SAĞLIK

Diyetisyen Demir'den Ramazan'da Sağlıklı Beslenme Önerileri



RAMAZAN'DA NASIL BESLENMELİYİZ?
İftarda orucun hurma, kuru kayısı gibi meyveyle açıp üzerine bol su, bir kase çorba veya ayran içilmesi gerektiğini söyleyen Demir, "Çorba, sebze yemeği, ızgara veya haşlanmış az miktarda et, yoğurt ve bol salatadan oluşmuş hafif yemekler iftar soframızı süslemeli. Bunun ardından en az 15-20 dakika yemeğe ara verilmeli, daha sonra yemeğe devam edilmelidir. 2 saat sonra az miktarda tatlı ve meyve yenilmelidir. Ramazanda tercih edeceğimiz tatlı türü sütlü tatlılar olmalıdır" ifadelerini kaydetti.
Sahur yemeğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Demir, "Akşam tıka basa yiyip gece kalkmadan ertesi günü oruç tutmak çok yanlıştır. Uyku sırasında sıkıntı verebileceği gibi ani kalp sıkışmalarına ve mide problemlerine de sebep olabilir" dedi.

"SAHUR YEMEĞİ HAFİF OLMALI"
"Sahur yemeği, kahvaltılık hafif yiyecekler arasından seçilmeli, bol su, süt ve meyve de bunlara eklenmelidir. Aksi takdirde, yağlı ağır yemeklerin vücutta harcanması zordur" diyen Demir, şunları kaydetti:
"Proteinler mideyi geç terk ettiklerinden, süt, yumurta, peynir gibi proteinli yiyecekler tercih edilmelidir. Bol su içmek vücut su dengesi ve tansiyon için çok önemlidir. Bol miktarda yağsız yeşillik de posa içeriği ve vitamin yönünden zengin olması sebebiyle son derece önemlidir. Ramazanda genellikle oluşan bağırsak problemlerini engeller. Meyveleri de yüksek posalı, hurma, kayısı, incir, armut, kiraz ve kuru meyvelerden tercih etmeliyiz."

"RAHATSIZLIĞI BULUNANLAR ORUÇ TUTMASIN"
Alanya Belediyesi Diyetisyeni Şule Yavuz Demir, kronik rahatsızlığı bulunan hastaların oruç tutmasının sakıncalı olabileceğini söyledi. Demir, "Şeker, yüksek tansiyon, mide ve barsak rahatsızlığı gibi sürekli ilaç kullanan sürekli diyet yapması gereken insanlar, gebe-emzikliler ve gelişme çağındaki çocuklar oruç tutmamalıdır" şeklinde konuştu.