Karşılıklı istişarelerin yapıldığı toplantıda Başkan Ayhan Ergün, Ayancık’ın geleceği adına sivil toplum örgütlerinin siyasetine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Bir takım resmi ve özel ziyaretler için Avusturya’ya giden Ayancık Belediye Başkanı Ayhan Ergün, Avrupa’da en çok Sinoplunun yaşadığı İserlohn kentinde Avrupa Sinoplular Derneği (ASİDER), Avrupa Sinoplu İşadamları Derneği (ASİAD) ve Almanya Sinoplular Cenaze Yardımlaşma Derneği (ASİCEN) başkan ve yöneticileri ile bir araya geldi. 

Karşılıklı istişarelerin yapıldığı toplantıda ASİAD’ın Başkan Vekili Ali Çalışkan, 2. Başkanı Fehmi Ekşi, ASİDER yöneticileri Hamza Açıkgöz, Birol Üstün, Fehmi Demir, ASİDER’in eski başkanı İlhami Dinçel, ASİCEN Başkanı Ruşen Özdemir, Iserlohn DİTİB Camisi Dernek Başkanı Sabri Çevik ve yöneticileri hazır bulundu. Belediye Başkanı Ayhan Ergün burada yaptığı konuşmada, Ayancık’ın geleceği adına sivil toplum örgütlerinin siyasetine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Türkiye’nin hızlı bir değişeme girdiğinin altını çizen Başkan Ayhan Ergün, “Ülkemizin bu hızlı değişim ve gelişimine paralel olarak, ilçemizde de sosyal ve kültürel anlamda ciddi yatırımlar yaptık. İlimizin ilk olimpik ölçülerdeki kapalı spor salonunu ilçemize yaptırdık. Keza ilimizdeki ilk kültür merkezini de ilçemize yapıldı. Ayancık’ı Karadeniz’in cazibe merkezi haline getirmek için, sahil düzenlememizi yeniden yaptık. 150 otoparklı yeni modern kapalı pazar yeri projemizi ve yarı olimpik yüzme havuzu projemizi hayata geçirmek için start verdik.  Tabiî ki bunları yeterli görmüyoruz. Bizim hedefimiz Ayancık’ı gerçek anlamda bir çağdaş kent dönüştürmek. Bunun içinde büyük uğraş veriyoruz. Sinop Üniveristesi için ASİDER’in nasıl uğraş verdiğini biliyorum. Bizde belediye olarak bu uğraşa destek veriyoruz. Belediye olarak trilyonluk binaları üniversite ve yurt binası olarak tahsisi ettik. İlçemizde Ayancık meslek Yüksek okulunun yeni bir kampüsünü kurmak için hazırlıklar yapıyoruz.  ASİDER’e, AYKAD’a ve diğer derneklerimize burada görev düşüyor. Bunları takip etsinler.  Ayancık’ın geleceği için bu şart. Öğrenci sayımızı artırmalıyız. Şu anda öğrenci sayımız 300 ama bizim hedefimiz 5 bin üniversite öğrencisi” dedi.ASİDER’in artık fakülte binaları yapmak için para toplamasına gerek olmadığını söyleyen Başkan Ayhan Ergün, “Bizler artık kaynak bulmakta zorlanmıyoruz. Ama kaynağı ilçemize aktarmakta büyük sıkıntımız var. Bu bağlamda ASİDER başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerine ihtiyacımız var. Onların siyasetine ihtiyacımız var. Sizler bizlerin arkasında durursanız birlikte çok şeyi başarırız. Bizler siyaset derken kimse farklı yerler çekmesin. Tüm derneklerimiz Sinop, Ayancık,Türkeli siyaseti yapsınlar ki, ilimizi, ilçelerimize yatırımları daha fazla alalım. Biz konularda destek bekliyoruz” diye konuştu.

TURİZM VE EĞİTİM ÖNCELİĞİMİZ

Ayancık’ın kışlık nüfusunun 13 bin, yazlık nüfusunun ise 50 bin olduğunu söyleyen Başkan Ayhan Ergün, “Belediyemize ödenek 13 bin nüfus baz alınarak yapılıyor. Ama bizler hizmetlerimizi 50 bin nüfusa göre yapmak zorundayız. Burada gurbetteki Ayancıklılara büyük görevler düşüyor. Sizler tatillerini mutlaka Ayancık’ta geçirmelisiniz ki, Ayancık ekonomisine artı değerler katmalısınız. Burada doğup büyüyen gençlerimize Ayancık sevdasını aşılamalısınız. Gençlerimiz mutlaka babalarının, atalarının büyüdüğü ilçemize gelmeli. İlçemizin yarınları bu bağlı. Hepinizin malumu olduğu gibi Ayancık’ı Ayancık yapan iki değer vardı. Bunlardan biri fabrikamızdı. Fabrikamız kapandı. Ama ben çalışmaya devam ediyor diyorum. Çünkü fabrikadan emekli olanlar hala Ayancık’ta. Lakin unutmamak lazım ki, emeklilerimiz bir gün aramızdan ayrılacak. Birde 1980 ve 1990 yıllarında Avrupa’da yaşayan Ayancıkların Ayancık’a yaptığı yatırımlar, binalar. Bu yatırımlarda dönemseldi. Ayancık’ın gelecek adına iki kurtuluş reçetesi var. Biri eğitim diğeri turizm. Bugün resmi kayıtlara göre Türkiye’de 113.000 Ayancıklı var. Bunların çoğunluğu İstanbul’da. Birde 30.000 civarında Avrupa’da yaşayan Ayancıklı olduğunu tahmin ediyoruz. Yani bizim tahminimiz dünya üzerinde 140.000 Ayancıklı olduğu üzerine. Gurbetteki Ayancıklılar için Ayancık’ı cazip hale getirmeliyiz. En azından gurbetteki Ayancıklılar tatillerini Ayancık’ta geçirmeli. Biz yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz. Örneğin, sahil düzenlememiz, yarı olimpik yüzme havuzu projelerimiz bunun bir parçası. Yani turizm mutlaka üst seviyelere çekmemiz gerekiyor. Özellikle tatil için Ayancık‘a gelen gençlerimiz aradığı ortamı bulabilmeli. Eğitim dedik, bunu açarsak. İlçemizde en az 5.000 üniversite öğrencisini istihdam edebilmeli. Bunun alt yapısı için büyük uğraş veriyoruz. Bürokrasi engellerini aştığımızda bu hedefe ulaşacağımıza kuşkumuz yok” şeklinde konuştu.

Ali Çalışkan
Editör: Vitrin Haber