4-6 Mayıs tarihleri arasında Gürcistan Acera Cumhuriyetinin başkenti Batum'da " Batumi Expo 2012 Turizm Fuarı " gerçekleşti.
Karadeniz illerinin tamamının ( Giresun hariç ) katıldığı fuara ilgi yoğundu. Diyarbakır'dan, Bitlis'e birçok Kalkınma Ajansı fuarda yerini almıştı. Sinop Valiliği olarak Bakanlığımız standı içerisinde bizde yerimizi alarak ilimizi en iyi şekilde tanıtmaya çalıştık. Sinop iline yoğun ilgi bizleri ziyadesi ile memnun etti. Başta Başbakan Lavan Beyefendi olmak üzere birçok bakan standımızı ziyaret ederek beğenilerini sundular. İller ve bölgeler arasında yoğun bir tanıtım rekabeti yaşandı. Turizm potansiyelinde el sanatlarına, yöresel ikramlarından gastronomi kültürüne kadar her il kendisini tanıtmaya çalıştı. Rusya Federasyonunun tüm üyeleri ve turizm acenteleri bu fuara oldukça ilgili ve yoğun bir tanıtım kampanyası içerisindeydiler.Özellikle İran'ın bu fuarda geniş çaplı katılımı ve tanıtım animasyonları herkesin dikkatini çekti. Kısaca Kafkasların, Kuzey Karadeniz'in ve Orta Doğu Turizminin buluşma noktası şeklinde bir fuar yaşandı.
Batum turizmde çok hızlı gelişme gösteriyor. Bu gelişme Karadeniz Bölgesinde artı değer sağlıyor. İller arasında ekonomik geçişler bölge halkının standartlarının yükselmesinde rol oynuyor. Artvin ilinin bir sloganı dikkatimi çekti: "İki ülke tek tatil" yani Batum destinasyonu bölgeyi etkiliyor. İstanbul Emitt Fuarında bu yıl Artvin - Batum illerinin ortak stantları,ortak tanıtımları dikkat çekmişti. Dış yardımlarla Batum yeni bir turizm destinasyonu haline getiriliyor. Lüks otel inşaatları, Cruise Liman inşaatları ile eğlence ve turizm sektörü geliştiriliyor. Amerikalılarda Batum'a oldukça ilgili. Küresel ısınmadan sonra Karadeniz Turizminde doğa ve kültür turizminde önemli ölçüde gelişmeler var. 
Bu sinerji Batum hareketliliği ile birleştirilebilirse bölge turizm yoğunluklu bir bölge olur. Biz bölgeye uzak kalan bir il olmakla beraber potansiyelimiz bizi cazibe merkezi yapabilir. Burada sektörel ilişkiler Sinop - Batum Acenteleri arasındaki ortak çalışma turizmde sirkülasyonu hızlandırılabilir. Tabi burada ucuz tatil ve konaklama, paket programlar ve herşey dahil turlar ile değişik animasyonlarda önemlidir.
Ben kısaca "Karadeniz'in geleceği turizm. Turizmin geleceği Karadeniz." diyebilirim.