Daire Başkanı Adem Yavuz Avşar, Sinop Üniversitesi hakkında çeşitli bilgiler verdi.





Adem Yavuz AVŞAR kimdir?
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1974 yılında Malatya’da doğdum, Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezunum.1999 yılında Sinop Milli eğitimde inşaat mühendisi olarak göreve başladım. İnşaat mühendisi olarak Milli Eğitimde 6 yıl görev yaptım. 2006-2008 yılları arasında Milli Eğitim Müdür yardımcısı olarak çalıştım.
Sinop Üniversitesi kurulduktan sonra 2008 yılında yapı işleri ve teknik daire başkanı olarak buraya atandım. O günden bu güne kadar bu görevi yürütmekteyim. Yaklaşık 15 yıldır Sinop’tayım.

Üniversitede bu güne kadar yapılanma ve hizmet sektöründe hangi faaliyetlerde bulundunuz?
Üniversitemiz 2007 yılında kuruldu. Kuruluş aşamasından bu güne kadar çok yol kat ettik. Bizim en büyük sorunlarımızdan birisi kampüs alanıydı. Sinop’ta arazi bulmak büyük bir sıkıntı ama bu sorunu çözdük. Bununla beraber mevcut binalarımızın fiziki durumlarını geliştirdik. Kurulduğumuzdan bugüne kadar yatırım anlamında Üniversitenin her türlü ihtiyacı karşılandı. 

Boyabat’ta, Ayancık’ta ve Gerze’de Yüksekokullarımız var. Boyabat’ta 1994 yılında inşaatına başlanan İktisat Fakültemiz çürümeye terk edilmişti. Bu inşaatımız tamamlandı ve hizmete açıldı. Boyabat’ta geçtiğimiz yıl on dairelik lojmanımızı yaptık. Açık spor tesisleri, halı sahamız, basketbol sahalarımız var. Boyabat şuanda tam bir Üniversite yerleşkesi durumunda. Bu yıl Kredi Yurtlar Kurumu da bir yurt inşaatına başlayacak. Boyabat şuanda gerçek bir kampüs havasına büründü. 

Gerze’de bize tekelden devredilmiş eski bir bina vardı. Üniversitemiz kurulduktan sonra bize verilen tekel binalarımızı onardık ve onları eğitim ve öğretime kazandırdık. Fakat bu binalar bize fiziki alanda yeterli gelmedi. Geçen yıl Gerze’de yeni bir Meslek Yüksekokulu binasına başladık. Binamız şuanda tamamlanma aşamasına yaklaştı ve iki ay sonra hizmete girecek. Bittikten sonra Gerze’miz 2000-2500 öğrenci kapasiteli yüksekokula kavuşacak. 

Ayancık kütüphanesinin üst katında atıl durumunda olan Meslek Yüksekokulumuz vardı. Binayı onarımdan geçirdik, konferans salonu yaptık, geçen yıl ise yemekhane binası ve kantin binası da ilave ettik. Bununla da yetinmedik Ayancık Belediye’sinin katkısıyla bir arazi aldık. İnşallah bu yıl Ayancık’ta da Meslek Yüksekokuluna başlayacağız. Ayancık’ta kendi kampüs binasına kavuşmuş olacak. Çok ciddi anlamda yatırımlarımız var diyebilirim. En fazla yatırım yapan üniversitelerden biriyiz. 

Merkezdeki okullarımızın eski ve yeni durumları hakkında bilgi vermek istiyorum. Su Ürünleri Fakültemize yeni bir ek bina kazandırdık. Bu binamızda 450 kişilik amfimiz var, laboratuvarlarımız var, mevcut binamızın koşullarını iyileştirdik. Fen Edebiyat Fakültemiz çok kötü durumdaydı, çevre düzenlemesi ve yolları yapıldı. Kapalı Spor Salonumuz onarıldı ve her türlü müsabakalara ev sahipliği yapabilecek durumda. Geçen yıl Türkiye Yarı Finalleri burada yapıldı. 

Rektörlüğümüzün olduğu yerde elli beş dairelik bir lojman yaptık ve şuan lojmanımız kullanılabilir durumda. Hem akademisyenler, hem idari personelimiz yararlanmaktadır. Eğitim Fakültemizin fiziki şartlarını iyileştirdik, Sağlık Meslek Yüksekokulumuzun bahçesine prefabrik bir atölye binası yaptık. Şuan bulunduğumuz Yapı işleri binamızın laboratuvarı faaliyete geçtiğinde, Karadeniz’in en iyi laboratuvarlarından birisi olacak. 

Bir araştırma gemisi yaptık, bu gemi özelliği itibariyle yerli olarak yapılan ilk gemi Türkiye’de, diğer araştırma gemileri ya İtalya ya balıkçı gemisinden dönüştürme gemidir. Biz şartlarımızla Türkiye’de bu tersane gemiyi yaptık hizmete aldık. Şuanda çalışıyor ve araştırma yapıyor. 

Otel binamızı hizmete açtık. Otelimiz eski Kredi Yurtlarının yurt binasıydı, onlardan devraldık. Baya bir tadilat yaptık ciddi bir uğraş gerektirdi o binanın otele dönüşmesi. Hizmet anlamında çok iyi bir hizmet verdiğini düşünüyoruz, Sinop’taki halkımızda memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Bizim ölçeğimizdeki Üniversitelerin böyle bir otele sahip olması, böyle bir gemisi olması, ciddi bir başarı. 

En son geçen yıl bütün birimlerimizi engellilerin kullanımına uygun hale getirdik. Bizim şuan bütün birimlerimizde engelli asansörümüz ve denge liftlerimiz var. Engelliler için çok küçük bir eksiğimiz kaldı onu da tamamlıyoruz. Engelsiz Üniversite Projesinde ilk bitiren Üniversitelerden biriside biz olacağız. 

Şuanda devam etmekte olan plan aşamasındaki projeleriniz nelerdir?
Rektörümüzün de çok büyük uğraşlar verdiği bir yerleşke kampüs alanı içine yoğunlaştık. İki üç yıllık bir uğraş sonunda nihayete erdirdik. Bize Orman Bakanlığından bir yer tahsil edildi. Bundan sonraki amacımız Üniversiteyi bir kampüs ortamına çevirmek. Belediyemizin de destek veriyor ve imar çalışmalarımız devam ediyor. Bu seneki amacımız beş tane yeni inşaata başlamak.

İlk olarak Eğitim Fakültesi inşaatına başlayacağız. Yeni bir Meslek Yüksek Okulu binası yapacağız. İlahiyat Fakültesi binasına başlayacağız ve bunları öğrenci yaşam merkezi yapacağız. Öğrencilerimizin alışveriş yapabileceği kantini, küçük bir tiyatro salonunu, sinema salonu ve berberinden, kuaförüne varana kadar her şey olacak bir yaşam merkezi tasarlıyoruz.

Birde olimpik bir atletizm pisti yapacağız. Tribünlü, futbol sahalı, ona da bu yıl başlayacağız ve bir yıl içerisinde tamamlayacağız. Kampüste hızlı bir inşaat çalışmamız olacak, bizim amacımız üç dört yıl içerisinde öğrencilerimizi bir araya toplayacağımız güzel bir yerleşke yapmak. Ropörtajın tamamını www.maviay.tv üzerinden izleyebilirsiniz...