Azerbaycan Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Ajansının desteği ile “Üçüncü Sektor” Sivil Toplum Kuruluşu tarafından gerçekleştirilen “Hocalı Soykırımı-30” adlı uluslararası konferansa, Azerbaycan'ın Gürcistan'daki elçilik çalışanları, sivil-toplum kuruluşlarının temsilcileri, Gürcistan'da yaşayan Azerbaycan Türkleri ile çok sayıda Gürcü vatandaşı katıldı. 

Konfransta Hocalı soykırımı kurbanları ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı uğrunda şehit düşenler için saygı duruşunda bulunuldu. 

Hocalı Soykırımı-30 projesinin koordinatörü ve Veteninfo.az haber ajansının başkanı Nahid Canbakishli, Hocalı soykırımı ve zaman-zaman Azerbaycan Türklerine karı yapılan terör hadiseleri ile ilgili geniş bilgiler verdi. 

Azerbaycan'ın Gürcistan Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar Bayramov, Haydar Aliyev Vakfı Başkan Yardımcısı ve İslam Konferansı Gençlik Forumu Kültürlerarası Diyalog Baş Koordinatörü Leyla Aliyeva'nın girişimiyle başlatılan "Hocalı için adalet!" uluslararası kampanyası hakkında detaylı bilgi verdi. Ardından araştırmacı akademisyen Aygül Isayeva, Marneuli Belediye Meclisi üyesi Nergiz Aliyeva, Mtavari Arki TV kanalı çalışanı Ceyhun Mahammadeli, Gürcistan Azerbaycanlıları Entegrasyon Merkezi müdürü Orhan Pirverdi, Yeni Çağ Medya Grubu Müdürü Agil Alesger, 24news.ge portalı Müdürü Azer Mammadov, aktual.ge portalı editörü İlkin Hüseynov, Alliance Gençlik Merkezi müdürü Leyla Hamzayeva ve diğer konuşmacılar; Azerbaycan ve Gürcü halkları arasındaki dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesi, Azerbaycan ve Gürcistan'da Ermenilerin işledikleri kanlı suçları ile Hocalı soykırımının uluslararası hukuka göre değerlendirilmesi, Dünya toplumu ve Gürcistan parlamentosunun, Hocalı soykırımını tanınması konusunda bir karara ihtiyaç olduğu vurgulandı. Konferansın sonunda Gürcü parlamentosuna Hocalı soykırımının tanınmasına ilişkin bir çağrı yapılması kararı alındı.

Editör: Vitrin Haber