Sinop Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlileri ve öğrencileri tarafından imal edilen su altı görüntüleme cihazı, ilk test denemelerini başarıyla geçti. 

Sinop Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlileri ve öğrencileri tarafından imal edilen su altı görüntüleme cihazı, Sinop Üniversitesi araştırma gemisi Seydi Ali Reis ile deneme dalışlarına başladı. Yapılan çalışmayla ilgili olarak, cihazın tasarım ve imalatını gerçekleştiren Makine ve Mekatronik Teknolojileri Kulübü akademik danışmanları Öğretim Görevlisi Özgür Demir ve Öğretim Görevlisi İ.Umut Duran, su altı görüntüleme cihazının Sinop Üniversitesinin bilimsel çalışmaya vermiş olduğu önem ve desteğin bir ürünü olduğunu belirttiler. 

Karadeniz’de ilk ve tek olan yüzde yüz Sinop Üniversitesi tarafından üretilen sual atı görüntüleme aracının deneme dalışları sırasında Doç. Dr. Hünkar Avni Duyar, Yrd. Doç. Dr. Süleyman Özdemir, Öğretim Görevlisi Serkan İşcan, Öğretim Görevlisi Bora Eyüboğlu, Üniversitemiz Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü personeli hazır bulundu.

Denemeleri yapılan cihazın akademik kurumlardan, polis teşkilatına, özel araştırma kurumlarından askeri uygulamalara kadar oldukça yaygın bir kullanım alanı olduğunu belirten Öğretim Görevlisi İ. Umut Duran cihazın kullanımının bilgisayar kontrolü ile gerçekleştirildiği, yüksek hareket kabiliyetine sahip ve yüksek basınca dayanacak şekilde tasarlanarak ve imal edildiğini söyledi. 

Su altı görüntüleme cihazı hakkında ayrıntılı bilgi veren Makine ve Mekatronik Teknolojileri Kulübü akademik danışmanı Öğretim Görevlisi Özgür Demir ise “Araç basınca dayanıklı hale getirilmiş, 4 adet DC motor aracılığı ile 3 eksende hareket edebilmektedir. Araç içerisinde bulunan kamera, 2 eksende 160 derece dönebilmekte ve böylelikle daha geniş bir görüş sağlamaktadır. Aracın tüm kontrolleri araç için tasarlanmış bilgisayar yazılımı ile gerçekleştirilmektedir. Yazılım, bilgisayara bağlı bir yönetme kolu aracılığı ile aracın ve kameranın hareketini sağlamakta ve aynı zamanda kamera görüntülerini kullanıcıya gönderilebilmektedir. Ayrıca bilgisayar yazılımı herhangi bir sızıntı durumunda kullanıcıyı bilgilendirmektedir. Su altı gözlem aracı ile kontrol yazılımı arasındaki tüm iletişim, araca güç sağlayan elektrik hattı üzerinden gerçekleştirilmektedir. İmalatı gerçekleştirilen robot ile Sinop açıklarında yapılan çalışmalar neticesinde farklı derinliklerde su altından görüntüler alınmış ve bu görüntüler anlık olarak kaydedilerek proje başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Bu çalışma sayesinde, bir taraftan minimum maliyet ile çeşitli su altı araştırmaları yapılırken bir taraftan da su altından elde edilen görüntüler eğitim amaçlı kullanılabilecektir” dedi.  


Editör: Vitrin Haber