Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik 1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısı yaptığı açıklamada; “Diyanet İşleri Başkanlığımız, 1986 yılından itibaren 1-7 Ekim tarihleri arasını kapsayan Ekim ayının ilk haftasını “Camiler Haftası”  olarak kutlarken, aslında camilerin din görevlilerinden ayrı düşünülemeyeceği gerçeğinden yola çıkarak 2003 yılından itibaren bu haftayı “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” adıyla kutlamaya başlamıştır. Nitekim ‘cami’ denilince akla ilk gelen kişi ‘din görevlisi’ olmaktadır” dedi. 

Camilerin tarih boyunca İslam toplumunun beşiği olduğunu ve içerisinde nice nesiller din görevlilerinin fedakârane gayretleriyle yetiştiğini belirten Müftü Çelik; “Müslümanlar camilerden uzaklaştığı dönemlerde her zaman maddi ve manevi sıkıntılara maruz kalmışlar ve bir din görevlisinin rehberliğinde hayatın kalbi olan camilerde birleştikleri dönemlerde ise huzur, birlik ve beraberliğe kavuşmuşlardır. Bu bağlamda Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle her yıl farklı bir temayı ön plana çıkaran Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yıl "Cami ve Hayat" temasını belirlemiştir. Bu konu çerçevesinde bir hafta boyunca yapacağımız çeşitli etkinliklerle camilerimizin ve din görevlilerimizin hayatımıza kattığı anlam ve değerleri toplumumuzla paylaşmaya çalışacağız” diye konuştu.  

Camilerin sadece belli vakitlerde ziyaret edilen ve cenazelerin kaldırıldığı mekânlar olmanın ötesinde toplumun nefes aldığı, manen beslendiği, hayata anlam katan huzur merkezleri olduğunun altını çizen Çelik sözleri şöyle sürdürdü;  “İlk mescit ve insanlığın ilk evi olan Kâbe, Kuran’da insanlar için güvenlik kaynağı ve kıyam mekânları olarak ifade edilmiştir. Dolayısıyla camilerin topluma hayat veren, cemiyetlerin dirilişine ve ayağa kalkışına kaynaklık edebilecek bir niteliğe sahip olduğunu ifade etmek gerekir. 
Din görevlisi ise; namaz kıldırma memurluğunun çok ötesinde “cami merkezli bir hayat” için insanlara hikmetle dokunabilen, dünya ve ahret mutluluklarını kazanabilmeleri için gece gündüz çaba sarf eden Peygamber varisleridir. Huzursuz ve mutsuz gönüller için manevi destek veren bir umut ışığıdır. Öksüz, yetim, kimsesiz ve haksızlığa uğramış kişiler için emin ve güvenilir bir dayanak ve sığınaktır. Acımasız, katı kalpli suçlular için ıslah edici bir mürebbidir. Kin ve nefretle dolu kalplere sevgi aşılayan bir gönül doktorudur. Her türlü günah kirine bulaşmış kimselere pişmanlık ve tövbe kapılarını gösteren bir yol göstericidir. Toplumun ahlâkî değerlerini koruyan ve toplumsal yozlaşma ve kötürümleşmeye karşı yardımlaşma, dayanışma, birlik beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştiren hasbî bir lider ve rol modeldir.
Bu vesileyle Camiler ve Din Görevlileri Haftasının ülkemize, milletimize ve tüm İslam âlemine hayırlar getirmesini, camilerimizin layık olduğu cemaate ve din görevlilerimizin de hak ettikleri değere kavuşmalarına vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.
 

Editör: Vitrin Haber