve 2 İngilizce öğretmeni ile birlikte 10 gün Finlandiya’da dünyaca ünlü Orf Josesio müzik okulunda 18 ülkeden 74 katılımcı ile Orf Shulwerk alanında uzman müzisyen akademisyen ve öğretmenlerle eğitim aldık ve gördük ki bu eğitimler bize ve öğrencilerimize çok şey katacak. Bu faaliyetler neticesinde öğretmenlerimiz ve personelimiz elementer müzik eğitimini genel hatlarıyla tanıyabilme okulumuzda sunulan eğitim sürecinde carll orff un pedegojik fikirlerini içerik ve yöntem olarak kullanarak bilinç ve temel donanım kazanabilme yetisine sahip olarak okulumuzda orff müzik aletleri ile oluşturduğumuz müzik atölyesinde öğrencilerimizle çalışma yapma imkanı yakaladı. Almanya’da 10 gün aldığımız eğitim ise daha çok teorik bilgilerden oluştu” diye konuştu.

OKULDA ORFF SHULWERK MÜZİK ATÖLYESİ OLUŞTURULDU
Alınan eğitimler neticesinde projede de yapılması taahhüt edilen orff shulwerk müzik atölyesini oluşturduklarını ifade eden Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Şerife Gül Çakır, orff shulwerk alanında uzman olan Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Esra Yücesan, nezaretinde çalışmalarına başladıklarını belirtti. Çakır; “Finlandiya ve Almanya’da aldığımız eğitim sonrası projemizde vaat ettiğimiz şekilde okulumuzda orff shulwerk müzik atölyesi oluşturarak eğitimlerimize başladık. Haftada iki gün orff shulwerk kulübünde orff shulwerk eğitim sistemi üzerine doktorasını yapmış olan Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Sayın Dr. Esra Yücesan, hanımefendi öğretmen ve öğrencilerimizle birlikte atölye ve eğitim çalışmaları yaptılar. Çalışmalar hem çok eğlenceli hem de kalıcı oluyordu. Çocuklarımız eğlenirken öğrenmenin doyasıya tadına vardılar. Okulumuzda uzun yıllar orff shulwerk eğitim sistemi zenginleştirilerek devam ettirilmesini planlıyoruz. Bunun yanı sıra biz bu Orff-Schulwerk tekniğini Sinop’ta yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

SİNOP’TA BU TÜR ÇALIŞMALARIN YAPILIYOR OLMASI MUTLULUK VERİCİ
Programda daha sonra bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Derya Özdemir, Sinop’ta bu tür başarılı çalışmaların yapılıyor olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Özdemir; “İlimizde bu tür çalışmaların yapılıyor olması bizleri çok mutlu ediyor. Hazırlanan projenin amacına uygun olarak ilerliyor olması tabi bizler için ayrı bir mutluluk kaynağı. Biz Orff-Schulwerk isimli çalışma ile Gül öğretmenimiz sayesinde tanıştık. Daha önce okul öncesi ile ilgili böyle bir yaklaşımdan haberdar değildik. Okul öncesi eğitim özellikle çocuklarımızın gizli yeteneklerinin çıkarılması yönünden çok önemli bir dönem. Bu sebeple bugün bu çalışmanın Sinop’ta yapılıyor olması bizim için bir şanstır. Ben buradan öğretmen arkadaşlarıma idareci arkadaşlarıma bu uygulamayı okullarında yapabilmeleri için gerekli desteği vereceğimizi belirtmek istiyorum. Önemli olan bu projeyi yaygınlaştırabilmek. Bizlerde öncelikle merkez ilçemiz başta olmak üzere ilerleyen dönemlerde büyük ilçelerimizle devam ederek bu projenin yaygınlaşması adına gayret göstereceğiz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Esra Yücesan katılımcılara Orff-Schulwerk yaklaşımı hakkında slayt eşliğinde çeşitli bilgiler verdi.
Program Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi Tolga Ünaldı ve ZAFADO Müzik Okulu Sorumlusu Zafer Baykal tarafından hazırlanan atölye çalışmasının sunumu ile son buldu.
Editör: Vitrin Haber