BMMİ Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı, önceki gün ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğindeki Dini Özgürlüklerin Korunması toplantısının düzenlendiği 2 nolu Konferans salonunda Türkiye ve İspanya'nın sponsorluğunda gerçekleşti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in video konferans yöntemiyle hoşgeldin konuşması yaptığı toplantıda, BMW Group İletişim Stratejisi Başkan Yardımcısı Bill McAndrews ve Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve BAU Küresel Eğitim Başkanı Enver Yücel de devlet dışı sektör temsilcisi olarak birer  konuşma yaptılar.

“BMMİ Çalışmalarının Birleşmiş Milletler Önleyici Tedbirler Gündemi ile İlişkisi ve Sahadaki Ektisi” temasıyla gerçekleştirilen bu yılki toplantıda, BMMİ Yüksek Temsilcisi Miguel Ángel Moratinos 2019-2023 yılları için UNAOC’un çalışma vizyonunu sundu.

Enver Yücel konuşmasında, kalkınma ajandasının en önemli başlıklarından birisi olan eğitim konusundaki gözlemlerini dile getirdi.

Konuşmasında, dünya üzerinde karşı karşıya kalınan sorunların temelinde, insanların birlikte, barış içinde yaşayamaması, farklı inanç ve kültürlerin başka amaç ve çıkarlar icin kullanılması olduğunu belirten Yücel,  “Irk, din, mezhep farklılıklarına dayanan çeşitlilik maalesef günümüzde bir zenginlik değil, bir ötekileştirme nedeni olarak görülmektedir.” ifadesini kullandı.

Farklı kültür ve inanç mensuplarının saygı, hoşgörü ve barış içinde yaşayabilmesi için Medeniyetler İttifakı projesinde Başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya eski başbakanı Zapatero’ya teşekkür eden Yücel, projenin daha da gelişmesi ve kalıcı olmasının önemli olduğunu vurgladı. 

Yücel konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bugünkü sorunları aşmak için öğrenmeyi, yaşam becerilerini ve sosyal uyumu destekleyen güçlü eğitim sistemlerine yatırım yapmak büyük önem arzetmektedir. Bu konuda en büyük etkenin, en büyük gücün kaliteli eğitim olduğuna inanıyorum.  Kendisini bu konuya adamış bir eğitimci olarak şunu söyleyebilirim ki, eğer çocuklarımızı genç yaşta, insanlık onuruna, farklılıklara ve çeşitliliğe saygı göstererek ve ortak bir insanlığa ait olma duygusunu geliştirerek eğitirsek, bizi çok farklı bir gelecek beklemektedir.”

Küresel vatandaşlık eğitiminin temelinde daha barışçıl, hoşgörülü, kapsayıcı, güvenli ve sürdürülebilir toplumların destekçilerini yetiştirecek değerler olduğunu belirten Yücel, “200.000’i aşkın öğrenciye her seviyede eğitim hizmeti sağlayan bir eğitim ağının kurucusu olarak, Birlesmis Milletler uzman kuruluş ve enstitüleriyle işbirliği yaparak, birlikte yaşam kültürüyle ilgili projeler yürütmekte, müfredatlar oluşturmakta ve uygulamaktayız." İfadeleriyle konuşmasına devam etti.

Dünya’nın en önemli konusu, yine söylüyorum, birlikte yaşama kültürünün olmayışı. Bu hedefe ulaşmak için küresel vatandaşlık programı bütün ülkelerin gündemine, eğitim müfredatlarına girmelidir. Yine 2030 hedefleri paralelinde Sürdürüleblir Kalkınma Hedefleri ülkelerin müfredatlarina eklemeli ve ilkeleri yaşatılmalıdır. 

Bununla ilgili ülkem Türkiye’de önemli calışmalarım oldu.  Öncelikle bir medeniyetler belgeseli olarak ürettiğimiz ve şu anda üniversitemizde medeniyetler tarihi dersi olarak yer alan Batıya Doğru Akan Nehir projesi küresel çapta kapsayıcı bir uygarlık anlayışını işlemektedir. Ortaya koyduğumuz temel düşünce, medeniyetler, dinler, hepsi insanlık içindir, birbirine karşı üstünluğü kabul edilemez. 

Moratinos’un vizyonuna Bahçehir Üniversitesi'nin katkısı

Moratinos’un Medeniyetler İttifakı’nda özellikle eğitim alanında ortaya koydugu vizyona Bahçeşehir Üniversitesi olarak katkılarını dile getiren Yücel, “Farklı Afrika ülkelerinden öğrencilere  okullarımızda burs vererek birbirleriyle kültürarası alışverişte bulunmalarına imkan sağlıyoruz. Bunun yanısıra, son on yıldır her yıl dünyanın farklı üniversitelerden farklı dil, din ve kültürlerden öğrencilerin katıldığı yaz okullarına, on yıldır Istanbul’da ev sahipligi  yapmaktayiz.” bilgisini verdi.

Yücel konuşmasının sonunda,  küresel vatandaşlık eğitiminin gereği olarak okullardaki nefret dili ortadan kaldırması gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Vitrin Haber