Sinop Bilim ve Sanat Merkezi tarafından öğrencilere yönelik anlayarak hızlı okuma kursu düzenleniyor.
 
Sinop Bilim ve Sanat Merkezinde verilen kursta, Sinop Gören eğitim anlayarak hızlı okuma kursu öğretmeni Harun Akça öğrencilere çeşitli sunumlar eşliğinde hızlı ve anlayarak okumanın yollarını öğretiyor. Perşembe günleri verilen kursun Ağustos ayı sonuna kadar devam edeceğini belirten Bilim Sanat Merkezi Müdürü Murat Özgen, kursa olan talepten memnun olduklarını belirtti. Bilim Sanat Merkezi tarafından yaz ayı boyunca değişik branşlarda kursların devam edeceğini sözlerine ekleyen Özgen, bu kurslara katılmak isteyen öğrencilerin Bilim Sanat Merkezi Müdürlüğüne müracaat ederek kayıtlarını yaptırabileceklerini belirtti. Özgen; “Bilim ve Sanat Merkezi olarak Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde 3. dönem yaz okulu programı düzenliyoruz  “Yaz okulumuz 1 Temmuz’da başladı ve 27 Ağustosta son bulacak.  Yaz okulu programımızı haftanın 2 günü Çarşamba ve Perşembe günleri  düzenliyoruz. Bu programları yaparken çeşitli konuklarımız oluyor, çeşitli seminerler, toplantılar düzenliyoruz” dedi.  
Bu kurslar öğrencilerimizin geleceğine yön veriyor
Kurslarda çocukları alanında uzman olan akademisyen kişiler ile bir araya getirdiklerini söyleyen Sinop Bilim Sanat Merkezi Müdürü Murat Özgen bu şekilde çocukların daha doğru bilgiye ulaştıklarını belirtti. Özgen; “Yaz kampı boyunca çeşitli atölye çalışmaları, yaratıcı drama, görsel sanatlar, resim, tasarım ve buluş, legorobot,  arkeoloji ve sanat tarihi, fonotik sanatlar, müzik, fen ve teknoloji atölyesi oluşturuyoruz ve bu eğitimlere anlayarak hızlı okuma kursumuzu dahil ettik.  Anlayarak hızlı okuma aslında çocuklarımızın en önem vermesi gereken konu çünkü okulda başarılarını olumlu yönde etkileyecek bir eğitim.  Amacımız programa katılan öğrencilere erken yaşta bilim ve sanat sevgisi kazandırabilmek, yeteneklerini fark etmelerini sağlamak, yaz tatillerini etkili ve verimli bir şekilde değerlendirmelerini sağlamak amacı ile bu yetenek atölyelerini oluşturduk. Bu programlara katılan öğrenciler ayrıca Bilim ve Sanat Merkezimizi tanıyıp imkanlarından yararlanma, yeteneklerini keşfetme ve geliştirme imkanı buluyorlar. Amacımız öğrencileri sıkmadan eğlenceli bir şekilde bilimi ve sanatı sevdirmek” diye konuştu. 

Tüm öğrencilerimiz bu kurslardan faydalanmalı
Program sonunda öğrencilere Sinop Bilim ve Sanat Müdürlüğü tarafından program tamamlama belgesi verdiklerini ifade eden Özgen; “Programlarımızı sadece yaz aylarında değil yıl boyunca hafta sonları ve şubat tatilinde de gerçekleştirmeyi planlıyoruz.  Bugün ki eğitimimiz Gören eğitim anlayarak hızlı okuma kursu öğretmeni Harun Akça hocamızın vermiş olduğu anlayarak hızlı okuma kursu. Harun hocamız Perşembe günleri 10:00 – 12:00 arasında Ağustos ayının sonuna kadar bizimle birlikte olacak. Sınıflardaki eğitimlerimiz 35 - 60 öğrenci arasında değişiyor.  Burada bilim sanat öğrencilerimizin yanı sıra Sinop’taki okullarımıza da duyuru yaparak ilgili, istekli olan çocuklarda yaz kampımıza katılabilmek için bize gelip kayıt olduktan sonra yaz kampımıza katılabilirler. Yaz kampımızda sadece Sinop Merkezden değil İlçelerimizden gelen öğrencilerimizde mevcut. Önümüzdeki yıl bu eğitimlerimizi daha geniş çapta hafta içi de çocuklarımızın gelip buradaki imkanlardan yararlanabileceği bir kurum haline getirmeyi amaçlıyoruz. Öğrenciler hala gelip programlara kayıt yaptırıp velilerinin de müsaadesi ile buradaki yetenek atölyelerine katılım sağlayabilirler. Buradaki amacımız yetenekleri doğrultusunda ilgi ve isteklerini belirlemek ve ortaya çıkartmak. Bu eğitimlerin sonunda özgüvenlerini kazanıyorlar.  Çocuklara bilgiden öte kendilerini bulma imkanı sağlamak istiyoruz. Sinop’taki bütün okullara duyurularımız yaptık. Bu sene il merkezimizde seneye daha geniş katılım sağlamaya amaçlıyoruz. Sinop’ta 33 bin öğrenci bulunuyor. Bir yıl boyunca bu 33 bin öğrenci olmasa da büyük bir kısmının bilim sanat merkezinden yararlanmasını istiyoruz.  Türkiye genelinde 77 bilim sanat merkezi bulunmakta ve Sinop bu şanslı illerden biri. Geçen yıllarda da ulusal ve uluslararası bazında birçok Avrupa Birliği projelerine katıldık. Çocuklar bir çok projelerde yer aldı ulusal robot yarışmalarına katıldı, uluslararası tasarım olimpiyatlarına katıldılar bu projelerde de çocuklarımız kendilerine olan özgüvenlerini bizlere gösterdiler. Yaz okulu kapsamında Avrupa’nın çeşitli ülkelerine hem gezi hem de bilim ve sanat anlamında araştırma, yerinde incelemelerde bulunuyoruz” dedi.   
Bu sistem Türkiye’de 5 senedir var
Avrupa Ülkelerinin tamamında bu sistemin uzun yıllardır mevcut olduğunu söyleyen Gören Eğitim Anlayarak Hızlı Okuma Kursu Öğretmeni Harun Akça, oldukça önemli olan bu eğitimin Türkiye’deki geçmişinin ise 5 yıl olduğunu belirtti. Akça; “Bu eğitim ile çocuklarımız hafıza tekniklerini zihinde harita ederek beyinlerinin sağ lobunu kullanmalarını, görsel ve zihinsel hafızayı çalıştırmayı ve bu anlamda derslerde gördüklerini unutmamayı, almış oldukları eğitimin en az 10 yıl boyunca kalıcı olması sağlıyorlar. Bu sistem Avrupa ülkelerinin hepsinde var. Türkiye’de yaklaşık 5 senedir var ama hafıza teknikleri ve zihin haritaları ile ilgili uzman sayısı Türkiye’de çok az 12 kişi var” dedi.
Dakikada en az 600 kelime okuyabilirsiniz
Kursun işleyişi hakkında bilgi veren Gören Eğitim Anlayarak Hızlı Okuma Kursu Öğretmeni Harun Akça kurs sonunda 1 dakikada 100-150 kelime okuyan öğrenciye en az 600 kelime okutmanın mümkün olduğunu belirtti. Akça; “Zihin haritaları eğitiminde görsel hafıza gelişiyor ve rahat bir şekilde eğitmenlerden almış oldukları dersi beyni şekil olarak atıyor, yani kelimeler ve rakamlarla değil şekillerle işletiyor. Bugün örnek bir uygulama yaptık eğitim sırasında örnek bir uygulama yaparak her bir çocuğumuza isim verdik. İlk önce kelime, peşine 20, peşine 30 kelime ,50 , 100, 150 kelimeye kadar çocuklarımızın hepsine hafızalatıyoruz.  Bu özellikle İngilizce dil eğitiminde, Arapça dil eğitiminde veya hafızlık eğitimine de başarılı bir örnek teşkil ediyor.  Bir insan hafıza teknikleri ve zihin eğitimi almazsa hızlı okuyamaz, sadece hızlı görür ama algılaması ve anlaması çok güç olur. İlk seansta bile çocuklarımız 6 kelimeyi yaklaşık 1 saniyede okuyabilme hızına kavuştu. Sadece basit birkaç tane göz kaslarını geliştirme ve hafıza oyunu ile. Bu eğitimi hiçbir karşılığı olmadan ücretsiz olarak yapıyorum. Böyle bir eğitim inanın TEOG daki başarıyı artıracaktır. Her çocuğa 5 kat fazla okutmayı taahhüt ediyoruz.  KPSS sınavlarında bile 1,5 – 2 dakikada çözülen soruları 10 saniye gibi kısa bir sürede çözebilirler” diye konuştu. 
 
Editör: Vitrin Haber