Diyanet İşleri Başkanlığı hac organizasyonu ile hacca gidecek olan hacı adayları için, Sinop İl Müftülüğü tarafından uğurlama merasimi düzenlendi.  Sinop Alaaddin Camisinde yatsı namazı sonrasında gerçekleştirilen programda hacı adayları kadar onları uğurlamaya gelen aileleri de büyük heyecan içerisindeydi. 

İSLAM’IN BAYRAKTARI OLAN TÜRKLER OLARAK BİZİ GURURLA TEMSİL EDİN
Uğurlama töreninde bir konuşma yapan Sinop Valisi Hasan İpek, yüzyıllardır İslam’ın bayraktarlığını yapan Türklerin birer temsilcisi olarak kutsal topraklara gidecek olan hacı adaylarında kutsal topraklara selam gönderdi. İpek; “Sizler İslamiyet’in şartlarından biri olan hac vazifenizi yerine getirmek için inşallah bugün kutsal topraklara doğru yola çıkacaksınız. Program devam ederken Müftümüz ve kafile başkanımız Dikmen Müftümüz sizlere hac ile ilgili bilgiler vereceklerdir. Ben sadece şunu söylemek istiyorum. Bir derneğin üyesisinizdir. Onun genel kurulunu yaparsınız, üyeleri davet edersiniz. İşte hac vazifesi de Müslümanların genel kurudur. Bu anlamda sizler, yüzyıllarca İslamiyet’in bayraktarlığını yapmış Türk milletinin oradaki temsilcilerisiniz. 675 yılında Seyyid İbrahim Bilal Hazretleri bu topraklarda şehit düştü. Peygamberimiz (SAV)’in vefatının 43. Yılında Sinop’ta şehit düştü. O günden beri bu topraklarda Müslümanlar, Müslüman gibi yaşayıp Müslüman gibi ölmeye çalışıyorlar. Bu anlamda sizler, hem İslamiyet’in bayraktarlığını yapmış Türk Milletinin hem de Seyyid İbrahim Bilal Hazretlerinin ve 1214 yılında bu camiyi yapan Selçuklu’nun, caminin hemen karşısında bulunan medreseyi yapan Pervaneoğulları’nın, Candaroğulları’nın ve Osmanlı’nın ve son olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcileri olarak raya gidiyorsunuz. O topraklara Sinop’tan, Türkiye’den selam söyleyin ve o topraklarda gururla durun. Çünkü dün olduğu gibi bugün de İslam’ın bayraktarlığını yine bu millet yapmaktadır” dedi. 

SİZLER CENNET YOLCULUĞUNA ÇIKIYORSUNUZ
Vali İpek’in konuşması ardından Alaaddin Camisi Müezzini Vasıf Aslan tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam eden programda bir konuşma yapan İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, hacı adaylarına önemli bilgiler verdi. Çıkılan yolculuğun bir anlamıyla cennet yolculuğu olduğunu belirten İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, hacı adaylarının bu yolculuğu iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti. Çelik; “Hayatınızda çok değişik yolculuklara çıktınız ama bu yolculuk bambaşka bir yolculuk. Arzın merkezine, Kabe’ye, Allah’ın evine gideceksiniz. Muhterem kardeşlerim aslında siz Kabe’ye değil, Mina’ya, Arafat’a değil, cennet yolculuğuna çıkıyorsunuz. Cennet sürgünü Hazreti Adem ile Havva’nın cennetten indirildikten sonra Arafat dağında buluştuğu gibi sizler de eşinizle sevdiğinizle birlikte Arafat’ta Hazreti Adem ile Havva gibi dua edeceksiniz. Dünya ile ilgili ne varsa o anda unutup kendinizi mahşerde gibi hissedeceksiniz” diye konuştu. 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN YAŞADIĞI O TOPRAKLARDA NEFES ALDIĞI HAVAYI SOLUYACAKSINIZ
Hac ibadetinin manevi havasından bahseden İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammet Mustafa (SAV)’in yaşadığı topraklarda nefes aldığı havayı soluyacak olmanın büyük bir ayrıcalık olduğunu belirtti. Çelik; “Her Hac kurası çekilip de size çıkmadığında bağrınıza taş bastınız. Umutlarınızı başka bahara sakladınız. Ama şimdi vakit geldi. Sevinç ve hüzün bir arada. Ülkenin en kuzeyinden, güneye doğru bir yolculuğa çıkacaksınız. Orada her biriniz İbrahim olacaksınız. Annelerimiz, bacılarımız Hacer olacak, Ayşe olacak ve Peygamber efendimizin yaşadığı o topraklarda nefes aldığı havayı soluyacaksınız. Hz. İbrahim’in yaptığı Kabe etrafında tavaf edeceksiniz. Hicr-i İsmail’de 65 tane peygamberin metfun bulunduğu ve Kabe’nin içinden sayılan o bölgede namaz kılacaksınız. Mescid-i Nebevi’de 8 gün 40 vakit namaz kılacaksınız. Yanı başımızda sevgili Muhammet Mustafa (SAV) uyuyor diyeceksiniz” dedi.

HACI OLMAK KOLAYDIR AMA HACI KALMAK ZORDUR
Hac vazifesinin önemli bir vecibe olduğunun altını çizen İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, önemli olanın hac vazifesinin yerine getirilmesinin ardından, kazanılan maneviyatın bir ömür devam ettirilebilmesi olduğunu söyledi. Çelik; “Hacılar ve umreciler bir memleketin gönderdiği heyettirler. Dolayısıyla bu memleketten Kabetullah’a, bütün dünyadan Müslümanların bir araya geldiği o mahşerin provasına sizleri heyetimiz olarak, temsilcimiz olarak gönderiyoruz. İslam’ın ilk yayıldığı vahyin kalbi Mekke-i Mükerreme’ye selam götürün. Arafat’a, Müzdelife’ye, Mina’ya selam götürün. Muhammet Mustafa (SAV)’in nurlu yurdu Medine’ye selam götürün. Haklarınızı helal edin. Oralarda bizleri de unutmayın. Allah yolculuğunuzu, seferinizi, Haccınızı hayırlı ve mübarek eylesin. Hacı olmak kolaydır ama hacı kalmak zordur. Rabbim ömrünüzün sonuna kadar, o Mekke-i Mükerreme’de alacağınız beratınızı, liyakat nişanınızı muhafaza eyleyebilmeyi sizlere nasip eylesin” diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından, Sinoplu hac kafilesi, İl Müftüsü Ali Hayri Çelik’in yaptığı duanın ardından tekbir ve  telbiyelerle kutsal topraklara uğurlandı.
Editör: Vitrin Haber