Ekohal Yönetim Kurulu Üyesi Cengizhan Kaptan, Ekohal fikrinin, doğa ve emeğe saygılı alternatif bir pazar arayışından çıktığını ifade ederek şunları söyledi; “Ekohal’in üçüncüsünü yapıyoruz. Fikir şöyle doğdu. Bir 2. el pazarı kuralım diye düşündük. Sonra bu fikri yavaş yavaş geliştirmeye başladık. Gerze’de çok fazla evinde üretim yapan ya da amatör atölyelerinde üretim yapan insanlar var. Onlara da bir satış yapacakları bir alan oluşturalım istedik.
Hem ikinci el eşyanın da şöyle bir değeri var bizim için: Hayatımızda çok fazla eşya alıyoruz, yeni yeni şeyler satın alıyoruz, sonra onlar hayatımızdan çıkıyorlar. Raflarımızda, dolaplarımızda çürümeye yüz tutuyorlar. Ama başka insanlar için hâlâ ihtiyaç pozisyonu taşıyor. Dolayısıyla biz konuya biraz daha sürdürülebilir yaşam açısından baktık.
İşte evimizde atıl duran bu eşyaları artık yeni ihtiyaç sahipleriyle buluşturulacak bir pazar; evinde el işiyle üretim yapan amatör üreticiler için bir satış alanı oluşturalım istedik.
Tabii herkes buraya geldiği zaman karnı acıkacak, bir gıdayı da ekleyelim dedik. Ama gıdayı eklerken şuna çok önem verdik: Şimdi cuma günleri burada harika bir pazar kuruluyor. Buraya gıdayı da eklersek, cuma gününün alternatifi olmasın; cuma pazarının, "kadın pazarı" dediğimiz pazarın alternatifi olmasın istedik. O zaman tüketime hazır, hani kermeslerde gördüğümüz gibi tabakla hemen böreğimizi, tatlımızı alıp tüketebileceğimiz, hemen orada tüketeceğimiz şekilde gıdaya da izin verdik.
Harika yorumlar alıyoruz. Gerçekten bu üreten insanlar için müthiş bir ortam oluştu. Umut ediyoruz ki seneler içerisinde bu, Gerze için klasikleşecek, kült hâle gelecek ve farklı şehirlerden de artık burası ziyaretçi alacak diye hayal kuruyoruz. Ve bütün çalışmalarımızı bunun üzerine gerçekleştiriyoruz.”