Türkiye Diyanet vakfı iş birliği ile Sinop İl Müftülüğü tarafından, Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri kapsamında "Peygamberimiz ve Aile” konulu Konferans gerçekleştirildi.

Sinop Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. 

Sinop il Müftülüğü Eğitim Uzmanı Yusuf Sözen’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam eden programda bir konuşma yapan Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, peygamber efendimizin aile hayatında uyguladığı prensiplerin her dönemde önemini kaybetmeden varlığını sürdürdüğünü söyledi. Çelik; “Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yıl Mevlid-i Nebi Haftası temasını “Peygamberimiz ve Aile” olarak belirlemiştir. Her konuda bizlere örnek bir rehber olan Hz. Muhammed Mustafa  (s.a.v.)  efendimizin aile hayatındaki uygulamaları aile saadetini elde etmek isteyenler için en güzel büyük örnektir. Peygamber Efendimiz bir Hadis-i şeriflerinde “Mü’minlerin iman bakımından en mükemmel olanı, onların ahlak bakımından en güzel olanıdır, onların en hayırlıları da aile fertlerine karşı hayırla muamelede bulunanlarıdır.” buyurmaktadır. Sevgili Peygamberimiz, hanımlarına ve çocuklarına karşı görevlerini en iyi şekilde yerine getirirdi. O’nun evi örnek bir evdi, hanesinde her zaman burcu burcu mutluluk kokardı. Hz. Peygamber (s.a.v.)’in aile hayatı ve aile içindeki davranışları, taşıdığı özellikler nedeniyle maddi alanda olduğu kadar, manevi alanda da örnek konumdadır. O’nun aile hayatında uyguladığı prensipler her dönemde önemini kaybetmeden varlığını sürdürmüştür. Ailenin mutlu ve huzurlu olmasının, toplumun huzurunu sağlayacağı gerçeğini, en güzel örnekleriyle Hz. Peygamber’in aile hayatında görmek mümkündür” dedi.

PEYGAMBER EFENDİMİZ, HER HUSUSTA OLDUĞU GİBİ AİLE İÇİ YAŞANTI HUSUSUNDA DA BİZLERİN REHBERİDİR
Müftü Çelik’in konuşmasının ardından katılımcılara, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimi izletildi. Daha sonra kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun, peygamberimizin aile yaşantısından örnekler sundu.  Peygamber efendimizin hayatında adalet kavramını çok iyi bir şekilde tesis ettiğini belirten Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun, peygamber efendimizin, her hususta olduğu gibi aile içi yaşantı hususunda da bizlerin rehberi olduğunu söyledi. Argun; “Diyanet İşleri Başkanlığımız her sene Mevlid Kandilinin bulunduğu günden sonraki haftayı Mevlid-i Nebi haftası olarak kutlamakta ve bu toplumumuzun ihtiyaçları çerçevesinde bir tema belirlemektedir. Mevlid-i Nebi’nin bu seneki teması ise “Peygamberimiz ve Aile”dir. Rasulullah (s.a.v.) Efendimiz her hususta olduğu gibi aile içi yaşantı hususunda da bizlerin rehberidir. Toplumların en küçük ünitesi olan ailenin mutlu ve huzurlu olmasının, toplumun huzurunu sağlayacağı gerçeğini, en güzel örnekleriyle Hz. Peygamber’in aile hayatında görmek mümkündür.  Rasulullah (s.a.v.) efendimizin hayatında adalet kavramını çok iyi bir şekilde tesis ettiğini ve kullandığını görürüz. Aile bireyleri ve annelerimiz arasında çok adaletli davranırlardı. Sevgili Peygamberimiz herkesle olduğu gibi aile içi münasebetleri ve eşlerine karşı çok nezaketli idi. Peygamber Efendimiz çok vefalıydı. Hz. Hatice validemizin vefatından sonra bile akrabalarına, arkadaşlarına karşı çok vefalı davranmışlardır.  Ulema-i Kiram Efendilerimiz anne babalarımıza karşı evlatların görevlerini yazmışlar şöyle sıralamışlardır. Bazılarını zikredelim: Anne ve babaya öf bile demeyin, ideal evlat onları kendi dertleri ve sıkıntıları ile onların çaresizliklerini yüzüne vurmaz, onların ihtiyaçlarını onlar demeden yerine getiri, hac ve umreye gitmemişler ise imkânı var ise onları hac ve umreye gönderir, borçları var ise borçlarını öder, baba ve ana dostlarını ziyaret eder. Rasulullah (sav) Efendimiz “Anne ve baban başka bir dinden bile olsa onlara iyiylik yap.” buyurmaktadır.  Cenab-ı Hak bizleri anne ve babasını rızasını kazanan onların duasını alanlardan eylesin” diye konuştu. 

Yapılan konuşmalarından ardından, Mevlid-I Nebi Haftası etkinlikleri kapsamında liseler arası şiir ve kompozisyon yarışmasında, İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatip Ortaokul öğrencileri arasında yapılan Hadis-i Şerif ezberleme yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr.Selim Argun, Sinop Milletvekili Dr.Nazım Maviş ve Sinop Vali Yardımcısı Murat Girgin tarafından verildi.

Program, Sinop Vali Yardımcısı Murat Girgin’in Diyanet işleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun’a Sinop iline özgü kotra takdiminin akabinde  sona erdi.

Programa Sinop Vali Yardımcısı Murat Girgin, Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş daire amirleri İlçe Müftüleri, din görevlileri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Vitrin Haber