Kobra, engerek ve pitonlar, adı “yılan köyüne” çıkan Zisiqiao'nun dört bir yanında kaynıyor.


1985'ten beri yılanları kurutarak geleneksel ilaç yapımında kullanan 60 yaşındaki çiftçi Yang Hongçang, “Çin'de en fazla yılanı olan köy biziz… Her yılan türünü besliyoruz” diyerek övündü.


Yang, yılanları satmaya başladıktan bir süre sonra, yılan popülasyonunun hızla azaldığını fark etti. Bunun üzerine, köyünü bir “yılan üretim merkezine” çevirdi. Üç yıl içinde köşeyi dönen Yang, köyün desteğini alarak “yılan köyünü” hayata geçirdi.

Bugün, Zisiqiao'da bulunan 160 evde, her yıl üç milyondan fazla yılan üretiliyor.


“Sırtı göğe bakan her canlıyı” yiyen Çinliler için, yılan en temel besin kaynaklarından biri olduğu gibi, tedavi gücü yüksek olduğuna inanılan bir ilaç kaynağı. Çin'de , yılan çorbası veya şarabı içmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, çok uzun yıllardır geçerli olan bir inanış.


Yıllar geçtikçe işi giderek daha da büyüten Yang, şirket sahibi oldu ve kendi markasını hayata geçirdi. Dahası, sadece üretim ve satışla ilgilenmeyen Yang, kurutulan yılanlardan yılan şarabı ve yılan pudrası da üretiyor.

Yang, “Yılanları üretme yöntemimiz hem eyalet, hem de ülke tarafından benimsendi. Köyümüz bir şirket gibi kabul ediliyor… Yılanları araştırıyor ve onları üremeleri için çiftliklere teslim ediyoruz” dedi.


Restoran ve ilaç şirketlerinin siparişlerini yetiştirmek için gece gündüz çalışan Zisiqiao köyü, yemek ve ilaç sanayisi sayesinde her yıl yüz binlerce yuan basıyor. 20 yıldan beri evinde yılan besleyen Yang Xiubang, gelirinin “her yıl düzenli bir şekilde arttığına” dikkat çekti.




Editör: Vitrin Haber