Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu, Sinop Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Yüksel ve Kıyı Otomobil işletmecisi Volkan Yıldırım’ın girişimleriyle, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Merkezi Yeterlilik Geliştirme Eğitim Sınav Belgelendirme A.Ş. (MASFED MYM) tarafından, Sinop ve ilçelerinde faaliyet gösteren oto galericilere yönelik 5. seviye Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı gerçekleştirildi. 

Sinop Mesleki Eğitim Merkezi’nde yapılan sınava: Sinop Merkez, Erfelek ve Gerze ilçesinden toplam 22 kişi katılım sağladı. AB Uyum yasaları gereği noter satışlarında Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Belgesi olmayanlar bundan böyle alım-satım işlemi gerçekleştiremeyecek.

EĞİTİMLERİMİZ KURS ŞEKLİNDE YAPILIYOR
Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Mesleki Yeterlilik Merkezi’nde değerlendirici olarak görev yapan Nevzat Baydar gerçekleştirilen sınavla ilgili yaptığı açıklamada; "Sinop ilinde motorlu araç satıcısı arkadaşlarımızın ulusal yeterliliği sınavlarını yapmak üzere Sinop’a geldik. Türkiye genelinde hem Avrupa uyum yasaları, hem mesleğe bir kalite getirmek ve hem de mesleğin artık belgeli ve diplomalı olarak yapılmasını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığı ve merkezi hükümetin istediği bir olay. Eğitimlerimizi kurs şeklinde gerçekleştirmiyoruz. Gittiğimiz bölgelerde başvuru yapan arkadaşlarımız Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Oto Alım Satımı ve yönetmeliği ile ilgili gerekli bilgiler ve ön çıktı belgeler veriyoruz. Bazı bölgelerde, sıkıntı olduğunu düşündüğümüz yerlerde akademisyenlerimiz tarafından eğitim veriliyor. 

Sınav sonunda başarılı olanlara verilecek belgeler ile devletin hem vergiyi kayıt altına alması hem de belgesi olan arkadaşların dışında belgesi olmayan arkadaşlar bu işi yapamayacaklar. Mesleği bu olan ve belgesi olan arkadaşların dışında oto alım satım işlemini yapamayacaklar. Bu arada merkezi hükümetimizde vergisini kayıt altına almış oluyor. Sinop’ta 16-17-18-19 Nisan’da 4 gün sınavlarımız devam edecek. Yaptığımız yazılı sınavlar iki bölümden oluşuyor. Yazılı sınav ve performans ve uygulama sınavlarımız var. Uygulama sınavımızı da Kıyı Otomotiv’de Volkan Yıldırım beyin yerinde bir oto alım satım işlemini satış yeri ortamında gerçekleştireceğiz. Sinop’ta 22 arkadaşımızın başvurusu var. Arkadaşlarımızla yaptığımız sohbette daha fazla katılım olacağı ve tekrar sınav için geleceğimizi düşünüyorum. Katılımcı arkadaşlar gerekli ilgi alakayı gösterdiler, başarılılar. Bu anlamda bizde Sinop’u sevdik. 
Belgeler sınav sonuçları açıklandıktan sonra Mesleki Yeterlilik Merkezimiz aranıyor ve oradan bu tarafa bilgi aktarılıyor. Posta yoluyla veya arkadaşların isteği ile bir lansman ile verilebilir" dedi.

SİNOP MERKEZDE TEK, İL GENELİNDE 3 OKUL VAR
Sinop Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selahattin Irmalı yaptığı açıklamada; “Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak Sinop Merkez’de tek, Sinop genelinde ise 3 okuluz. Okulumuzda, bizzat işyerlerinde gerçek işler üzerinde çalışma yaparak mesleğini öğrenmek isteyen kişilerin çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimi verilmektedir. Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda okulumuz, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir. Ülkemize ve dünyaya baktığımızda küreselleşen küçülen bir dünya var. Dünyanın küçülmesi ile birlikte rekabet ortamının hızla yaygınlaştığı, kıyasıya bir rekabet ortamının oluştuğu dünyada, dünya ülkeleri ile rekabet edebilmek, kendimizi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarabilmek şartı da teknolojimize ve üretimimize verdiğimiz önemden geçiyor. Biz bu bilinç ile iş yeri ortamında işlerini layıkıyla yapan, teknolojiyi kullanabilen kalfa, usta, usta öğreticileri yetiştirme gayreti içerisindeyiz.
Çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Böylece ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri sağlanmaktadır.
Ayrıca dışarıda mesleğini bir şekilde yapmış ve öğrenmiş olan kişiler okulumuza müracaat ettikleri taktirde, şartları uygun olanlar kalfalık ve ustalık sınavlarına girebilirler. Sınavlarda başarılı olduklarında kalfalık ve ustalık belgelerini alabilirler. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının da içinde bulunduğu ve bakanlar kurulunun hazırlamış olduğu Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında Mesleki Yeterlilik Sınavları yapılmaktadır ” dedi.
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu, belirlediği mesleklerde, yetkilendirmiş olduğu kuruluşlar vasıtası ile çeşitli seviyelerde uygulamalı ve teorik sınavlar yapmak suretiyle belgelendirmeler yaptığını belirten Irmalı; “Sınavların yapılması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı da destek veriyor. Biz de okulumuzda bu tür faaliyetlerin yapılmasına destek olmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda da Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu ilimizde Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu sınavı yapmak üzere bize başvuruda bulundular. Biz bu başvuruyu valiliğimize ilettik. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Valiliğimizin müsaadesi ile okulumuzu açtık. Bugün itibari ile sınavlar yapılacak. Burada teorik sınav, sahada ise uygulama sınavları gerçekleştirilecek. Başarılı olan kişiler MYK’nın belirlemiş olduğu 8 seviye grubundan 5. seviye Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Mesleki Yeterlilik Belgesini almış olacaklar.
Okulumuzdan verilen kalfalık belgeleri MYK tarafından 3. Seviye, Ustalık belgeleri de MYK 4. Seviye belge olarak kabul ediliyor. Ustalık belgesi olan kişilerin ayrıca Mesleki Yeterlilik Belgesi almalarına gerek kalmamış oluyor” diye konuştu. 

BELGESİ OLMAYAN NOTER SATIŞI YAPAMAYACAK
Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu’da konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Yeni AB yasalarına göre galerici esnaflarımızın alması gereken belge, Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavlarını Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu, Sinop Şoför ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Yüksel ve Kıyı Otomotiv Volkan Yıldırım beyin yoğun çabaları ile bugün sınavlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bunu ilk meyvelerini de alıyoruz. Bundan sonra noterde satış yapılırken orada yeterlilik belgelerinin numaraları giriş yapılacak. Numaralar olmadığı müddetçe de satış gerçekleştirilemeyecek” dedi.          
 

Editör: Vitrin Haber