BİLSEM’de eğitim görmek isteyen milyonlarca öğrenci, her yıl; 2 aşamadan oluşan BİLSEM sınavına katılıyor. Binlerce hatta milyonlarca adayın katılması, sınava ilişkin tüm detayları ince tanesi gibi değerli kılıyor.

BİLSEM sınavı birçok yönüyle kendini klasik bir sınavdan ayırmayı başarıyor. Bilsem sınavı başvurusu sadece öğretmenler tarafından yapılabiliyor. Sınavda bilgi yerine yeteneğe dayalı sorular soruluyor. Sınav, öğrencilerin optik forma yanıtlarını kodladıkları klasik yöntemler yerine tablet bilgisayarlarla dijital olarak gerçekleştiriliyor.

İçeriğimizin başında değindiğimiz üzere BİLSEM sınavı 2 oturumdan oluşuyor. Bilsem sınav takviminin açıklanmasıyla öğrenciler ilk sınava giriyor. Başarılı kabul edilen öğrenciler sınavın ikinci oturumuna katılma hakkı kazanıyor. Sınavın ilk aşamasında başarısız olan öğrenciler ise ikinci aşama olan bireysel değerlendirmeye katılamıyor.

BİLSEM Sınavının 1. Aşaması: Grup Tarama Testi

BİLSEM sınavının ilk aşamasını Grup Tarama Testi oluşturuyor. Tüm adayların katıldığı grup tarama testinde öğrencilerin:

  • Dikkat soruları
  • Mantık soruları
  • İlişkilendirme soruları
  • Zekaya dayalı pratik sorular
  • Okuduğunu anlama (üst sınıflar için)

Gibi soruları yanıtlaması bekleniyor.

1, 2 ve 3. sınıfların katılabildiği BİLSEM sınavında soruların zorluk derecesi sınıflara göre belirleniyor. Sınavın ilk aşamasında aynı sınıftan öğrencilerin tümüne ortak sorular soruluyor.

Grup tarama testini ön eleme aşaması olarak düşünebilirsiniz. Ortalamanın üstünde doğru cevap sayısına sahip öğrenciler sınavın ikinci aşaması olan “Bireysel Değerlendirme” oturumuna katılabiliyor. Bireysel değerlendirme sonuçlandıktan sonra nihai sonuçlar açıklanıyor.

ÖNEMLİ: Grup tarama testi sınavın en önemli aşamasıdır. Kullanacağınız çeşitli materyaller ve BİLSEM’e benzerlik gösteren sorularla pratik yapabilir, BİLSEM’de başarı şansınızı arttırabilirsiniz.

Her yıl milyonlarca BİLSEM adayı, grup tarama testine hazırlanırken BİLSEM’e Hazırlık Uygulaması MentalUP’dan faydalanıyor. Çocuklar MentalUP’ın oyun formatında hazırlanan egzersizlerini ek bir ödev veya sorumluluk olarak görmüyor.

Dikkat, hafıza, mantık, görsel ve sözel alanındaki eğlenceli egzersizler sayesinde, düşünme ve öğrenme becerilerini geliştirirken BİLSEM sınavına hazırlık faydasını da elde ediyor.

BİLSEM’e Hazırlık Uygulaması MentalUP’dan Ücretsiz Faydalanmak için Tıklayın

BİLSEM Sınavının 2. Aşaması: Grup Tarama Testi

BİLSEM sınavının ikinci aşaması bireysel değerlendirme olarak adlandırılan mülakat aşamasıdır. İkinci aşamada, mülakat formatında yapılan sınav sayesinde çocukların yetenek potansiyeli ölçülüyor. Öğrenciler; resim, müzik ve genel zihinsel yetenek alanlarından hangisinde aday gösterildiyse bireysel değerlendirmede de bu yetenekleriyle sınanıyorlar.

BİLSEM’in ikinci aşaması en az ilk aşaması kadar önemlidir. İlk aşamadan elde edilen başarı nihai sonuç olmayıp, sadece öğrencinin bireysel değerlendirmeye girip giremeyeceğini belirliyor.

BİLSEM sınavının ikinci oturumunda başarılı olmak için çocukları kendi yetenekleri nazarında çalışmalara sevk etmekte fayda var. Örneğin;

  • Müzik alanında yetenekli gösterilen bir çocuğun enstrüman çalmayı öğrenmesi,
  • Resim alanında yetenekli gösterilen bir çocuğun çeşitli çizim teknikleri konusunda kendini geliştireceği kurslara katılması,
  • Genel zihinsel yetenek alanında aday gösterilen çocukların MentalUP Zeka Oyunları gibi interaktif uygulamalar ve kitapların yardımıyla bilişsel yeteneklerini geliştirmesi

Oldukça faydalı olacaktır.

BİLSEM sınavlarının net sonucu için öğrencinin bireysel değerlendirme adımından da başarılı olması beklenir. Başarılı öğrenciler tercih ettikleri BİLSEM’e kayıt yaptırarak, önümüzdeki BİLSEM döneminde eğitimlerini almaya başlayabilirler.

ADVERTORİAL

Editör: Vitrin Haber