Sinop Üniversitesi SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet Berber Konferans Salonunda düzenlenen “10 Kasım: Yas ve Matem” konferansına; Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Turan, Üniversite Akademik-İdari Personeli ve öğrenciler katıldı.
 
Program Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve vatan toprakları uğrunda canlarını feda etmiş tüm şehitlerin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşıbın okunmasıyla başladı.
  
Ardından Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Tekir tarafından “10 Kasım: Yas ve Matem” konulu bir konferans verildi.
 
Konuşmasında Atatürk’ün hastalığa yakalandığı süreç ve ölümü hakkında bilinmeyenleri paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Tekir, Atatürk’ün son nefesine kadar devlet işleriyle meşgul olduğunu, doktorların dinlemesi yönündeki tavsiyelerini dikkate almadığını belirterek, bu sebeple hastalığının her geçen gün daha da kötüye gittiğini ifade etti.
 
Atatürk'ün ölüm haberinin tüm yurtta derin bir üzüntüyle karşılandığını söyleyen Tekir, “Atatürk'ün ölüm haberi genç-yaşlı herkesi derin bir hüzne boğdu. Türkiye’nin dört bir yanından Mustafa Kemal Atatürk'ü son kez görmek isteyen binlerce vatandaş, İstanbul’a akın etti. Atatürk'ün naaşını ziyaret etmek için gelen kalabalık o kadar büyüktü ki, izdiham yüzünden 11 kişi hayatını kaybetti. Tabut, top arabasına konularak, İstanbul halkının gözyaşları arasında Gülhane Parkı'na götürülmek üzere yola çıktı. Halk cenazeyi görebilmek ve Atasına son kez veda edebilmek amacıyla geçiş güzergâhının her tarafını hıncahınç doldurmuştu. Tarihler 19 Kasım’ı gösterirken cenaze büyük bir kalabalık tarafından Yavuz Zırhlısı ile İzmit’e oradan da aynı günün akşamı tüm yurt gezilerinde kullandığı tren ile Ankara’ya uğurlandı. 20 Kasım’da Ankara’da devlet erkânı ve halk tarafından karşılanan cenaze on iki general tarafından top arabasına koyuldu. Naaş yüz bir pare top atışıyla selamlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisinin önüne getirildi. 21 Kasım 1938 günü çok büyük bir cenaze töreni ile Ankara Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine nakledildi. Atatürk Türk halkı tarafından büyük acı ve hüzünle uğurlandı. Törende halkın ve önemli Türk isimlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen birçok yabancı askeri birlik de bulunuyordu. Atatürk’ün ölümü ülkemizde olduğu kadar dünyada da geniş yankı buldu. Atatürk, ölümünün ardından dünya basınında gelmiş geçmiş en dahi ve başarılı devlet adamı olarak yazıldı” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Tekir’e hediye takdiminde bulunarak, sunduğu bilgilerden dolayı teşekkür etti.
Editör: Vitrin Haber