Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; kurumsal altyapısı, tecrübeli personeli ve güçlü makine parkıyla Ülkemizin dört bir yanında milletimizin refah düzeyini artıran yatırımları hayata geçiriyor.

Değeri her geçen gün artan “su” DSİ eliyle başta sağlıklı içmesuyu olmak üzere, tarım, enerji, hizmet ve çevre gibi farklı sektörlerde değerlendiriliyor. “Su’da Sıfır İsraf” hedefiyle çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına da imkan sağlıyor.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son yıllarda DSİ marifetiyle hizmete açılan tesislerin yanı sıra plan ve proje aşamasındaki yatırımlar hakkında da açıklamalarda bulundu; “1954 yılından bugüne, Ülkemizin kalkınması için inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu; başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere, hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede değerlendiren DSİ, son 20 yılda toplam 477 milyar liralık yatırım yaparak 9.585 tesisi hizmete açmış ve aziz milletimizin gönlünde yer edinmiştir” dedi.

DSİ SON 20 YILDA 716 BARAJ İNŞA ETTİ
Mehmet Akif Balta, “Son 20 yılda yaklaşık 477 Milyar Liralık yatırım yaptık. Bu kapsamda son 20 yılda; 716 baraj, 481 gölet ve bent, 101 yeraltı depolama tesisi, 1.633 sulama tesisi, 318 toplulaştırma projesi, 326 içme suyu ve atıksu tesisi, 615 HES ve 5.395 taşkın koruma tesisi olmak üzere toplam 9.585 adet tesisi hizmete aldık” İfadelerini kullandı.

SU “OLMAZSA OLMAZ” OLARAK NİTELENDİRİLEN TEMEL BİR İHTİYAÇTIR
DSİ tarafından yapılan tüm İçmesuyu Faaliyetleri (isale hatları, arıtma tesisleri vb.) ile hedeflerimizi büyük oranda gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluluk duymaktayız. Gayemiz, içme suyu gitmeyen tek bir yerleşim yeri kalmaması ve tüm halkımızın insan sağlığına uygun, güvenilir su içmesini sağlamaktır.
Bu kapsamda Sinop’ta bugüne kadar 2 adet içme suyu tesisi tamamladık. Bu tesisler ile 214.692 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 16,61 milyon m³ içmesuyu temin ediyoruz. 

SİNOP İLİMİZE 5 BARAJ KAZANDIRDIK
Karadeniz ve ülke tarımının önemli illerinden biri olan Sinop’umuzda ziraatın daha da gelişmesi için son 20 yılda kente 1.339.466.366 TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 5 baraj inşa ettiklerini açıkladı. 
Balta, “87,20 metre yüksekliğinde ve 25,23 milyon m3 su biriktirme hacimli Erfelek Barajı’nı hizmete aldık. Bu baraj, 28.730 dekar arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. Ayrıca; son 20 yılda, Saraydüzü Barajı, Dodurga Barajı, Karaca Barajı ve Kurusaray Barajlarını da tamamlayarak işletmeye aldık” dedi.

İNŞAATI DEVAM EDEN 2 BARAJ
Diğer taraftan Sinoplu vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Sinop’un su kaynaklarını değerlendirmek için şu anda 2 barajın (Boyabat Ilıksu ve Türkeli Zimari Barajı) yapım çalışmaları devam etmekte olduğunu belirtti.

4 ADET YERALTI BARAJI PLANLAMA ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR    
Baraj ve Gölet çalışmalarımızın yanında düşük maliyet ve daha az su kaybı sağlayacak olan Yeraltı Barajı İnşa çalışmalarımız kapsamında Sinop ilimizde 4 adet depolama tesisi planlama çalışmalarımız devam etmektedir. ‘dedi.

SİNOP’UN MÜNBİT TOPRAKLARINI SULAMAYA AÇIYORUZ
Son 20 yılda inşa edilen sulama projeleri hakkında da açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA,’ Tamamlanan 6 sulama tesisi ile 62.890 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Böylece Sinop İlimizdeki toprakları daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 113 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.

TAŞKIN KORUMA TESİSLERİYLE HALKIMIZI VE TOPRAĞIMIZI KORUDUK
Sinop ilinde taşkın riskini azaltmak için son 20 yılda tamamlanan 34 adet taşkın koruma tesisi ile Sinop Şehir Merkezi ile 57 yerleşim yeri ve 18.820 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 8 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam ettiğini söyledi.

TOPLULAŞTIRMA VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME HİZMETLERİ İLE TOPRAĞIMIZ DAHA KIYMETLİ 
2003 yılından bugüne kadar, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 1 adet iş tamamlanarak 32.000 dekar alan tescili, inşaatı devam eden işlerde kısmi olarak 35.150 dekar arazi tescili olmak üzere toplam 67.150 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Sinop ilinde 18 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Sinoplular için üretmeye ve Sinop’u su yapıları ile ihya etmeye devam edeceğiz.” dedi. 

Editör: Vitrin Haber