Sinop Atatürk Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen programa Sinop Valisi Hasan İpek, Vali Yardımcısı Mehmet Tanışır, Sinop Üniversitesi Rektörü Nihat Dalgın, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş, KYK İl Müdürü A.Menderes Dümen, İl Kültür Turizm Müdürü İrfan Göz, İlçe Müftüleri, Sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Eğitimci ve araştırmacı yazar Halil Atalay’ın konuşmacı olarak katıldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Alaaddin Camii Müezzin Kayyımı Vasıf Aslan’ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1989 yılından bu yana Hz. Peygamberimiz Muhammed Mustafa (sav) Efendimizi anma ve anlama günleri olarak kutlandığını söyledi. Çelik; “Her sene Rasülüllah (sav) Efendimizin vasıflarından bir vasfı tema olarak ele alınmak suretiyle toplumumuza anlatmaya ve hep beraber anlamaya çalışıyoruz.2017 yılı Kutlu Doğum Haftası’nda  “Hz. Peygamber,Güven  Toplumu” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır. Toplum ve ümmet olarak yitirdiğimiz bu güven duygusunu tekrar tesis edebilmek için Peygamberimiz (sav) güzel ahlakını  yeniden okumaya, yeniden anlamaya çok ihtiyacımız var. Mü’min Elinden ve dilinden herkesin emin olduğu kimse demektir. Eğer etrafımızdaki insanlar bizlerden kendilerini emin saymıyorlarsa o zaman kendimizi sorgulamamız ve hatalarımızı tespit ederek güvenilir bir kişi olmak için gayret göstermeliyiz” dedi.

PEYGAMBERİMİZ DOĞRULUK VE GÜZEL AHLAKIN EN İYİ ÖRNEĞİDİR
Daha sonra kürsüye gelen Sinop Valisi Hasan İpek, Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV)’in doğruluk ve güzel ahlakın en iyi örneğini kendi hayatıyla bütün insanlığa gösterdiğini söyledi. İpek; “Alemlere rahmet olarak gönderilen sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın (sav) doğumunun 1447. yıl dönümünü idrak etmenin sevincini, huzurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Peygamber efendimiz, bütün insanlığa kucak açan barış ve sevgi öğretisinin taşıyıcısı olmuş, doğruluk ve güzel ahlakın en iyi örneğini kendi hayatıyla bütün insanlığa göstermiştir. Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim Hazreti Peygamberimiz aracılığıyla insanlığa tebliğ edilmiştir. Yolumuzu aydınlatan, yüreklerimizi aşkla, merhametle dolduran sevgili Peygamberimizin hatırasına ve emanetine hep birlikte sahip çıkmalıyız. Farklı renklerin, kültürlerin yaşam alanı bulduğu bu topraklarda sevgi ve hoşgörü ikliminin bozulmadan, ebediyete kadar daim kılınması için farklılıklarımızı birer zenginlik olarak görerek birbirimize sevgiyle kenetlenmeli ve Hazreti Peygamberimiz Muhammed Mustafa'nın (SAV) öğretisine uygun şekilde davranarak bu birlikteliğe kast edenlere asla fırsat vermemeliyiz. 
Bu duygu ve düşüncelerle, bu güzel ve anlamlı haftanın ülkemize ve tüm İslam coğrafyasına hayırlar getirmesini diliyor, Sinoplu vatandaşlarımın Kutlu Doğum Haftasını tebrik ediyorum” diye konuştu.

MÜ’MİN İMAN EDEN AYNI ZAMANDA DA GÜVENEN VE GÜVEN VEREN KİMSE DEMEKTİR
Yapılan konuşmalar ardından kürsüye gelen Araştırmacı Yazar Halil Atalay  "Hz. Peygamber ve Güven Toplumu" konulu bir konferans verdi. Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) en güzel vasıflarından bir tanesi  Muhammedü’l-emin olması olduğunu belirten Halil Atalay, Mü’minin, İman eden aynı zamanda da güvenen ve güven veren kimseler olduğunu ifade etti. Atalay; “Toplumumuzda, dünyada güvenin, itimadın azaldığı, insanların birbirlerine karşı ihanet ettiği bir dönemde İslam tarihinde Müslümanların inşa ettiği Güven adasını bu asrın Müslümanları olarak yeniden inşa etmeliyiz.  Mü’min İman eden aynı zamanda da güvenen ve güven veren kimse demektir. Güven duygusu İslam dininin insanlara aşıladığı en değerli erdemlerden birisidir. Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) en güzel vasıflarından bir tanesi  Muhammedü’l-emin olmasıdır. O güvenilir bir kimse ve İslam’ın gelmesiyle beraber etrafında güven toplumu inşa etmiş bir gönül mimarıdır. Resulüllah (sav) Efendimiz  mümini “ İnsanların Can ve malları konusunda kendisinden emin oldukları kimsedir”  şeklinde tarif etmiştir.

Bütün insanlık, güvensizlik girdabına girdiğinin farkındadır. Ancak güveni nasıl yeniden inşa edebileceği konusunda yaşanan tereddütler söz konusudur. Çünkü güven konusu insanın içinden başlar, güven konusu insanın kalbinde, insanın nefsinde tesis edilemediği zaman imanla, eman arasındaki ilişkiyi kurulamadığı zaman güveni tesis etmek mümkün olmaz. İnsanın içini kemiren korkular, endişeler, gelecek korkusu, fakirlik korkusu, ölüm korkusu, makam, mevki kaybetme korkusu, bütün bu korkular aynı zamanda insanı bir güvensizlik girdabına sevk etmektedir. Bu korkuları gidermenin yolu, gerçek emanı kalbe yerleştirmenin yolu gerçek bir imandır. Güvensizliğin, emanın kaybolmasının iki sebebi var, inançsızlık ve adaletsizlik. İnanca zulüm karıştırmak güveni de ortadan kaldırıyor. Güveni tekrar tesir edebilmek için toplumumuza, yeni yetişen gençlerimize “5D” kuralını iyi öğretmemiz gerekmektedir. Dinimizi öğretmeliyiz. Allah’ımızın emir ve yasaklarını öğretmeliyiz. Dilimizi öğretmeliyiz. Dedelerimizi öğretmeliyiz. Dünyamızı Öğretmeliyiz. Devletimizi öğretmeliyiz. Çünkü evvelki dört maddenin muhafazası beşinci maddeye bağlıdır. Cenab-ı Hak Ümmet arasında ve toplumumuza tekrar güven duygusunu ihsan buyursun” dedi.

Programda Tasavvuf Musıkisi Korosu tarafından sunulan konser, Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi ve Hasibe Hatun Kur’an Kursu öğrencisi nin okumuş olduğu natlar ve ilahiler izleyiciler tarafından beğeniyle takip edildi. 

Sinop Valisi Hasan İpek’in Konuşmacı araştırmacı yazar Halil Atalay’a Sinop iline özgü kotra takdiminin akabinde protokole kitap ve gül takdimiyle program sona erdi. 

 
Editör: Vitrin Haber