Eğitim Sen Sinop Şube Başkanı Hacer Aydın, pandemi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığının çalışmalarını değerlendirdi. Bu süreçte öğrencilerin EBA'ya ulaşmada sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Aydın, EBA'nın içerik olarak öğrenci ve öğretmenlerin ihtiyacına yanıt verebilecek durumda olmadığını söyledi.

Hacer Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Covit-19 un ülkemizde ilk kez  tespit edilmesi ardından salgının ülke geneline yayılmasını önlemek amacıyla, alınan önlemlerin başında en etkili olanı 16 Mart tarihinden itibaren okulların kapatılması oldu. 

Okulların örgün eğitime kapatılması sosyal ve fiziksel izolasyonu sağlayarak virüsün çocuklar ve gençler arasında yaygınlaşmasını engellemiştir. Fakat buna karşılık genç nüfusun önemli bir bölümünün çalışıyor olmasına bağlı olarak virüsün gençler arasında yaygınlaşmasını tümüyle ortadan kaldırdığını söylemek mümkün değildir.

Milli Eğitim Bakanlığı okulların örgün eğitime kapatılmasının sonrasında eğitim ve öğretimin aksamaması adına tüm önlemlerin alındığını, eğitim faaliyetlerinin EBA üzerinden sürdürüleceğini ve de her türlü senaryoya hazırlıklı oldukları bilgisini kamu oyu ile paylaşmıştı. MEB’in paylaşımı ile kamu oyunda alt yapı dahil bütün önlemlerin alındığı; uzaktan eğitimin gerektirdiği bütün donanımların öğrenciler ve öğretmenlere sağlandığı, hiçbir aksamanın yaşanmaması için tüm önlemlerin titizlikle alındığı algısı oluşturulmutur. 

Ancak bu algının ve söylemlerin içinin ne kadar boş olduğu, karşılığının olmadığı yaşanan gerçekliklerle çok geçmeden anlaşılmıştır.

Dolayısı ile yetkililer tarafından üzerine methiyeler dizilen EBA’nın öğretmen ve öğrencilerin derdine derman olamadığı gibi EBA ya ulaşmada yaşanan sıkıntıların büyüklüğüne bağlı olarak alt yapının böyle bir durumu kaldırabilecek nitelikte olmadığı, içerik olarak öğrenci ve öğretmenlerin ihtiyacına yanıt verebilecek durumda olmadığıaçığa çıkmıştır.

Uzaktan eğitim faaliyetleri çerçevesinde Mayıs ayı başında uygulamaya konulan canlı ders uygulaması anayasanın eşitlik ilkesi bağlamında 1739 sayılı Milli Eğİtim Temel Kanunun da ifadesini bulan 'eğitimde fırsat ve imkan eşitliği' ni temelden sarsmış ve ortadan kaldırmıştır. Canlı ders uygulamasına kadar bir şekli ile EBA ya evindeki televizyonlar vasıtası ile ulaşabilen öğrenciler bu uygulamanın devreye girmesi ile birlikte ya bilgisayarı olmadığı için yada interneti olmadığı veya yeterli kapasitede olmadığı için canlı ders faaliyetlerine katılamamışlardır" 

BÖYLE BİR SİSTEMİ KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Çocukların ve gençlerin geleceklerini belirleyen sınav odaklı, birbirleriyle kıyasıya rekabeti öne çıkaran, piyasanın ihtiyaçlarına göre insan yetiştiren bir eğitim sisteminini kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getiren Eğitim Sen Sinop Şube Başkanı Hacer Aydın, "Pandemi ile ortaya çıkmış olan krizi fırsata çevirip bunu bir yönetim biçimi olarak görerek her türlü hareketimizi, düşüncemizi ve davranış biçimlerimizi kontrol altına almaya çalışan yönetim anlayışını kabul etmemiz de mümkün değildir. Bu bağlamda pandemi sebebi ile eve kapanmış olan ve pandeminin ne zaman biteceği bile henüz belli değilken LGS ile YKS na girecek olan öğrencilerin geleceklerini belirleyecek sınav tarihlerinin sürekli olarak ileri–geri değiştirilmesini de kabul etmek mümkün değildir. Dolayısı ile sınavlar öğrencilerin ve öğretmenlerin sağlıklı bir ortamda sınava katılmalarını sağlayacak koşullarda ve temmuz ayında yapılmalıdır.

Eğitim Sen olarak diyoruz ki; salgın riski henüz devam ederken ve ne zaman sona ereceğinin işaretleri bile ortada yokken çocuklarımızın sağlığını riske atan uygulamalara izin vermeyeceğiz.

Ve diyoruz ki;

• Salgın riski geçmeden LGS ve YKS yapılmamalıdır.

• Uzaktan eğitimde fırsat ve imkan eşitsizliğini ortadan kaldıracak önlemler alınmalıdır.

• Ekonomik kaygıları öne çıkaran uygulamalar yerine insan odaklı eğitim politikaları uygulanmalıdır.

• Eğitim politikaları tek taraflı değil Eğitim iş kolunda örgütlü sendikaların eşit katılımı ve temsili oluşacak kurullarda alınan kararlarla belirlenmeli ve uygulamaya konulmalıdır" diye konuştu. 

Editör: Vitrin Haber