Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ve Türkiye’nin en büyük çevre hareketine dönüşen “Sıfır Atık Projesi” kapsamında, Sinop Üniversitesinde toplanan toplam 6 ton atık, düzenlenen törenle Sinop Belediyesi ekiplerine teslim edildi.

SÜBİTAM yerleşkesinde düzenlenen törene; Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sinop Belediye Başkan Yardımcısı A. Hakan Sönmez, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kamil Demirci, Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, Genel Sekreter Mehmet Atlı, Fakülte Dekanları, Akademik ve İdari Personel katıldı.

BU ÖNEMLİ PROJE BÜYÜK BİR TASARRUF VE ÇEVRE HAREKETİNE DÖNÜŞTÜ
Törenin açılışında konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sıfır Atık Projesinin kurumların ve atık gönüllüsü milyonlarca vatandaşın destekleri ile bugün büyük bir tasarruf ve çevre hareketine dönüştüğünü söyledi.
Dalgın; “2019 yılı şubat ayı itibarı ile Entegre Çevre Bilgi Sitemine dahil olan Üniversitemiz,  bünyesindeki birimlere katı atık biriktirme kutuları yerleştirmiş, ayrıca atıkların lisanslı tesislere gönderilinceye kadar biriktirileceği 10 adet geçici atık depolama alanı oluşturulmuştur. Geçici depolama alanlarımızda şuana kadar; 6 tona yakın kâğıt, 4 tona yakın plastik, 1,5 ton cam ve yarım ton metal olmak üzere yaklaşık 12 ton değerlendirilebilir atık biriktirilmiş ve geri dönüşüm sürecine kazandırılmıştır. Üniversitemiz, Sıfır Atık Bilgi Sistemi kayıtlarına göre bugüne kadar toplanan atıklardan; 100’e yakın ağaç, 192 bin litre su, 24 bin 600 Kilowatt elektrik ve 2 ton ham madde tasarrufu sağlamıştır.  Bugün de Üniversitemiz birimlerinden toplanan yaklaşık 6 ton değerlendirilebilir atık kâğıt, Sinop Belediye Başkanlığımıza bağlı ekiplerimize teslim edilecektir” dedi.

SIFIR ATIK PROJESİNE DESTEĞİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK
Konuşmasında Sinop Üniversitesinin Sıfır Atık Projesine ilişkin yakın gelecekteki hedeflerini de sıralayan Rektör Dalgın, bu kapsamda mevcut uygulamanın sistemli hale getirilmesi, tüm birimlerde projeye ilişkin iç ve dış mekanlardaki ekipman eksikliklerinin tamamlanması, geçici atık depolama alanı bulunmayan ve kapasitesi yeterli olmayan birimlere geçici atık depolama alanları yaptırılması ve öğrenci yoğunluğunun olduğu mekânlarda atık kumbaraları ve pet şişe toplama noktaları oluşturulmasını planladıklarını ifade etti.
Üniversitenin sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında yürüttüğü çalışmaların artarak devam etmesini temenni eden Rektör Dalgın; “Düzenlenen bu etkinliğin çevre konusundaki duyarlılığı artırmasını diliyor; sürece sağladıkları katkılardan dolayı Sinop Belediyemize, Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Kamil Demirci’ye Sıfır Atık, Yeşil Kampüs ve Çevre Komisyonumuza ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
Ardından konuşan Belediye Başkan Yardımcısı A. Hakan Sönmez ise, Sinop Üniversitesinin Sıfır Atık Projesine önemli katkılar sağladığını ifade ederek Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın başta olmak üzere, emeği geçen tüm personel ve öğrencilere teşekkür etti.  

Konuşmaların ardından ilk atık kağıtlar, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Belediye Başkan Yardımcısı A. Hakan Sönmez, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kamil Demirci ve Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı tarafından Sinop Belediyesine bağlı ekiplere teslim edildi.

Tören kapsamında Üniversiteden toplanan yaklaşık 6 ton değerlendirilebilir kâğıt atık, geri dönüşüme kazandırılmak üzere Sinop Belediye Başkanlığı ekiplerince teslim alındı.


 

Editör: Vitrin Haber