Sinop Üniversitesi 2016-2017 akademik yılı açılış programı için Sinop’a gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Sinop Üniversitesi ziyaretinde protokol üyeleri ile birlikte rektörlük binası önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Rektörlük binası giriş katında bulunan Sinop Üniversitesinin yeni kampus yerleşkesi maketini inceleyen Bakan Elvan Prof. Dr. Nihat Dalgın’dan Yeni kampüs yerleşkesi hakkında bilgiler aldı. 

Daha sonra rektörlük makamına geçen Bakan Elvan burada Rektör Dalgın’dan üniversitede yapılançalışmalar ve Üniversitenin eksiklikleri konusunda bilgiler aldı. Ahmet Muhip Dıranas Uygulama otelinin deniz kenarında olması dolayısı ile zeminde toprak kayması ile bölgede bazı hasarların oluştuğunu belirten Dalgın, açılacak ihale ile bu hasarın yapımına başlanacağını söyledi. 2017 yılı için Sinop üniversitesine 21 buçuk milyon TL’lik bir ödeneğin tahsis edildiğini ifade eden Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan bu ödeneğe ek olarak üniversitenin acil ihtiyaçlarının giderilebilmesi için 2 buçuk milyon TL’lik ek bir ödenek aktarılması talimatı verdi. Ziyaret sonunda Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Bakan Elvan’a Sinop Üniversitesi araştırma gemisinin maketini hediye etti. Bakan Elvan’ın Üniversite şeref defterini imzalamasının ardından akademik yıl açılışı için Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteline geçildi.

Burada bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan yeni akademik yılda tüm akademisyen ve öğrencilere başarılar diledi. 15. Temmuz darbe girişimi sırasında darbeci askerlere karşı verilen mücadelede şehit olan Sinoplu Üniversite öğrencisi Ömer Can Açıkgöz’ü de rahmetle anan Bakan Elvan, Ömer Can gibi vatan evlatları olduğu sürece bu devleti kimsenin yıkamayacağını belirtti. Elvan; “15 Temmuz’da Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminde halkın söz konusu vatan,millet ve bayrak olduğunda göstermiş olduğu dik duruş sayesinde bu girişimin püskürtüldüğünü ve bu girişim sırasında hayatlarını kaybeden tüm demokrasi şehitlerimize,  Sinoplu üniversite öğrencisi şehit Ömer Can Açıkgöz’ü ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz” dedi. 

"ÜNİVERSİTELERE 5,1 MİLYAR LİRALIK YATIRIM TAHSİS ETTİK"
2002 yılında Türkiye'de üniversitelere tahsis edilen toplam yatırımın sadece 680 milyon lira olduğunu belirten Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2016 yılı itibarıyla ayırılan yatırım bedelinin 5,1 milyar liraya çıktığını vurguladı. 

O günlerden bu günlere ayrılan ödenekler kıyaslandığında 7-8 katlık bir artışın söz konusu olduğuna dikkat çeken Elvan, "2002 yılında üniversite sınavına 1 milyon 817 kişi başvurmuş. 662 bini, yani yüzde 36'sı bir yüksek öğretim programına yerleştirilmiş. 2015 yılında ise bu oran yüzde 46'ya yükselmiştir. 2002'de yüksek öğretimde okuyan öğrenci sayımız 1 milyon 100 bini bile bulmazken, bugün bu sayı 7 milyon 294 bine ulaşmıştır" diye konuştu.

ÜNİVERSİTELERİMİZİN FARKLI MİSYONLARA SAHİP OLMASINI ARZU EDİYORUZ 
Yeni bir proje ile Pilot üniversite uygulaması başlatacaklarını söyleyen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bu uygulamayla üniversitelerin belirli alanlarda ihtisaslaşmalarını istediklerini belirtti. Elvan; “Özellikle 2006 yılı sonrası kurulan üniversitelerin birbirinin aynısı olmasını istemiyoruz. İstiyoruz ki Sinop Üniversitesi bir iki alanda uzmanlaşsın ve Türkiye'nin en iyi bölümleri burada olsun. Bu konuda da bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Bu aşamada 5 üniversitemiz pilot üniversite olarak belirlendi. Bu üniversitelerimiz belirli alanlarda uzmanlaşacaklar” dedi. 

Öğrencilere her zaman kararlı, azimli ve sistematik olmalarını söyleyen Elvan, Mezun olduktan sonra çalışma hayatında kendilerini sadece Sinop ili olarak ya da Türkiye olarak sınırlandırmamaları gerektiğini vurgulayarak dünyada en çok nitelikli eleman açığı olduğunu mezun olduktan sonra nitelikli eleman olarak dünyanın dört bir yanında iş imkanları olduğunu hatırlattı.

Daha sonra Rektör Dalgın tarafından Bakan Elvan’a hediye takdim edildi ve akademik yıl açılışı sona erdi.
Sinop Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yıl Açılışına Kalkınma Bakan Elvan, Ak Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, 25. Dönem AK Parti Sinop Milletvekili Cengiz Tokmak, Vali Hasan İpek, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, AK Parti Sinop İl Başkanı Ali Çöpcü, İl Genel Meclis Başkanı Şükrü Gündoğdu, protokol üyeleri, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri, STK temsilcileri ve üniversite akademik ve idari personeli ve öğrenciler katıldı.



 
Editör: Vitrin Haber