İslam aleminin büyük bir heyecanla beklediği Ramazan-ı Şerif ayının habercisi olan Berat Kandili 27 Mart 2021 Cumartesi idrak edilecek. 

Beraat Kandili öncesi açıklama yapan Sinop Müftüsü Mustafa Düzgüney,  kurtuluş, af ve arınma gibi anlamlara gelen bu mübarek gecenin manevi ikliminde tüm Müslümanların her türlü sıkıntı, hata ve kötülükten kurtulmalarını, berat etmelerini diledi. 

İl Müftüsü Mustafa Düzgüney sözlerini şöyle sürdürdü: "Allah’ın rahmet, mağfiret ve bereketinin bol olduğu üç aylardan Recep ayını geride bıraktık ve Şaban ayına eriştik. 27 Mart Cumartesi gününü Pazar’a bağlayan gece Berat Kandili’ni idrak edeceğiz. Ramazan ayının müjdecisi olan Berat Gecesi, ruhumuzu sıkıştıracak her türlü sıkıntıdan, her türlü hatadan, insana yakışmayan her türlü kötülükten 'berat etmek' için eşsiz bir fırsatı yakalamış olacağız.

Hızla akıp giden ömür sermayesi içerisinde böylesine bir geceye bir kez daha eriştirip bizlere yeni bir fırsat bahşettiği için Cenab-ı Hakk’a ne kadar hamd-ü sena etsek azdır. Bu mübarek geceler dünyanın koşuşturması içerisinde varlık ve yaratılış gayesini adeta unutup sonu gelmez emeller ve hevesler peşinde koca bir ömrü heba eden bizlere, özümüze dönme ve kendimizi sorgulama, geçici olanla kalıcı olanı fark etme, kalp gözümüzü açma ve gönül dünyamızı temizleme fırsatı sunar. Ayrıca Rabbimize, kendimize ve bütün insanlığa karşı sorumluluklarımızı hatırlatır, bu görevlerimizi ihmal edip etmediğimizi yeniden düşünme, tövbe ederek geçmişi affettirme, dua, azim ve kararlılıkla geleceği inşa etme imkânı verir.

Şaban ayının 15’ine tekabül eden Berat gecesinde “Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim.” (Müslim, Salat, 222/1090) niyazlarıyla dua edip Yüce Rabbimize yakaran rahmet peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (sav) bu gecede Cenab-ı Allah’ın kendisinden bağışlanma dileyenleri affedeceğini, içtenlikle yapılan duaları kabul edeceğini müjdelemiştir (İbn Mace, İkâmetü’s-Salât, 191).

Rasulullah (sav) Efendimiz Berat gecesinde yapılacak ibadetin, dua ve niyazın affedilmemize vesile olacağını bizlere şöyle müjdelemiştir: 'Şâban ayının on beşinci gününü oruçlu geçirin. Gecesinde ise ibadete kalkın. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala en yakın semaya tecelli ederek fecir doğuncaya kadar Bağışlanma dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Musibete uğrayan yok mu, ona afiyet vereyim' (İbni Mace İkamet 191)

Bu gece vesilesiyle bir kez daha hatırlatmak isterim ki, İnsanlık için gönderilmiş hayırlı ümmetin fertleri olarak her birimize yüksek sorumluluklar düşmektedir. Etrafımızda olup bitenlere karşı duyarlılığımızı sürdürmeli, bizi sürekli kuşatan kötülüklere karşı kayıtsız kalmayarak salih bir mümin olma iddiamızı devam ettirmeliyiz. Bu gecelerde adaletsizliklere, ikiyüzlülüklere ve insanı Rabbinden uzaklaştıran fiillere karşı gerekli duyarlılıklarla donanarak dua ve niyazlarımızı bir özgürlük beratıyla taçlandırmak durumundayız.

Kurtuluş, af ve arınma gibi anlamlara gelen bu mübarek gecenin bize sunduğu manevi iklimde; Kur’an’ın bizlere öğrettiği; 'Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka kaybedenlerden oluruz' (A’raf, 7/23) vb. dualar, tövbe istiğfarlar ve yakarışlarla beratımızı almamızın ancak, hayat rehberimiz olan Kur’an-ı Kerim’i anlamakla, yaşamakla, Sevgili Peygamberimizin (sav) bizlere miras bırakmış olduğu sünnetini ve ahlaki erdemleri hayatımıza yansıtmakla mümkün olacağını hatırımızdan çıkarmamalıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle Sinoplu hemşerilerimizin Berat Kandili’ni tebrik ediyorum. Bu gecenin manevi bereketinden istifade ederek, beratını alanlardan olmamızı, bütün İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine; insanlığın hidayetine, adalet, huzur ve barışın teminine vesile olmasını Cenab-ı Hakk’dan niyaz ediyorum”
 

Editör: Vitrin Haber