Eğitim-İş Sendikası Sinop Şubesi Başkanı Celal Tuncay Şahbenderoğlu, 2019 yılında eğitim alanında yapılan çalışmaları değerlendirdi. 
2019 yılının dünya ve bölgemiz açısından iyi anılacak bir yıl olmadığını belirten Eğitim-İş Sendikası Sinop Şubesi Başkanı Celal Tuncay Şahbenderoğlu, yine bu yıl ülkemizde en çok tahrip edilen alanlardan birisinin eğitim olduğunu söyledi. 
Şahbenderoğlu; “Umut ve azim, mücadelenin dinamosu, kavganın ateşidir. Eğitim-İş olarak 2020'yi umutla ve ülkemizin aydınlık insanlarına umut olma arzusuyla karşılıyor olsak da, mücadelenin rotasının sağlamasını yapmak, elbette geride bıraktığımız senede yaşananlara dair doğru tespitlerde bulunmaktan geçmektedir.

Ne yazık ki 2019, dünya ve bölgemiz açısından iyi anılacak bir yıl olmamıştır. Ortadoğu ülkeleri savaş yerine dönmüş, kapitalizm yoksul ile zengin arasındaki uçurumu giderek açmış, emperyalistler ülkelerin bütünlükleriyle yap-boz gibi oynama konusunda daha da pervasızlaşmıştır. Türkiye için ise maalesef dünya geneline hakim olan bu kara tablonun daha ağır bir hali söz konusudur.

2019, ülkemiz için takvimden kopan yapraklar değil, çağdaş bir ülke olma ilkesinden atılan geri adımlar anlamı taşımaktadır. 

Geride bıraktığımız yılda; ülkemizde ifade özgürlüğü kırpılmış, adalete olan inanç yerle bir edilmiş, demokrasilerde görünmeyecek tablolar sıradan hale gelmiş, toplum bizzat iktidar politikaları ve söylemleriyle kutuplaştırılmış, gericilik iktidar eliyle yükseltilmiş, kadın cinayetleri cezasızlığın verdiği pervasızlıkla artmış,  doğa talanı ve rant hat safhaya çıkmış, yani ülkemiz kasıtlı bir yönetimin hırsıyla muasır medeniyetler seviyesine ulaşma rotasından epey saptırılmıştır. Ülkemizde en çok tahrip edilen alanlardan birisi de ne yazık ki eğitim olmuştur” dedi.

OKULLARDA ŞİDDET ARTTI, CAN ALIR HALE GELDİ
2019'da eğitim alanında yaşanan olumsuzluklardan bazılarını başlıklar halinde sıralayan Eğitim-İş Sendikası Sinop Şubesi Başkanı Celal Tuncay Şahbenderoğlu, bunların başında şiddetin geldiğini belirtti. 
Şahbenderoğlu, değerlendirmesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi; “Okullarda inatla çözülmeyen güvenlik problemi, şiddeti meşrulaştıran politikalar ve ticarileştirilen eğitim sistemi ağır sonuçlara yol açtı. Okul ve üniversitelerde şiddet olayları arttı. Akademisyen Ceren Damar'ın bir öğrencisi tarafından katledilmesi, gelinen noktayı gözler önüne serdi.

ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMEN ORDUSU BÜYÜDÜ
Mesleğine kavuşturulmayan öğretmen sayısı, yarım milyona dayandı. MEB, kendi verilerindeki öğretmen ihtiyacına rağmen komik oranlarda atamalar yaparak tepki çekti. MEB'in bu vurdumduymazlığı can alır hale geldi. 2019'da ataması yapılmayan 9 öğretmen intihar etti.

SÖYLEMLER LİYAKATTI, GERÇEKLER İSE YİNE MÜLAKAT OLDU
MEB'in komik atama oranlarında bile adalet sağlanamadı. Bakan Ziya Selçuk'un liyakat getirecekleri söylemine rağmen, yandaş olmayanı ayıklama sistemi olarak yine sözlü mülakat yöntemi kullanıldı. KPSS'den çok yüksek puan alan öğretmen adayları dahi açıkta kaldı. 

ÜNİVERSİTELERİN BAŞARI ORANLARI YERLERE DÜŞTÜ
Herhangi bir bilimsel başarısı, kütüphanesi, kampüsü olmayan apartman üniversiteleri bir hastalık gibi türemeye devam etti. Kamu eğitimine bütçe ayırmayan iktidar, özel üniversitelere ise teşvikleri artırdı. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Quancquarelli Symonds’ın(QS) verileri, Türkiye’deki üniversitelerin eğitim kalitesindeki düşüşü gözler önüne serdi. Londra merkezli kuruluşun raporuna göre, Türkiye’den hiçbir devlet üniversitesi başarı sıralamasında ilk 500’e giremedi. İktidar, bu tabloyu daha da geriye götürecek adımlar atmayı sürdürdü: 

Yükseköğretim Kurulu’nca (YÖK) yapılan yeni düzenleme ile “araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olma” şartı kaldırıldı. Ayrıca tezsiz yüksek lisans mezunlarına araştırma görevlisi olma hakkı tanındı.

YÖK tarafından özel üniversitelere ilişkin hazırlanan rapor da itiraf niteliğindeydi. Rapora göre 30 özel üniversite, öz kaynaklı araştırma projesine bütçe ayırmadı. Araştırma projeleri için hiçbir harcama yapmayan bazı üniversitelerin reklam tanıtımları için ise yüz binlerce lira ayırdığı görüldü.

OKULA BAŞLAMA YAŞI, YAP-BOZ EDİLDİ
İlkokula başlama yaşını 69 aya çıkaran kanun yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan kanunla 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 ay olarak değiştirildi. Daha önce çocuklarını 66 aylıkken okula göndermek istemeyen ailelere hakaret eden iktidar, neden okula başlama yaşını tekrar değiştirdiğini ise izah edemedi.

BİLİM DERSLERİ SEÇMELİ, DİN DERSLERİ ZORUNLU
Kamuoyu hala gerici müfredatın olası etkilerini tartışırken, bilimsel eğitime bir darbe daha vuruldu. Liselere getirilen yeni sistemde, zorunlu derslerin sayısı azaltılarak seçmeli derslerin sayısı artırıldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi zorunlu olurken, Felsefe alanı dersleri seçmeli oldu. Yeni sistemin açıklanmasının ardından YÖK’ün söz konusu değişiklikle ilgili bilgisinin olmadığı ortaya çıktı.

ÖRGÜN EĞİTİMDEN KOPUŞ BAŞLADI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ülkede lise çağındaki gençlerin yüzde 50’ye yakını eğitimde yer almadığını ve bu gençlerin 1 milyon 375 bininin ise ne yaptığının bilinmediğini açıkladı. 2012 yılında getirilen 4+4+4 sisteminin ardından açık lisede okuyan öğrenci sayısı 940 binden 1 milyon 389 bin'e yükselmişti. Aynı dönemde lise öğrenci sayısındaki artış oranı yüzde 15,8 olurken açık öğretim lisesinde okuyanların artış oranı yüzde 32,4 oldu. 

Eğitim-İş olarak bu karanlık tabloya baktığımızda karamsarlık duymuyor, mücadele azmimizi yükseltiyoruz. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim neferleri, O'nun gelecek nesilleri emanet etmeye layık bulduğu öğretmenler olarak adil, parasız, laik, çağdaş bir eğitim sistemi için işimiz, ekmeğimiz ve çocuklarımızın geleceği için mücadele etmekten onur duyuyoruz.

2020'yi umut ve azimle, ancak 2019'da ne olduğunu asla unutmadan karşılıyoruz! Atatürk, o kara tahtanın başına geçip ilk harfi yazdığı günden bu yana eğitimi geriletmeye çalışanların olduğunu, çağdaşlığın düşmanlarının bulunduğunu unutmuyor, 2020'yi bu gericiliği -tarihte olduğu gibi- mağlup edecek bir ruhla karşılıyoruz.

Başta öğrencilerimiz ve meslektaşlarımız olmak üzere, tüm yurttaşların yeni yılını bu duygularla kutluyoruz.”
 

Editör: Vitrin Haber